2 Μαΐου 2018

Το Brexit είναι μία ευκαιρία για την Κύπρο

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος
Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η ολιγοήμερη Συνάντηση των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM), στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Πενήντα τρεις ηγέτες κρατών-μελών μετείχαν στις εργασίες, ενώ πολλές ήταν και οι ομάδες εργασίας που λειτούργησαν για συζήτηση διαφόρων θεμάτων, «κοινού ενδιαφέροντος».
Θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς και πρωτίστως να επιχειρηματολογήσει κάποιος γιατί μια χώρα, κράτος-μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να εξακολουθεί να συμμετάσχει σε έναν Οργανισμό, που αποτελεί μετα-αποικιακό κατασκεύασμα της ξεδοντιασμένης βρετανικής αυτοκρατορίας. Ποια είναι η σκοπιμότητα, να μετάσχουν οι ηγέτες τόσο κρατών σε μια φιέστα μιας χώρας, που εξακολουθεί να θεωρεί πως «τα περασμένα μεγαλεία» δεν έχουν περάσει; Μια χώρα που με όρους φολκλόρ συντηρεί μέσα από αυτές τις συνάξεις ζωντανό το θεσμό της βασιλείας. Η βασίλισσα, όπως είναι γνωστό, παραμένει αρχηγός της Κοινοπολιτείας!

Συντηρεί μέσα από όρους φολκλόρ έναν θεσμό, αυτό της Κοινοπολιτείας, που θα έπρεπε να κλείσει από τότε που κατέρρευσε και η πολιτική των αποικιών και των… ναυμαχιών. Θα μπορούσε κανείς να προσφύγει στο τετριμμένο πλην όμως ξεπερασμένο επιχείρημα, πως «αξιοποιούμε κάθε διεθνές φόρουμ» για να… προβάλουμε το Κυπριακό. Αυτό δεν το πιστεύουν ούτε αυτοί, οι οποίοι το επικαλούνται.

Μπορεί ο Νίκος Αναστασιάδης να πρόβαλε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου του γ.γ. του ΟΗΕ, ζητώντας την υποστήριξη των χωρών αυτών, ή να προσφέρθηκε να γίνει ένας Blue Charter champion αναλαμβάνοντας καθοδηγητικό ρόλο στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας. Είναι ξεκάθαρο, όμως, πως επαφές του ποδαριού ή αυτές που γίνονται για φωτογραφίσεις, για τον Τύπο δηλαδή, δεν αποδίδουν. Οι συνομιλητές δεν θυμούνται στο τέλος της ημέρας τι άκουσαν και τι απάντησαν στις τόσες και τόσες επαφές που είχαν.

Εξαίρεση το Λονδίνο

Συνεπώς, αν θέλουμε να γίνεται δουλειά για το Κυπριακό υπάρχουν πολλοί τρόποι και μέθοδοι. Αν, δηλαδή, συμμετέχουμε στην Κοινοπολιτεία, επειδή ήμασταν κάποτε αποικία των Βρετανών, γιατί δεν διατηρήσαμε κανάλια επικοινωνίας με τους Αδέσμευτους; Και γιατί δεν ζητάμε να συμμετάσχουμε και σε άλλους Οργανισμούς; Προφανώς επειδή από τη στιγμή που έχουμε ενταχθεί στην ΕΕ, αυτόματα αποχωρήσαμε από τους Αδέσμευτους.

Χάθηκε η ιδιότητα του κράτους-μέλους.

Για την Κοινοπολιτεία δεν ισχύει αυτό. Το Λονδίνο θεωρεί πως με αυτό το κατασκεύασμα μπορεί να ασκεί την επιρροή του στις πρώην αποικίες του και να συντηρεί κάποια κατάλοιπα της πάλα ποτέ ισχυρής παγκόσμιας αυτοκρατορίας. Το Λονδίνο επιχειρεί με κάθε μέσο να αποτρέψει την πλήρη αποαποικιοποίηση των πρώην αποικιών του. Η Κύπρος βίωσε και βιώνει αυτές τις μεθοδεύσεις, ενδεχομένως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που πέρασε από τη βρετανική κατοχή. Γιατί μέχρι και σήμερα βρίσκουμε μπροστά μας τις μεθοδεύσεις, τις αγγλικές τρικλοποδιές.

Πέραν από όλα αυτά υπάρχει σήμερα μια άλλη διάσταση. Είναι σαφές πως με το Brexit τα πράγματα αλλάζουν. Η Κύπρος έχει συμφέροντα με τη Βρετανία. Πέραν του ρόλου της στο Κυπριακό (παραμένει λεγόμενη εγγυήτρια δύναμης), μεγάλος αριθμός Κυπρίων ζει μόνιμα εκεί, σημαντικός αριθμός φοιτητών σπουδάζει, υπάρχει μόνιμα μαζικό τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, οι εμπορικές μας σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές κ.λπ.

Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία καθίσταται πιο σημαντική για το Λονδίνο, επειδή εμείς θα είμαστε εντός κι αυτοί εκτός. Αυτό προσφέρει δυνατότητες και αποτελεί ευκαιρία για μια πιο ισορροπημένη σχέση. Τώρα με το Brexit, ο καιρός είναι κατάλληλος για να γίνουν κινήσεις, μελετημένες και ορθολογιστικές.

Να γίνει μια αξιολόγηση, που θα λαμβάνει υπόψη όλο το φάσμα των σχέσεων και των συμφερόντων. Να ληφθεί υπόψη η παρουσία των Βάσεων και η λεγόμενη εγγυητική ιδιότητα της Βρετανίας και γενικότερα ο διαχρονικός ρόλος της στο Κυπριακό, όπως επίσης και η σχέση της με την Τουρκία. Έχουμε πλεονεκτήματα, τα οποία διευρύνονται μετά το Brexit. Κι αυτά ενδεχομένως να μην αξιοποιούνται μέσα από κοινοπολιτειακές φιέστες. Μια ισορροπημένη σχέση χρειάζεται.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Επί του συγκεκριμένου άρθρου θα ήθελα να πω κι εγώ την άποψη μου...

Ξέρω ότι το πρώτιστο για τους Ελληνες Κυπρίους είναι τα εθνικά τους συμφέροντα που απαιτούν στενή σχέση με την Βρετανία... 
Επίσης γνωρίζω ότι στην διπλωματία δεν χωρούν συναισθηματισμοί...

Ομως εγώ είμαι Ελληνας... και σκέφτομαι ελληνικά.
Θα ήθελα να λοιπόν να ξέρω τι γνώμη θα είχαν για όλα τα παραπάνω οι Αυξεντίου, Παλικαρίδης, Διγενής και οι λοιποί αγωνιστές της ΕΟΚΑ που έδωσαν αίμα και ψυχές για την ελευθερία της Κύπρου, αλλά προπαντώς για την ΕΝΩΣΗ με την μάνα Ελλάδα; 

Για ποιόν λόγο οι Κύπριοι αδερφοί μας επιλέγουν τόσο εύκολα την Αγγλία για σπουδές ή και μόνιμη εγκατάσταση;

Τι ρόλο έπαιξαν οι Βρετανοί κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο;
(πέραν από το ότι έκαναν πλάτες στους Τούρκους, υπάρχουν βάσιμες αναφορές των λοκατζήδων μας που φυλούσαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας αλλά και των ανδρών της ΕΛΔΥΚ που αγωνίζονταν να κρατήσουν ελληνικό το στρατόπεδό τους ότι δέχονταν πυρά από βρετανικές συνοικίες!!!!)

Τι στάση έχουν όλα αυτά τα χρόνια κατοχής του 38% της Κύπρου μας οι Βρετανοί;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα...
Και οι απαντήσεις τους δύσκολες...
Ομως οφείλουν οι αδερφοί μας Κύπριοι να τα αναλογιστούν...

Στην Κύπρο υπάρχει ένα ποσοστό κυρίως αριστερών, που ρίχνει το φταίξιμο της εισβολής των Τούρκων το 1974 στην Ελλάδα και στο πραξικόπημα που έκανε ο Σαμψών με την βοήθεια μονάδων της Εθνικής Φρουράς κατά του Μακαρίου...
Ενα πραξικόπημα που οργανώθηκε στην χουντική Ελλάδα του Ιωαννίδη...

Φυσικά όλοι πλέον ξέρουμε ότι αυτό ήταν ένα καλοστημένο τουρκοαμερικανικό σχέδιο με συμμετοχή και των Αγγλων στο οποίο συμμετείχαν εκουσίως ή ακουσίως και οι χουντικοί προδότες του Ιωαννίδη....

Γιατί λοιπόν εφόσον αυτοί οι Κύπριοι αδερφοί μας ρίχνουν ιστορικό φταίξιμο στην Μάνα Ελλάδα (που τελικώς ως λαός και πατρίδα δεν έφταιξε και όσα παιδιά της βρέθηκαν στην Κύπρο εκείνες τις δραματικές μέρες αγωνίστηκαν πλάι πλάι με τους Ελληνες Κυπρίους) δεν ρίχνει ανάλογο ή και περισσότερο φταίξιμο στην Μ. Βρετανία;

Μάκαρι να είχαμε μια απάντηση σε όλα αυτά από κάποιον αδερφό μας Κύπριο...
Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα συνομιλία...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.