Τελευταίες αναρτήσεις

12 Μαΐου 2018

Αυτοκαταστροφή του καρκίνου

Βρέθηκε λύση για την πιο επιθετική μορφή που πλήττει τον προστάτη 

Την αχίλλειο πτέρνα της πιο επιθετικής μορφής του καρκίνου του προστάτη, για την οποία δεν υπάρχει ως τώρα αποτελεσματική θεραπεία, ανακάλυψαν ερευνητές του University of California, San Francisco. Οπως εξηγούν σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανακάλυψαν τον τρόπο για να αναγκάσουν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν, χωρίς να επηρεαστούν τα υγιή κύτταρα.

Το αδύνατο σημείο των πιο θανατηφόρων μορφών του καρκίνου του προστάτη είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάγκη των καρκινικών κυττάρων να παράγουν διαρκώς πρωτεΐνες οι οποίες τους είναι απαραίτητες για τη γρήγορη εξέλιξή τους. Οι πρωτεΐνες αυτές όμως είναι τοξικές για τα κύτταρα όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες.

Γι' αυτό τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη έχουν αναπτύξει μηχανισμό ο οποίος βάζει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη παραγωγή των πρωτεϊνών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χημική ουσία η οποία αναστέλλει τον παραπάνω μηχανισμό ελέγχου, με αποτέλεσμα η παραγωγή των πρωτεϊνών να είναι τόσο μεγάλη, που το καρκινικό κύτταρο πεθαίνει.

Η ερευνητική ομάδα του Davide Ruggero έκανε πειράματα σε ποντικούς αλλά και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο ανακαλύπτοντας ότι τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη φέρουν μια μετάλλαξη στα γονίδιά τους. Η μετάλλαξη αυτή έχει ως συνέπεια να αλλοιώνεται η πρωτεΐνη eIF2a, που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, και να αποκτά μια άλλη μορφή, η οποία αποκαλείται P-eIF2a. Η P-eIF2a παίζει κομβικό ρόλο στον μηχανισμό που «φρενάρει» την παραγωγή πρωτεϊνών και είναι γνωστός ως UPR (απόκριση στις μη ορθά αναδιπλούμενες πρωτεΐνες).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την πειραματική φαρμακευτική ουσία ISRIB διαπιστώνοντας ότι προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, καθώς αναστέλλει τη λειτουργία της πρωτεΐνης P-eIF2a, με αποτέλεσμα η παραγωγή των πρωτεϊνών να γίνεται ανεξέλεγκτη.

«Τα καρκινικά κύτταρα αποκτούν εξάρτηση από την παραγωγή πρωτεϊνών, καθώς τις έχουν ανάγκη για να πολλαπλασιαστούν, μόνο που η εξάρτησή τους αυτή είναι και το αδύνατο σημείο τους, καθώς υπερβολικά μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών είναι τοξική» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Davide Ruggero.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.