Τελευταίες αναρτήσεις

11 Φεβρουαρίου 2019

Η αποστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο και Η δυναμική πορεία της Κύπρου

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η αποστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η αποστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντική αυτήν την περίοδο, όπου όλοι οι πολίτες αναρωτιούνται τι θα γίνει με το περίφημο Brexit. Είμαστε ακόμα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και είναι καλό να μάθουν όσο περισσότεροι γίνεται ποιες είναι οι ευρωπαϊκές προοπτικές που υπάρχουν, λόγω της έννοιας της ΑΟΖ και της Ανατολικής Μεσογείου. Διότι την ώρα που μερικοί παρέσυραν με τεχνάσματα και στρατηγήματα έναν ολόκληρο λαό, χωρίς να έχουν μελετήσει τις στρατηγικές επιπτώσεις, είναι καλό να μάθουν όσοι αντιστέκονται και θέλουν να παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποια είναι τα μεγέθη των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην Ελληνική ΑΟΖ, πώς θα παίξουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίας που κάνουν γεωτρήσεις, δηλαδή η ExxonMobil, η Total και η Eni, πώς θα παίξουν αυτές που αγοράζουν επιβεβαιωμένα κοιτάσματα, δηλαδή η British Group και η GazProm, πώς θα λειτουργήσει ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, πώς θα ενώσει το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector, πώς θα ενισχυθεί ο στρατηγικός άξονας Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ με το τριπλό σημείο επαφής Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος. Διότι όλα αυτά είναι και μια ευρωπαϊκή και ενεργειακή σκακιέρα του μέλλοντος.

πηγή 

Η δυναμική πορεία της Κύπρου 

Με τα νέα συμβόλαια, στα νέα θαλάσσια οικόπεδα, η Κύπρος προχωρά θεαματικά στην αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ. Όλο αυτό το πλαίσιο άρχισε με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ένταξη στην Ευρωζώνη, τη θέσπιση της ΑΟΖ, τις τρεις οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, τα συμβόλαια με τις πετρελαϊκές εταιρείες τα οποία έγιναν με την κυπριακή κυβέρνηση και όχι βέβαια μόνο με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Επίσης το γεγονός ότι τεράστιες πετρελαϊκές εταιρείες εμπιστεύονται τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, είναι μία αντικειμενική απόδειξη της αξίας τους. 

Με άλλα λόγια η Κύπρος δεν είναι πια απομονωμένη, αλλά έχει δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες πάνω στην ενεργειακή σκακιέρα της ΑΟΖ της. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα, θα αποκτήσει και τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Ποτέ στην ιστορία της Κύπρου μετά την εισβολή του 1974, το νησί δεν είχε αναπτύξει τέτοιες δυνατότητες. Έτσι η Κύπρος δυναμώνει όλο και περισσότερο τη θέση και αποκτά μία αντικειμενική αξία που ενδιαφέρει όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το ΝΑΤΟ, πράγμα το οποίο αποτελεί ένα στρατηγικό άνοιγμα.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης

Ν. Λυγερός - Αποστολή στο Λονδίνο, 10/02/2019 ΕΔΩ
Ν. Λυγερός - Αποστολή στο British Museum, Λονδίνο, 10/02/2019 ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.