Τελευταίες αναρτήσεις

14 Μαΐου 2018

Σκάβαμε χαρακώματα στον Α’ ΠΠ και βρίσκονταν απίστευτα αρχαία…

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Πολύκαστρο, την Αξιούπολη, το Αξιοχώρι, τον Λιμνότοπο και την Ποντοηράκλεια του Κιλκίς, βρέθηκαν μπροστά, δίπλα ή πάνω από οικιστικά ή ταφικά κατάλοιπα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (10ος – 7ος αι. π.Χ) ή και των αρχαϊκών χρόνων (6ος αι. π.Χ). 

Χρυσά και χάλκινα περιδέραια και κοσμήματα, κτερίσματα τάφων γυναικών ή όπλα, δόρατα και ξίφη ανδρών της ίδιας περιόδου, έκαναν την εμφάνισή τους στο χώμα που έβγαινε από το έδαφος για να φιλοξενήσει ορύγματα, μια πολεμική πρακτική που εφαρμόστηκε ώστε να μπορούν οι εμπόλεμες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ισχύ πυρός. Ο στρατός δημιούργησε ακόμη και στρατόπεδα πάνω σε λοφίσκους που θα μπορούσαν οι ίδιοι να είναι απομεινάρια προϊστορικών τόπων ή να κρύβουν μακεδονικούς τάφους. 

Αργότερα, μετά τη λήξη του πολέμου το 1918 και μέχρι το 1925, αρχαιολόγοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, που συμμετείχαν στα στρατιωτικά σώματα της Αντάντ στο Μακεδονικό Μέτωπο επέστρεφαν στη βόρεια Ελλάδα, για ανασκαφές που έμελλε να ταυτίσουν τους πολέμους στις απαρχές του 20ού αιώνα με την αρχαιολογική έρευνα. 

Με μια έκθεση με το θέμα “Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου”, που αφορά τα χαρακώματα των μαχών και τα σκάμματα των ανασκαφών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Η έκθεση αυτή θα είναι αρθρωτή, θα μπορεί να μεταφέρεται και θα περιλαμβάνει προβολές οπτικού υλικού σχετικά με τον πόλεμο και ειδικότερα σχετικά με τα χαρακώματα ως εργαλεία πολέμου και ως αφορμή αρχαιολογικών ανακαλύψεων. Επίσης θα αξιοποιηθούν μικρά αντικείμενα από μαχόμενους στον πόλεμο, όπως και αρχαιολογικό υλικό που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς.

Επίσης θα συνεργαστούμε και με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για τον εμπλουτισμό της έκθεσης με κάποια αντικείμενα από τις αποθήκες του. Επιπλέον θα επιδιώξουμε και τη συνδρομή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής καθώς και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής σε ό,τι αφορά την παροχή οπτικού υλικού. Στην έκθεση θα χρησιμοποιηθούν επίσης ηχητικά και οπτικά εφέ αλλά και διοράματα” αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη.

Η ίδια διευκρινίζει ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή τόσο του υπουργείου Πολιτισμού όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για τη χρηματοδότηση του τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως και άλλων υποστηρικτικών δράσεων για την επιτυχημένη πραγματοποίηση της έκθεσης. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χορηγιών για την υποστήριξη του εγχειρήματος. “Στόχος μας είναι η έκθεση να παρουσιαστεί και στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό” προσθέτει η κ. Στρατούλη.

Σχετικά με την ταύτιση των πεδίων των μαχών και των απαρχών της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή του Κιλκίς (και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης), δηλώνει και η ίδια εντυπωσιασμένη, καθώς -όπως εξηγεί- τους τελευταίους τρεις μήνες που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, διαπίστωσε πόσο ορατές είναι οι μνήμες του πολέμου στον συγκεκριμένο τόπο.

“Υπάρχουν μνημειώδη Συμμαχικά Κοιμητήρια στη Δοϊράνη (Συμμαχικό Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο και ελληνικά κοιμητήρια), την Κρηστώνη (Σαριγκιόλ, βρετανικά κοιμητήρια) τρία μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Κιλκίς και στο Πολύκαστρο” τονίζει χαρακτηριστικά.

Για τη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων από τα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου επισημαίνει ότι πρόκειται για αντικείμενα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, από τον 10ο/ 9ο έως και τον 6ο αιώνα π.Χ. “Εντυπωσιάζουν τα πλούσια κτερίσματα από γυναικείες ταφές.

Τα μεγάλα χάλκινα περιδέραια αυτών των περιόδων από την ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς παρουσιάζουν ιδιαίτερη μορφολογία που μπορεί να υποδηλώνει στοιχεία μιας κοινής κοινωνικής ταυτότητας, όπως για παράδειγμα, μιας διαστρωματωμένης κοινωνίας με γυναίκες επιφανή μέλη μιας αριστοκρατικής τάξης που μοιράζεται τα ίδια σύμβολα” αναφέρει.

Για το μέλλον της αρχαιολογικής έρευνας στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η κ. Στρατούλη γνωστοποιεί ότι οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια και μετά τη λήξη του πολέμου βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, γεγονός που δημιουργεί σκέψεις για την αναγκαιότητα ανάκαμψης της έρευνας στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Αναφέρει τέλος ότι η Εφορεία θα προτείνει και θα επιδιώξει επαφές με τις πρεσβείες και τις αρχαιολογικές σχολές της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, ώστε η αρχαιολογική έρευνα στο Κιλκίς να εστιαστεί, 100 χρόνια μετά, εκ νέου στην περιοχή των παλαιών πεδίων των μαχών και να εμβαθύνει στις ιστορικές περιόδους της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου και της Αρχαϊκής Εποχής.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να εμπλουτιστούν τα επιστημονικά δεδομένα για πολύ ενδιαφέρουσες περιόδους των πρώιμων ιστορικών χρόνων, για τις οποίες παραμένει ανοιχτό και ένα ζήτημα “ξενιτεμένων αρχαιοτήτων”, θέμα που απασχολεί το χώρο του πολιτισμού εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα…

ΑΠΕ-ΜΠΕ 
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.