25 Φεβρουαρίου 2019

ΜΜΕ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΣΚΕΨΗΣ - Όταν η προπαγάνδα ψυχαγωγεί ή κάνει τέχνη

Βράδυ Πέμπτης, σε τηλεοπτικό σίριαλ της λεγόμενης «πράιμ τάιμ» (ANT1), σε κομεντί δήθεν βγαλμένη απ’ τη ζωή, αριστερίζουσα φοιτήτρια Ιατρικής που συμμετέχει σε διαδήλωση και τραυματίζεται ελαφρώς, διακομίζεται σε δημόσιο νοσοκομείο. Νεαρός καθηγητής της, που την γλυκοκοιτάζει, με τη συγκατάθεσή της, τη διακομίζει αμέσως σε ιδιωτική κλινική.

Για το καλύτερο «καλό» της. Ο θαυμασμός του αδελφού και του, επίσης αριστερού, πατέρα της για τις εγκαταστάσεις και το κυριλέ του θεραπευτηρίου συμπληρώνουν την εικόνα.

Δεύτερη εκπομπή, σε έτερο τηλεοπτικό σταθμό (ALPHA), κατασυκοφαντεί σταθερά, ως φοροδιαφεύγουσα, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το στερεότυπο του Έλληνα που λαδώνει, λαδώνεται και ευθύνεται για τα «χάλια» του αναπαράγεται από τους πρωταγωνιστές. Κι εδώ επίσης περισσεύουν οι χοντροκοπιές για ό,τι αφορά την κινηματική δράση (π.χ. φεμινιστικό κίνημα).

Πρωί Παρασκευής, σε πολιτική τηλεοπτική εκπομπή λόγου, σε τρίτο κανάλι (Open), προσκεκλημένοι, λίγο πριν το κλείσιμο, διασκεδαστές – καλλιτέχνες δηλώνουν, σατιρικώ τω τρόπω, πως έχουν στην καρδιά τους σε ξεχωριστή θέση τον Αλέξη, επειδή του αξίζει: «Σε λένε Αλέξη και είσαι απάτη, δε πα να είσαι ψέμα, κάποιοι σε λεν αγάπη», το άσμα που του αφιερώνουν. Αλλά περνούν συνοπτικά, με χωρατά διάφορα, χωρίς όμως να απαντούν, τι ακριβώς αφιερώνουν στον Κ. Μητσοτάκη. Το άνωθεν στιχάκι, μετά μουσικής, κλείνει, σημειωτέον, την εκπομπή την ώρα που πέφτουν οι τίτλοι.

Σε λιγότερο από 24 ώρες, σε διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, τα παραδείγματα καταδεικνύουν πως η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού, όπως και ο εθισμός στην α-πολιτική συνθήκη που τον προκαλεί και τον ενισχύει, περνά μέσα από το τηλεοπτικό διασκεδαστήριο. Το λεγόμενο infotainment αποτελεί προπαγανδιστικό μέσο ισχυρότερο από τα φληναφήματα πασίγνωστων για τις απόψεις τους και, ως εκ τούτου πλέον ανυπόληπτων, τηλεπερσόνων σχολιαστών.

Στη μαζική κοινωνία, εκείνη όπου ο κόσμος της εργατικής τάξης, της χειρωνακτικής ή και της διανοητικής εργασίας, διαθέτουν ελεύθερο χρόνο τόσο ώστε ο καναπές να αποτελεί προσφιλέστερη επιλογή από τη ριζασπαστική κοινωνικοποίηση, η, κάθε είδους, καλλιέργεια του ιδιώτη περνά, προφανώς, μέσα από τις οθόνες. Εκλαμβάνεται, λοιπόν, ως δεδομένο ότι οι επιχειρηματίες της τηλεόρασης δεν επενδύουν τα λεφτά τους μοναχά στις ενημερωτικές, λεγόμενες, εκπομπές, αλλά περισσότερο, ίσως, σ’ εκείνες της ψυχαγωγίας. Και προσβλέπουν, εννοείται, στο οικονομικοπολιτικό διάφορο που θα αποκομίσουν. Ενισχύοντας την ατομικότητα του ιδιώτη, με πλύσεις εγκεφάλων και δια-φθορές συνειδήσεων, ενισχύουν ταυτόχρονα την αίγλη της δικής τους, περιώνυμης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μιας και διαθέτουν κάμποσες «δουλειές», πέρα, φυσικά, από εκείνες των ΜΜΕ.

Εκόντες άκοντες, οι καταναλωτές της αγοραίας τηλεοπτικής κουλτούρας σύρονται από τον ηγεμονικό νεοφιλελεύθερο Λόγο: η λογοκρισία απαιτεί οι λέξεις να είναι πάντα οι αρμόζουσες. Εργάτες, αφεντικά, καπιταλισμός, αριστερά ούτε που ακούγονται, παρεκτός για να λοιδορηθούν. Και είναι αλήστου μνήμης η στιγμή όταν καναλάρχης εισέβαλε στο στούντιο, στην πρωινή ζώνη, επειδή δεν του άρεσε η άποψη του εργάτη-δημοσιογράφου.

Η τέχνη, η ψυχαγωγία, του σοβαρού και του ελαφρού, έχουν πολιτικό πρόσημο, ενίοτε δε σκοταδιστικό. Προς τούτο και σπανίζουν, παγκοσμίως, τα θεάματα που αναφέρονται στους αγώνες της πρωτοπορίας. Ακόμα και η αλλοτριωτική διεργασία του ανθρώπου, στην υψηλή τέχνη, αναφέρεται ως ψυχόδραμα α-ιστορικό, αποκομμένο παντελώς από την κοινωνία και τις αντιθέσεις της.

Σ’ αυτή τη γιγαντιαία βιομηχανία κατασκευής ψευδογεγονότων και θεαμάτων κρύβεται η κατεξοχήν λειτουργία και επιδίωξη των Μέσων: η κυριαρχία του καπιταλιστικού μυθεύματος, ως μόνο ορθό, σε κάθε του μορφή, φωναχτά και υπαινιχτικά, αμέσως και εμμέσως, ώστε να διαφυλάττονται τα συμφέροντα από πάνω. Μοναχά.

netakias.com
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.