- Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση νερού και τροφής από πλαστική συσκευασία ή πλαστικό δοχείο. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε γυαλί, σμάλτο ή αλουμινόχαρτο.
- Επιλέξτε υφάσματα από φυσικά υλικά και περιορίστε εν γένει την κατανάλωση πλαστικών προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια απορρίπτονται και τελικά επιστρέφουν στον οργανισμό μας μέσω του διατροφικού κύκλου.
- Μην χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη στον φούρνο μικροκυμάτων. Ζεστάνετε το φαγητό σας σε γυάλινα σκεύη.
- Καταναλώνετε όσο το δυνατόν τρόφιμα φρέσκα, που δεν έχουν δεχτεί επεξεργασία και δεν πωλούνται σε πλαστικές συσκευασίες.
24 Σεπτεμβρίου 2025
Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου).
Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε για δεκαετίες για να τα εντοπίσει.
«Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι αποβάλλουμε συνεχώς κύτταρα του δέρματος, τα πλαστικά αποβάλλουν συνεχώς μικρά κομμάτια που σπάνε, όπως όταν ανοίγετε μια πλαστική συσκευασία με έτοιμη σαλάτα ή ένα τυρί που είναι τυλιγμένο σε πλαστική ζελατίνη», σημειώνουν οι ειδικοί.
Δεν είναι θέμα τρόπου διατροφής. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Ούτε οι χορτοφάγοι, σύμφωνα με μελέτη του 2021. Πλαστικά τόσο μικρού μεγέθους μπορούν να «τρυπώσουν» παντού, και σε φρούτα και σε λαχανικά, τα οποία τα απορροφούν μέσω του ριζικού τους συστήματος και μεταφέρουν τα χημικά στοιχεία στους μίσχους, τα φύλλα, τους σπόρους και τους καρπούς.
Ούτε καν το αλάτι δεν γλιτώνει. Μελέτη του 2023 διαπίστωσε πως το χοντρό ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων, το οποίο συλλέχθηκε από το έδαφος, είχε τα περισσότερα μικροπλαστικά και ακολουθούσαν το μαύρο αλάτι και το θαλασσινό αλάτι.
Τέτοιου τύπου «μικρορύποι» έχουν εντοπιστεί και στη ζάχαρη, σύμφωνα με έρευνα του 2022, αλλά και στο ρύζι. Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ διαπίστωσε ότι για κάθε 100 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) ρυζιού που τρώνε οι άνθρωποι, καταναλώνουν τρία έως τέσσερα χιλιοστόγραμμα πλαστικού, με τον αριθμό να εκτινάσσεται στα 13 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα για το στιγμιαίο ρύζι. (Μία καλή λύση, κατά τους ερευνητές, είναι να πλένουμε το ρύζι, αφού όπως υποστηρίζουν, έτσι μπορούμε να μειώσουμε τη μόλυνση από πλαστικό έως και 40%.)
Και βέβαια από τις αναφορές δεν μπορεί να απουσιάζει το εμφιαλωμένο νερό. Ένα λίτρο νερού περιείχε κατά μέσο όρο 240.000 πλαστικά σωματίδια από επτά τύπους πλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των νανοπλαστικών, σύμφωνα με μία έρευνα του 2024.
Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία
Όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα του CNN, ενώ μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί στον ανθρώπινο πνεύμονα, στους μητρικούς και εμβρυικούς ιστούς του πλακούντα, στο μητρικό γάλα και στο ανθρώπινο αίμα, μέχρι πρόσφατα υπήρχε περιορισμένη έρευνα για το πώς αυτά τα μικροθραύσματα πολυμερών επηρεάζουν τα όργανα και τις λειτουργίες του σώματος.
Πρόσφατη μελέτη του Μαρτίου του 2024 διαπίστωσε πως τα άτομα στα οποία εντοπίζονται μικροπλαστικά ή νανοπλαστικά στις αρτηρίες του λαιμού, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, ενώ αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου. Κατά τους ειδικούς, τα νανοπλαστικά είναι τα πιο ανησυχητικά, καθώς μπορούν να εισβάλουν σε μεμονωμένα κύτταρα και ιστούς οργάνων, διακόπτοντας τις κυτταρικές διεργασίες και εναποθέτοντας χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις, επιβραδυντικά φλόγας, υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες ουσίες ή PFAS και βαρέα μέταλλα.
«Όλες αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικού, οπότε εάν ένα θραύσμα πλαστικού μπει στον οργανισμό μας, τις κουβαλάει μαζί του», εξηγεί η Sherri Mason, διευθύντρια βιωσιμότητας στο Penn State Behrend στο Erie της Πενσυλβάνια. «Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να μεταφερθούν στο συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, ακόμη και να περάσουν τα όρια του πλακούντα και να καταλήξουν σε ένα αγέννητο παιδί», τονίζει.
Όλοι οι τύποι πρωτεϊνών περιέχουν μικροπλαστικά
Στην πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Pollution, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από δώδεκα δημοφιλείς πρωτεΐνες που καταναλώνονται στις ΗΠΑ, όπως το μοσχάρι, τις παναρισμένες και άλλου τύπου γαρίδες, το στήθος κοτόπουλου και τις παναρισμένες κοτομπουκιές, το χοιρινό κρέας, τα θαλασσινά, το τόφου και διάφορα vegan προϊόντα «εναλλακτικά κρέατος».
Οι παναρισμένες γαρίδες περιείχαν τα περισσότερα μικροπλαστικά, κατά μέσο όρο πάνω από 300 ανά μερίδα. Οι vegan κοτομπουκιές ήρθαν δεύτερες με σχεδόν 100 ανά μερίδα, ακολουθούμενες από τις κανονικές κοτομπουκιές. Οι λιγότερο μολυσμένες πρωτεΐνες ήταν τα στήθη κοτόπουλου και ακολουθούσαν τα χοιρινά φιλέτα και το τόφου.
Αφού συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα δεδομένα κατανάλωσης, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μέση έκθεση των Αμερικανών ενηλίκων στα μικροπλαστικά θα μπορούσε να κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 11.000 και 29.000 σωματιδίων ετησίως, με μέγιστη εκτιμώμενη έκθεση 3,8 εκατομμυρίων μικροπλαστικών ετησίως.
Εξίσου απογοητευτικές είναι και οι μελέτες για τα θαλασσινά που καταναλώνουμε, καθώς οι ωκεανοί είναι γεμάτοι με πλαστικά τα οποία καταλήγουν στα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια είδη που καταναλώνουμε.
Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πλαστικά
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research τον Αύγουστο του 2020, διαπιστώθηκε πως 52.050 έως 233.000 πλαστικά σωματίδια κάτω των 10 μικρομέτρων βρίσκονται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Τα μήλα και τα καρότα ήταν τα πιο μολυσμένα, με πάνω από 100.000 μικροπλαστικά ανά γραμμάριο. Τα μικρότερα μικροπλαστικά βρέθηκαν στα καρότα, ενώ τα μεγαλύτερα στο μαρούλι, το οποίο ήταν και το λιγότερο μολυσμένο λαχανικό.
Πώς να αποφύγετε τα μικροπλαστικά
Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να διαπιστωθούν περισσότερα πράγματα για τα μικροπλαστικά που καταναλώνουμε και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας, υπάρχουν απλές κινήσεις που μπορούμε να κάνουν για να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε αυτά:
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου