27 Σεπτεμβρίου 2025

Το τείχος αντίστασης μεγαλώνει στο Αιγαίο! Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού και στη Λέσβο.

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης 
 
Η ανέγερση μνημείου αφιερωμένου στον Ποντιακό Ελληνισμό στη Μυτιλήνη παίρνει σάρκα και οστά, ύστερα από την άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο σχετικό αίτημα της Ένωσης Ποντίων & Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης. 
 
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη και τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου κ. Κώστα Αρώνη, υπογραμμίζοντας ότι η συμβολή τους αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της ιστορικής μνήμης, των παραδόσεων και των θυσιών του ποντιακού ελληνισμού. 
 
Όπως σημειώνεται, το μνημείο θα σταθεί ως «διαρκής υπενθύμιση της ιστορίας μας και ως φάρος μνήμης για τις επόμενες γενιές», δίνοντας στον ποντιακό ελληνισμό της Λέσβου έναν τόπο αναφοράς που θα ενώνει τις μνήμες με το παρόν και το μέλλον. Η πρωτοβουλία αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας τοπικών φορέων και αυτοδιοίκησης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με την Ένωση Ποντίων να εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη της για την άμεση και ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας. 
 
Προτάθηκε η Επάνω Σκάλα για την ανέγερση 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ποντιακής Φωνής», η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την χρηματοδότηση του μνημείου. Το σχέδιο που προτάθηκε πρέπει να πάρει έγκριση για το μέρος που θα τοποθετηθεί από τον Δήμο Μυτιλήνης. Η τοποθεσία που προτείνεται από την Ένωση Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης είναι παραπλεύρως του αγάλματος της Μικρασιάτισσας μάνας στην Επάνω Σκάλα, μια περιοχή με ιδιαίτερο συναισθηματικό και συμβολικό αποτύπωμα. 
 
Πρόκειται για μια περιοχή που περικλείει το βόρειο λιμάνι της Μυτιλήνης, το οποίο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή η έγινε αποδέκτης ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων, οι οποίοι στεγάστηκαν σε εγκαταλειμμένα σπίτια μουσουλμάνων καθώς και σε παραπήγματα. Έτσι, η περιοχή της Επάνω Σκάλας είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με το δράμα των ξεριζωμένων ανθρώπων. Όσον αφορά την αναπαράσταση του έργου, το οποίο αναμένεται να αναλάβει ο διακεκριμένος γλύπτης Γιώργος Κικώτης, πηγές του Pontos Voice αναφέρουν, ότι θα δείχνει την μια ξεριζωμένη οικογένεια ποντίων (μάνα, πατέρας παιδί), με παραδοσιακές φορεσιές. 
 
«Εσκάλωσεν» η Κως 
 
Σκαλώνω στα ποντιακά σημαίνει «αρχίζω». Την αρχή σε αυτήν την πρωτοβουλία, έκανε η Κως με την πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων “Ξενιτέας” τον Οκτώβριο του 2022, με την αποκάλυψη του μνημείου Γενοκτονίας στο νησί. Το μνημείο, το οποίο φιλοτέχνησε με πολύ μεράκι και υπομονή ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης, βρίσκεται στο πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού, τη μετονομασία του οποίου ενέκρινε σύσσωμο το δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα, πόσο κοντά στέκονται οι Κώες στο ποντιακό στοιχείο. Το μέρος βρίσκεται στην είσοδο του Εμπορικού Κέντρου της Κω, εντός του αρχαιολογικού περιπάτου, κάτι που σημαίνει, ότι το επισκέπτονται ετησίως εκατομμύρια τουρίστες. 
 
Η ανέγερση του μνημείου προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία με εκτενή δημοσιεύματα στον Τύπο. Χαρακτηριστικότερες όμως ήταν οι δηλώσεις του τότε Υπουργού Αμύνης της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.Η κατασκευή μνημείου για τη δήθεν Γενοκτονία στην Κω, αποτελεί μία ακόμη προβοκάτσια της Ελλάδας». είχε αναφέρει ο Τούρκος πολιτικός μερικές ημέρες πριν τα αποκαλυπτήρια. Τότε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Κω “Ξενιτέας”, Χαράλαμπος Ναβροζίδης, με δηλώσεις του στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη είχε χαρακτηρίσει ως «διαφήμιση» τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού. Φυσικά οι τοποθετήσεις του δεν εισακούστηκαν και η πρωτοβουλία της Κω βρήκε μιμητές, αλλά και προβοκάτορες, αφού πρόσφατα άγνωστοι τοποθέτησαν μια επιγραφή με ένα προκλητικό μήνυμα αμφισβήτησης της γενοκτονίας στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά.
 
Τα νησιά του Αιγαίου ορθώνουν τείχος υπενθύμισης των τουρκικών εγκλημάτων 
 
Σε παλαιότερο ρεπορτάζ στο Geopolitico.gr έγραφα, ότι τα νησιά του Αιγαίου ορθώνουν τείχος υπενθύμισης των τουρκικών εγκλημάτων. Γιατί μετά την Κω, σειρά πήρε ένα ακόμα νησί των Δωδεκανήσων, τα οποία βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο της Τουρκίας. Η Ρόδος, τον Φεβρουάριο του 2025 πήρε την απόφαση να ξεκινήσει μια ανάλογη πρωτοβουλία, μια εξέλιξη που έδειξε, ότι τα νησιά του Αιγαίου στήνουν πολιτισμικές γραμμές άμυνας ενάντια στη βαρβαρότητα. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος ανέλαβε το συνολικό κόστος ανέγερσης του Μνημείου. 
 
Στον επόμενο τόνο, ήρθε η ώρα της Λέσβου, ο τοπικός ποντιακός σύλλογος της οποίας ζήτησε έναν «οδηγό» από τον αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπο Ναβροζίδη, ο οποίος ως πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου της Κω, είχε πρωτοστατήσει στην ανέγερση μνημείου, προκειμένου να ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες και να αποκτήσει και το νησί του Βορείου Αιγαίο ανάλογο μνημείο.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.