Τελευταίες αναρτήσεις

10 Φεβρουαρίου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Για ποιο λόγον ένας δήμαρχος που δεν κάνει τη δουλειά του πρέπει να παραμένει για πέντε χρόνια; 
 
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου* 
 
Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία. Στην Αθήνα έχουν ήδη αρχίσει να γυρίζουν γειτονιές που ούτε καν γνώριζαν και που δεν θα περπατούσαν ποτέ, αν δεν ήταν υποψήφιοι. Ανθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα προβλήματα και υπηρετούν τις ιδεοληψίες τους μιλούν για «πολυπολιτισμικό πλούτο», αντί να μιλήσουν για «τριτοκοσμικές γειτονιές». Τα γκέτο εκπέμπουν εξωτισμό στους υποψήφιους δημάρχους-κατοίκους πλούσιων προαστίων και όχι μιζέρια. Τόση επαφή με την πραγματικότητα έχουν.
 
Το αυτοδιοικητικό νομοθετικό έκτρωμα «Καλλικράτης» του Ραγκούση όχι μόνο επέβαλε την πενταετή θητεία στους δημάρχους, αλλά επέτρεψε να είναι υποψήφιοι άνθρωποι, οι οποίοι ΔΕΝ είναι δημότες της πρωτεύουσας. Το δικαίωμα δηλαδή των κατοίκων και του τελευταίου χωριού της Ελλάδας να εκλέγουν έναν άνθρωπο από τον τόπο τους, που ξέρει την πόλη, οι Αθηναίοι το έχουν χάσει προ πολλού. Ο προηγούμενος δήμαρχος ήταν κάτοικος Χαλανδρίου και είχε τόση γνώση και τόση σχέση με την πόλη όση έχω κι εγώ με το Τατζικιστάν. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή.
 
Η Αθήνα δεινοπάθησε από τα ΕΝΝΙΑ χρόνια δημαρχίας Καμίνη, ενός δημάρχου που είχε στόχο να τη μετατρέψει σε Καμπούλ και το κατάφερε. Με την ανάληψη της δημαρχίας από τον άνθρωπο αυτόν, που απόλαυσε την ασυλία των ΜΜΕ όσο κανένας άλλος πολιτικός στην Ελλάδα, η πόλη γκετοποιήθηκε, ερημοποιήθηκε, φαβελοποιήθηκε και το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο μέρος της ιδιοκτησίας Ελλήνων στην Αθήνα να καταλήξει σε ισραηλινά, αραβικά και κινέζικα χέρια. Αφού οι Ελληνες δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους στις γειτονιές που κατέστρεψαν ο Καμίνης και η παρέα του, την ξεπούλησαν μπιρ παρά στους ξένους.
 
Η πενταετής θητεία χωρίς δυνατότητα καθαίρεσης ενός ανίκανου και επικίνδυνου δημάρχου αποτελεί τον ενταφιασμό της δημοκρατίας, αφού δεν κυριαρχεί ο δήμος, αλλά ο δήμαρχος - ο οποίος δήμαρχος μπορεί επί πέντε χρόνια να βιάζει την πόλη και τους δημότες με την άνεσή του, χωρίς να μπορεί να παρέμβει κανείς για να τον καθαιρέσει.
 
Πενταετής θητεία συνήθως είναι η προεδρική θητεία, καθώς ο Πρόεδρος αποτελεί εγγυητή του πολιτεύματος. Αντιθέτως ο δήμαρχος καλείται να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Για ποιον λόγο πρέπει να έχει τη θητεία Προέδρου της Δημοκρατίας ο άρχων μιας κοινότητας ανθρώπων;
 
Και για ποιον λόγο ένας δήμαρχος που δεν κάνει τη δουλειά του πρέπει να παραμένει πέντε χρόνια; Για να παραδώσει στον επόμενο χωματερή, φαβέλες, γκέτο εγκληματικότητας; Πέντε χρόνια δεν είναι λίγα. Το μάθημά μας το έχουμε πάρει. Προσέχουμε τι ψηφίζουμε! 
 
*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.