Τελευταίες αναρτήσεις

12 Μαΐου 2018

Ο Ερντογάν και το «Ταμάμ»

Άρθρο γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη (*)

Πολλά συμβαίνουν γύρω μας και φαίνονται καταλυτικά, που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις, το αύριο, την Ιστορία:

Ο Τράμπ και το Ιράν, η Συρία, οικονομικές ανακατατάξεις – εξελίξεις, ενεργειακά, γεωστρατηγικά, Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν.

Και ξαφνικά μια λέξη κυριαρχεί και θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, ίσως μήνες, ίσως ανατρέψει καταστάσεις και καθορίσει μελλοντικά γεγονότα.

Μια λέξη γνωστή και συνηθισμένη: «Ταμάμ».

Μια μικρή, αμελητέα αποστροφή του λόγου του Ερντογάν, την πήρε το πλήθος, διαδόθηκε στο διαδίκτυο, την υιοθέτησε η αντιπολίτευση.

Μια λέξη «Ταμάμ», ένα νέο Pourquoi (πουρκουά).
Μια λέξη χωρίς αναλύσεις, περιγραφές, θέσεις. Γι΄ αυτό το λόγο και χωρίς απάντηση.

Μια εύκολη μικρή λέξη, ένα μονολεκτικό σύνθημα, μια καθημερινή πολυχρησιμοποιημένη έκφραση και από την άλλη ο Σουλτάνος, με όλο το κρατικό μηχανισμό, μια σιδερόφρακτη δομή που ελέγχει τα πάντα, κατά μιας βαμβάκινης τεχνολογίας που διαπερνά τα πάντα.

Και ξαφνικά μια αντιπαράθεση: το Παρελθόν, απέναντι στις Σύγχρονες Τεχνολογίες. Ο παντοδύναμος Σουλτάνος, απέναντι στο διαδίκτυο.

Ένα σατραπικό κράτος, που σχεδόν έχει νομοθετικά εξασφαλίσει τη νόθευση και τη παραποίηση του αποτελέσματος των εκλογών.

Ο Ερντογάν με το διαδίκτυο απέτρεψε το πραξικόπημα. Λέτε με το ίδιο όπλο να ανατραπεί το σουλτανάτο;

Μα ο σουλτάνος μπορεί να κλείσει το διαδίκτυο. Τότε όμως η αντίδραση θα γιγαντωθεί . Ο άνεμος, θα γίνει τυφώνας. Είναι οι περιπτώσεις, που δύνασαι, αλλά δεν μπορείς. Η «Αχίλλειος Πτέρνα» των αυταρχικών καθεστώτων.

Αυτό όμως είναι συνήθως το τέλος του υπερόπτη, του αυθάδη, του αυθαίρετου.

Χρονική συγκυρία: 

Ο χρόνος των 40 ημερών μέχρι τις εκλογές είναι πολύ κοντά, στον ιδανικό χρόνο. Είναι διαπιστωμένο ότι για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο κίνημα που βασίζεται στη διάδοση , στην διάχυση, στην μετάδοση χρειάζεται περίπου 30 ημέρες, μετά τις 60 ημέρες είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να συντηρηθεί. 

Για να διατηρηθεί περισσότερο, θέλει πολύ προσπάθεια, οργάνωση, ειδικές γνώσεις, επιμέλεια και υποστήριξη.

Λαμβανομένων υπόψη της εκτάσεως, των φυλετικών ιδιαιτεροτήτων, αλλά και της γεωγραφικής διαμερισμάτωσης της Τουρκίας, ίσως να μιλάμε για τον «ιδανικό χρόνο».

Εξάλλου στη λαϊκή παράδοση και στις λειτουργίες και διεργασίες της φύσης, ο χρόνος των 40 ημερών έχει ξεχωριστή σημασία και σημειολογία. 

Κοινωνική συγκυρία:

Οι κοινωνικές συγκυρίες των εσωτερικών διαφορών που υπάρχουν, πολιτικών (γκιουλενιστών) και φυλετικών, η δίωξη σημαντικού τμήματος του πληθυσμού, αλλά και η αοριστία και η γενικότητα του συνθήματος, μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης στη ζύμωση της συσπείρωσης της αντίδρασης.

Ποιος θα νικήσει;

Με αυτό το κίνημα του «ταμάμ» υπάρχει πρόβλεψη τι θα συμβεί;
Απάντηση: ΟΧΙ.


Υπάρχει όμως έντονη αίσθηση, σχεδόν βεβαιότητα. Είναι τόσο ασήμαντο, ευτελές και πεζό, και ως εκ τούτου εύληπτο, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει χιονοστιβάδα.

Θα συμβεί; 
Κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει, αλλά δεν θέλει πολύ για να γίνει ανεξέλεγκτος χείμαρρος, τσουνάμι.

Υπάρχει αντίπαλος, αντάξιος ηγέτης; Απάντηση: ΟΧΙ

Αλλά πόσες φορές προικισμένες ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, δεν ηττήθηκαν από τον ΚΑΝΕΝΑ, από τη πλατεία; 

Πόσες φορές το μικρό, το ασήμαντο, το τυχαίο, το απρόβλεπτο, το ανεξέλεγκτο άλλαξαν την εξέλιξη των πραγμάτων και τον ρου της Ιστορίας;

Είναι μια εξέλιξη και μια τροπή που θα μας απασχολήσει. Ας την παρακολουθήσουμε.
Είναι ευνοϊκή εξέλιξη για εμάς;
Είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα; Έως τις εκλογές, μάλλον ναι.
Αλλά μια μετεκλογική αστάθεια σε μια γείτονα χώρα, δεν είναι η καλύτερη επιλέξιμη επιλογή.

Ένα τραγικό δίλημμα. Τι να διαλέξω μεταξύ του Τρελού ή της Ανωμαλίας.
Ο αιώνιος Οδυσσέας μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης.

(*) Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτο που ηθελε ο "σουλτανος" το πετυχε!

Μεσω ηλεκτρονικου φακελωματος,μεσα σε μερικες ημερες "μελετα" τους

"αντιφρονουντες".


ΓΜ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.