Τελευταίες αναρτήσεις

3 Μαΐου 2018

Eπιθέσεις Πλαστής Σημαίας, Πως Σκηνοθετούνται Σήμερα

Του Philip M. Giraldi, Strategic Culture 

Η Πλαστή Σημαία είναι μια έννοια που πάει πολλούς αιώνες πίσω. Εθεωρείτο ένα νόμιμο πολεμικό τέχνασμα από τους ΄Ελληνες και τους Ρωμαίους, όπου μια στρατιωτική δύναμη μπορούσε να υποκριθεί πως είναι φιλική για να πλησιάσει τον εχθρό, οπότε αποκάλυπτε την ταυτότητα και ύψωνε τα σύμβολά της προτού επιτεθεί. Στις ναυμαχίες του 18ου Αιώνα μεταξύ Ισπανίας, Γαλλίας και Βρετανίας η ύψωση της εχθρικής σημαίας αντί της δικής σου, για να προκαλέσεις σύγχυση στον αντίπαλο, εθεωρείτο θεμιτό πολεμικό τέχνασμα, αλλά ήταν καθιερωμένο ως «έντιμο» μόνο εάν προ της μάχης αναρτούσες την εθνική σημαία.

Σήμερα επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας γενικά διεξάγονται από μυστικές υπηρεσίες και μη κρατικά στοιχεία, όπως τρομοκρατικές ομάδες και θεωρούνται επιτυχημένες μόνο εάν η πραγματική ταυτότητα των δραστών τους παραμείνει άγνωστη. Δεν υπάρχει τίποτα το έντιμο σε αυτές, αφού αποβλέπουν να ενοχοποιήσουν μιαν αθώα πλευρά για κάτι που δεν διέπραξε.

Τελευταία υπήρξε πολλή δραστηριότητα αυτού του είδους και ήταν ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε από διαρροές ότι η CIA ανέπτυξε την τεχνική να μιμείται στο Ιντερνέτ τα αποτυπώματα άλλων μυστικών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα ΜΜΕ διακηρύσσουν ότι Κινέζοι ή Ρώσοι υπεισήλθαν στα αρχεία του κράτους ή μεγάλων εταιρειών, μπορεί θαυμάσια να είναι η CIA ο δράστης της εισβολής και να προσποιείται ότι αυτή προέρχεται από την Μόσχα ή το Πεκίνο. Με αυτή την δυνατότητα δεδομένη, σε πολλά εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης διατυπώθηκε η υποψία ότι στην πραγματικότητα ήταν η CIA που παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ψευδείς σημαίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης και σε άλλους είδους σκευωρίες. Οι δύο μεγάλες χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι εναντίον αμάχων στην Συρία, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Τραμπ και οι συνεργάτες του να εξαπολύσουν 160 πυραύλους Κρουζ, ήταν επιχειρήσεις πλαστής σημαίας, που πραγματοποίησαν οι τρομοκρατικές ομάδες που ήλεγχαν τότε τις πληγείσες περιοχές. Η πιο πρόσφατη αναφερθείσα επίθεση της 7ης Απριλίου μπορεί να μη συνέβη καν, κατά τις καταθέσεις γιατρών και άλλων μαρτύρων που ήσαν παρόντες στην Ντούμα. Επειδή οι αντάρτες κατάφεραν να πείσουν μέγα μέρος του κόσμου ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε τις επιθέσεις, μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι αυτές οι επιθέσεις πλαστής σημαίας ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες.

Το αντίδοτο κατά των επιχειρήσεων πλαστής σημαίας, όπως αυτών στην Συρία, είναι φυσικά να αποφύγεις να τσιμπήσεις το δόλωμα και να περιμένεις μέχρις βγουν τα πορίσματα μιας διεξοδικής και αντικειμενικής επιτόπιας έρευνας. Οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία δεν έκαναν αυτό, προτιμώντας αντίθετα να ανταποκριθούν στις υστερικές κραυγές των ΜΜΕ «να κάνουν κάτι». Εάν η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για την λεγόμενη επίθεση δεν βρει τίποτα, που είναι πολύ πιθανό, είναι απίθανο ότι οι τρείς χώρες θα απολογηθούν για την διάπραξη εγκλήματος πολέμου.

Η άλλη θορυβώδης επίθεση πλαστής σημαίας που σημειώθηκε πρόσφατα ήταν η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στο Σώλσμπερυ, στις 4 Μαρτίου. Η Ρωσία δεν είχε αξιόπιστο κίνητρο να πραγματοποιήσει αυτήν την ενέργεια και στην πραγματικότητα είχε κάθε λόγο να μην την θέλει. Οι ισχυρισμοί που διατύπωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ότι η χημική ουσία ήταν «πολύ πιθανώς» ρωσικής προέλευσης, ρεζιλεύτηκαν, εν μέρει πρώτον από την έρευνα του δικού της κέντρου ερεύνης χημικών όπλων. Η Μέι, υφιστάμενη επιθέσεις και μέσα στο κόμμα της, χρειαζόταν έναν εξωτερικό εχθρό και μια καλή ιστορία για να στερεώσει την θέση της στην εξουσία. Έτσι μια ψεύτικη σημαία πρόβαλε σαν εξιτήριο, αφού η Μόσχα δεν θα ήταν σε θέση να αρνηθεί «τα γεγονότα» που είχε επινοήσει το Λονδίνο. Δυστυχώς για την Μέι, της βγήκε λάθος και η συζήτηση που άναψαν οι ενέργειές της, με την απέλαση 24 Ρώσων διπλωματών, της προξένησε μεγάλη ζημιά. Ελάχιστοι τώρα πιστεύουν ότι η Ρωσία διέπραξε την δηλητηρίαση και ένα διογκούμενο ρεύμα γνώμης υποστηρίζει πως ήταν μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας, που σκηνοθέτησε η βρετανική κυβέρνηση ή ακόμη και η CIA.

Το δίδαγμα που πρέπει να συναχθεί από την Συρία και την υπόθεση Σκρίπαλ είναι ότι εάν ένα «συμβάν» δεν φαίνεται να έχει πίσω του ένα πειστικά εύλογο κίνητρο, υπάρχει υψηλή πιθανότητα ότι αποτελεί ενέργεια πλαστής σημαίας. Επιβάλλεται κάποια επιφύλαξη στον καταλογισμό ευθύνης, επειδή αλλιώς η σπουδή σε συμπεράσματα και η προσφυγή σε δυσανάλογη αντίδραση μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί σε πολεμική σύρραξη.

Σημ. Μετφρ: Ο Philip M. Giraldi, εκτελεστικός διευθυντής του «Συμβουλίου Εθνικού Συμφέροντος», διετέλεσε αξιωματικός της μυστικής υπηρεσίας στρατού και επί 18ετία αξιωματούχος της CIA, έχει διπλώματα Μάστερ των Πανεπιστημίων του Σικάγου και του Λονδίνου στο Δίκαιο και στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και αρθρογραφεί σε σειρά οργάνων ελεύθερης ενημέρωσης, στις ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.