28 Φεβρουαρίου 2019

Μελανοχίτωνες: Οι “επίλεκτοι” του φασισμού κατά των Ελλήνων στη Β. Ήπειρο

Οι Μελανοχίτωνες η πολιτοφυλακή δηλαδή του ιταλικού φασιστικού κόμματος συμμετείχε στους πολέμους του Μουσολίνι. Πολέμησαν για πρώτη φορά στην Αιθιοπία το 1935-36 και κατόπιν στην Ισπανία, με την πλευρά Φράνκο, έως το 1939. Επίσης πολέμησε στην Αφρική και αργότερα στην Σοβιετική Ένωση.

Μοιραία δυνάμεις Μελανοχιτώνων συμμετείχαν και στην ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας. Στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο έφτασαν να πολεμούν 48 τάγματα Μελανοχιτώνων οργανωμένα σε 20 «Λεγεώνες» (συντάγματα, έκαστο των δύο ταγμάτων), ενταγμένες ως τρίτο σύνταγμα πεζικού σε ιταλικές μεραρχίες πεζικού, ένα ανεξάρτητο συγκρότημα με τρία τάγματα και πέντε ανεξάρτητα τάγματα.

Οι μεραρχίες στις οποίες εντάχθηκαν «λεγεώνες» ήταν οι εξής: Lupi di Toscana, Acqui, Cuneo, Legnano, Cagliari, Sforzesca, Modena, Brennero, Venezia, Arezzo, Ferrara, Cacciatori delle Alpi, Parma, Forli, Puglie, Pinerolo, Siena, Bari, Taro και Piemonte.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός για τους Ιταλούς. Από τα ανωτέρω τάγματα 27 καταστράφηκαν ή διαλύθηκαν λόγω απωλειών! Η απόδοσή τους στο πεδίο της μάχης ήταν μέτρια ως και κακή. Αυτό οφειλόταν στην ελλειπή τους εκπαίδευση – ασθένεια από την οποία έπασχε το σύνολο του ιταλικού στρατού – και τον ανεπαρκή εξοπλισμό τους.

Αντίθετα με ότι γενικά πιστεύονταν στην Ελλάδα οι Μελανοχίτωνες δεν ήταν επίλεκτοι, παρουσιάζονταν απλώς από την φασιστική προπαγάνδα ως φανατικοί μαχητές του καθεστώτος. Οι Μελανοχίτωνες είχαν, πάντως, αρχικά υψηλό ηθικό. Μάλιστα ο πόλεμος κατά των Αιθιόπων ήταν γενικά πολύ δημοφιλής στην Ιταλία.

Το ηθικό τους άρχισε να πέφτει στην Ισπανία, αλλά συνετρίβη στα βορειοηπειρωτικά βουνά με αντίπαλο τον Ελληνικό στρατό. Μελανοχίτωνες έδρασαν και μετά στη Ελλάδα ως δυνάμεις κατοχής.

Οργάνωση

Οι «λεγεώνες» των Μελανοχιτώνων που προσκολλούνταν στις μεραρχίες πεζικού είχαν δύναμη 1.434 ανδρών (52 αξιωματικοί, 76 υπαξιωματικοί, 1.306 στρατιώτες). Το τάγμα είχε δύναμη 521 ανδρών (18 αξιωματικοί, 29 υπαξιωματικοί, 474 στρατιώτες).

Η «λεγεώνα», πέραν των δύο ταγμάτων της, «κοόρτων» όπως τις αποκαλούσαν οι φασίστες προσπαθώντας να αναβιώσουν το ρωμαϊκό μεγαλείο, διέθετε λόχο στρατηγείου δυνάμεως 104 ανδρών και έναν λόχο πολυβόλων δυνάμεως 214 ανδρών και 12 πολυβόλων.

Όσον αφορά τα ομαδικά όπλα κάθε τάγμα διέθετε 24 οπλοπολυβόλα και 9 ολμίσκους Brixia των 45mm. Συνολικά η «λεγεώνα» διέθετε 12 πολυβόλα, 48 οπλοπολυβόλα και 18 ολμίσκους. Υστερούσε δραματικά κατά συνέπεια σε ισχύ πυρός σε σχέση με το κοινό ιταλικό πεζικό.

Κάθε «λεγεώνα» είχε και μια έμπεδο «κοόρτη» που παρέμενε στην Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μελανοχίτωνες δεν είχαν δικά τους στρατόπεδα εκπαίδευσης και στερούντο ακόμα και βοηθητικών υπηρεσιών που τις παρείχε ο στρατός.

Οπλισμός

Οι Μελανοχίτωνες αξιωματικοί και χειριστές ομαδικών όπλων έφεραν πιστόλια Beretta 34 των 9mm. Οι τυφεκιοφόροι έφεραν τυφέκια και αραβίδες Mannlicher Carcano των 6,5mm. Τα οπλοπολυβόλα ήταν Breda 30 των 6,5mm και τροφοδοτείτο από γεμιστήρα των 20 φυσιγγίων. Τα πολυβόλα ήταν τύπου υδρόψυκτα Fiat-Revelli υποδείγματος 1914 των 6,5mm, Fiat-Revalli υποδείγματος 1935 των 6,5mm και Breda υποδείγματος 1937 των 8mm. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, διατίθεντο ολμίσκοι Brixia των 45mm, αλλά όχι όλμοι των 81mm.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.