Τελευταίες αναρτήσεις

9 Μαΐου 2018

Φοβικό σύνδρομο και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος
Ο επιθετικός παροξυσμός της Άγκυρας συνδέεται πρωτίστως με τους στρατηγικούς στόχους και επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν παρά με τις πρόωρες εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται στις 24 Ιουνίου. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος βρίσκονται στην πρίζα, καθώς η Άγκυρα συντηρεί το κλίμα αυτό, θέλοντας ουσιαστικά να τις καθηλώσει σε μια αμυντική στάση.
Την Ελλάδα την πιέζει συνεχώς με παραβιάσεις και αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, ενώ κρατά το κλειδί στη στρόφιγγα του μεταναστευτικού. Την Κυπριακή Δημοκρατία την εκφοβίζει με δράσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αμφισβητώντας την κυριαρχία της. Η προσέγγιση περί εκλιπούσας δεν είναι τωρινή, αποτελεί, όμως, μια πολιτική που αναπτύχθηκε βαθμηδόν από τη δεκαετία του 1960 και κλιμακώνεται προσαρμοσμένη «σε νέα δεδομένα». Επιχειρεί η Άγκυρα να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου με στόχο να σύρει Λευκωσία και Αθήνα, χωριστά, σε μια διαπραγμάτευση για επιβολή των όρων της.

Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, που δεν είναι επιδίωξη του Ερντογάν, εκτός κι εάν προκύψει από ατύχημα, θα συντηρήσει το κλίμα αυτό μέχρι να πετύχει τους στόχους του. Είναι προφανές πως αυτή η τακτική στοχεύει να ανατρέψει τυχόν διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισορροπίες που θα προκύψουν μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και την εμβάθυνση των τριμερών συνεργασιών που έχουν συνάψει και προωθούν Ελλάδα και Κύπρος στην περιοχή.

Αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι η φινλανδοποίηση της Ελλάδος και της Κύπρου. Να αποκτήσει, δηλαδή, συγκεκαλυμμένο έλεγχο διά των εξαρτήσεων που θα δημιουργήσει. Στην Κύπρο, μέσα από μια λύση στη βάση των συζητήσεων που διεξάγονται, τύπου Ανάν και διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στην Άγκυρα θεωρούν πως η φινλανδοποίηση θα επιτευχθεί αναπτύσσοντας τα φοβικά σύνδρομα της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Οι οπαδοί της φινλανδοποίησης

Η τουρκική αυτή τακτική βρίσκει ουκ ολίγους «υποστηρικτές» σε Ελλάδα και Κύπρο. Πρόκειται για μια πολιτική και ακαδημαϊκή «ελίτ», η οποία αντιμετωπίζει την Τουρκία και τον Ερντογάν με φοβικά αντανακλαστικά. Κυριαρχούμενοι από αυτό το σύνδρομο, το οποίο δεν μπορούν να ξεπεράσουν καθώς είναι μέρος της ιδεολογίας τους, φθάνουν στο σημείο να επιχειρηματολογούν για διαμοιρασμό του αερίου «για να μας αφήσει η Τουρκία να το αξιοποιήσουμε».

Και στον ελλαδικό χώρο, στο πεδίο των λεγόμενων εκσυγχρονιστών, αφήνεται να αιωρείται ως ωχαδελφισμός πως «δεν θα κάνουμε και πόλεμο για μια-δυο βραχονησίδες». Και οι δυο προσεγγίσεις, που έχουν την ίδια πολιτική βάση και αφετηρία, αγνοούν το προφανές: Ότι, δηλαδή, η Τουρκία δεν θα σταματήσει σε μερική αξιοποίηση του αερίου, να έχει δηλαδή μερίδιο, αλλά θα επιδιώξει να ελέγχει όλη την παραγωγή και μεταφορά. Και δεν θα ξοφλήσει με μερικές βραχονησίδες.

Η Τουρκία δεν είναι αήττητη. Την ίδια ώρα, όμως, δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε επιδερμικές απόψεις ότι θα καταρρεύσει και θα διχοτομηθεί, τριχοτομηθεί σύντομα. Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν μια χώρα με πολλά προβλήματα στο εσωτερικό, όπως είναι η οικονομία. Πολλά προβλήματα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το ενδεχόμενο να εγκλωβιστεί πολιτικά και στρατιωτικά στη Συρία είναι ορατό, ενώ την ίδια ώρα έχει ανοίξει μέτωπα με πολλές χώρες ακόμη και ισχυρότερές της.

Είναι πρόδηλο ότι όλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν όπως και το εργαλείο της δικής μας συμμετοχής στην ΕΕ. Στη Λευκωσία πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως μπορούν να προωθήσουν κυρώσεις στην ΕΕ κατά της Τουρκίας. Για να γίνει, όμως, τούτο πρέπει να ξεπερασθούν φοβίες και πολιτικές που ξεκινούν και τελειώνουν σε αμυντικές τακτικές. Η αποφυγή της φινλανδοποίησης περνά μέσα από πρωτοβουλίες και επιθετική διπλωματία. Θα κερδίσουμε; Ενδέχεται. Εάν δεν αλλάξουμε την πεπατημένη, δεν θα το ξέρουμε αυτό ποτέ.

ΣΗΜ.: Ο υπό πίεση Ακιντζί έριξε την πεπονόφλουδα γνωρίζοντας πως υπάρχουν πολλοί Ελληνοκύπριοι να την πατήσουν.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.