24 Φεβρουαρίου 2019

Διονύσιος Ρώμας, ο ”Συνωμότης” του 21

Γράφει ο Ιωσήφ Τσιμισκής 

Κανείς δεν «συνωμότησε» περισσότερο απο τον κόντε Διονύσιο Ρώμα στους προεπαναστατικούς χρόνους για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ίσως ούτε και αυτή ακόμα η Φιλική Εταιρεία. Για να το θέσουμε ορθότερα, αν η Φιλική Εταιρεία υπήρξε η θεωρητική έκφανση της Επανάστασης, ο κόντε Ρώμας υπήρξε ο επιτελικός σχεδιαστής της.

Εμφορείται πλήρως και αδιαμφισβήτητα από τα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης και το τρίπτυχο Έλευθερία – Ισότης- Αδελφότης. Γιος του Γεωργίου και της Διαμαντίνας Καπνίση πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ζάκυνθο όπου γεννήθηκε το 1771 και εκεί τελείωσε τις δημόσιες σπουδές του. Στη συνέχεια έφυγε στην Πάδοβα όπου σπούδασε νομικά. Με την επιστροφή του στη Ζάκυνθο, ο νεαρός τότε Ρώμας, ασχολείται με τη νομική. Όμως ο νους του έχει αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από την υποδούλωση, που από χρόνια πολλά σκεπάζει την Ελλάδα και παρακολουθεί τις κάποιες κινήσεις αγώνων που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, για την απελευθέρωσή της.

Αυτός καθέ αυτός ο αγώνας του Ρώμα έχει αφετηρία όταν αναλαμβάνει την θέση του Γενικού Προξένου της Βενετίας στο Μωριά αλλά και στη Ρούμελη κοντά στα 1794. Εκεί θα γνωρίσει και θα αρχίσει την συνομωτική του δράση με τον Νοταρά, τον Μαυρομιχάλη, τον Δεληγιάννη, τον Ζαΐμη, τον Λόντο, οι οποίοι ήταν οι πρόκριτοι του Μωριά αλλά και απλούς αγωνιστές, ιδίως με τους κλέφτες των ορεινών περιοχών.

Δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι είχε πείσει το Ναπολέοντα να βοηθήσει στην επανάσταση αλλά είναι ιστορικά τεκμηριωμένο όμως ότι μαζί με τον Μ. Μεταξά, Ε. Θεοτόκη, Σπ. Κοντό, Σ. Χαλκιόπουλο και άλλους θα βρεθούν στο Παρίσι για να χαιρετίσουν τη γέννηση του γιου του Ναπολέοντα. Εκεί στο Παρίσι, ο Ναπολέων θα παρασημοφορήσει τον Ρώμα με το Παράσημο της Λεγεώνος της τιμής. Τότε λέγεται οτι έκανε αναφορά στον Ναπολέοντα για την ανάγκη να συμμετάσχει στην ελληνική εξέγερση.

Έτσι ο Ρώμας έχει αποκτήσει μια δυναμική την οποία εκμεταλλεύτηκε για να συνδράμει περαιτέρω την επανάσταση, δεδομένης δε και της τεκτονικής του ιδιότητας, η βοήθεια του είναι καθοριστική . Ήρθε σε οξεία σύγκρουση με τον απολυταρχικό Αρμοστή των Ιονίων νήσων, Θ. Μαίτλαντ, το 1816 και εγκαταλείπει την Κέρκυρα, της οποίας ο Ρώμας ήταν Πρύτανης. Εγκαθίσταται πλέον στην Ζάκυνθο όπου μυείται στην Φιλική Εταιρεία από τον Αριστείδη Παππά. Εκεί στο αρχοντικό που διαμένει, αρχίζουν να μαζεύονται για να σχεδιάσουν την Επανάσταση όλοι αυτοί που μετά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν.

Στο σπίτι του κόντε Ρώμα συντάχθηκε το περίφημο έγγραφο για την αίτηση της Αγγλικής Προστασίας του μαχόμενου Γένους. Στο ίδιο σπίτι βρήκαν καταφύγιο, φαγητό και ύπνο, οταν κυνηγήθηκαν από τους Τούρκους στον Μωριά αρματολοί και κλέφτες, όπως ο Νικηταράς, ο Αναγνωσταράς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι μετά απο λίγο αφήνουν πίσω τους την Ζάκυνθο και επιστρέφουν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα για να ξεκινήσουν την επανάσταση διά της οποίας απελευθερώθηκε μερικώς.

Σε ένα σπίτι πίσω από το αρχοντικό του διαμένει με δαπάνες του ίδιου του Ρώμα ο Κολοκοτρώνης . Μαζί με τον Κολοκοτρώνη θα συναντηθούν με τον Γάλλο στρατηγό Δανζελώ, στον οποίον θα αναπτύξουν τα σχέδια της Ελληνικής Επανάστασης. Οι Άγγλοι όμως απέτρεψαν την κίνηση, η οποία αν είχε πέτυχε είναι μάλλον βέβαιο ότι ο Ναπολέων θα είχε πάρει θέση στην υπόθεση της ελληνικής Εθνεγερσίας. Το 1820 αγγλικό στρατιωτικό άγημα απέκλεισε το αρχοντικό του Ρώμα με σκοπό την ανακάλυψη μυστικών πατριωτικών εγγράφων, ενώ ο Ρώμας δικαιολογήθηκε στον τοποτηρητή Ross, τέκτονα χαμηλότερου βαθμού, ότι επρόκειτο για τεκτονικά έγγραφα και έτσι σταμάτησε κάθε ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, για να αποφύγει την καταδίωξη των Άγγλων και τη φυλάκιση, ο Δ. Ρώμας κατέφυγε στη Βενετία, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια.

Η Επανάσταση όμως είχε ξεκινήσει, η οποία μπορεί να ενηλικιώθηκε στην Πελλοπόνησο, αλλά γεννήθηκε στα Επτάνησα και δη στη Ζάκυνθο. Γενικότερα στα Επτάνησα οφείλει μεγαλύτερη αναγνώριση η Ελλάδα από αυτήν που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα διότι: 

Α) Εκεί γεννήθηκε στα 1800 η Ιόνιος Πολιτεία (Repubblica Settinsulare) η οποία μπορεί να διατηρήθηκε μόνο 7 χρόνια αλλά ηταν το πρώτο ελληνικό κρατίδιο με σημαία δική του και βουλή. Ηταν η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός κέρδισε το δικαίωμα να κυβερνάται από μόνος του, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. 

Β) Η ενσωμάτωση της Επτανήσου με την άλλη Ελλάδα το 1864, αποτέλεσε την πρώτη ικανοποίηση, έστω φαινομενικά, της πολιτικής της Μεγάλης Ιδέας. Οι Επτανήσιοι έφεραν στην Κοινοβουλευτική ζωή της Ελλάδας την εμπειρία τους από αγώνες πολιτικούς, εθνικούς, κοινωνικούς. 

Γ) Στα Επτάνησα γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ”συνωμότης” της Ελευθερίας, ο κόντε Διονύσιος Ρώμας. 

Το 1824, όταν η Επανάσταση κινδυνεύει ο Ρώμας είναι και πάλι παρών. Ιδρύει την Επιτροπή Ζακύνθου προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο αγώνας και εκεί πλέον διέθεσε όλη του την περιουσία. Κατηγορήθηκε βεβαίως (πράγμα που δεν είναι ευρέως γνωστο) μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα για συνωμοσία εναντίον του Όθωνα από την αντιβασιλεία, αλλά αθωώθηκε και μάλιστα ο Όθωνας τον τίμησε με το ανώτερο παράσημο του Ταξιάρχη του Σωτήρος και τον ονόμασε Σύμβουλο της Επικρατείας. 

Πέθανε πάμφτωχος, ίσως και λίγο ξεχασμένος το 1857, πριν προλάβει να δει την ενσωμάτωση των Επτανήσων με την Έλλαδα. Ό,τι είχε και δεν είχε, ο Ζακυνθινός τούτος άρχοντας το έδωσε στον αγώνα για την Ελευθερία στερούμενος στο τέλος της ζωής του τα αγαθά τα οποία είχε κληρονομήσει κατά την γέννηση του.

Η πιο αγαπημένη του φράση ήταν: «Ημείς ομιλούμεν με πράξεις και όχι με φράσεις κενάς από ουσίαν». 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.