21 Ιουνίου 2024

Στους BRICS η ΝΑΤΟϊκή Τουρκία με Αμερικανικές ευλογίες;

Ανοχή ή μήπως σε αποστολή; Οι επαφές της Τουρκίας με τους BRICS ξεπερνάνε κάθε όριο «συμμαχικής» χώρας του ΝΑΤΟ. Εκτός και αν… 
 
Στις 10-11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των BRICS στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας. Εκεί, συναντήθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Νοτίου Αφρικής, που αποτελούν τους ιδρυτές των BRICS, αλλά και οι Υπουργοί νέων χωρών μελών, αλλά και χωρών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στους BRICS. Μεταξύ αυτών και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
 
Στις 5 Ιουνίου είχαμε γράψει στο CosmoStatus (διαβάστε ΕΔΩ):
Η Τουρκία θα ήθελε να ενταχθεί στους BRICS και το θέμα θα συζητηθεί στην Υπουργική συνάντηση των BRICS στο Νίζνι Νόβγκοροντ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά την επίσκεψή του στην Κίνα.
«Σίγουρα, θα θέλαμε να γίνουμε μέλος των BRICS. Θα δούμε λοιπόν πώς θα πάει φέτος. […] Ψάχνουμε για εναλλακτικές».
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι BRICS, ως σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας, προσφέρουν σε ορισμένες άλλες χώρες μια καλή εναλλακτική λύση. Βλέπουμε δυνατότητες στους BRICS» πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.
 
Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των BRICS αναμένεται να είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ) να ενταχθεί στους BRICS.
 
Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη Σύνοδο τονίστηκε ότι οι BRICS στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Δύσης στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Στις αρχές του έτους οι BRICS απέκτησαν νέα μέλη, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και την Αιθιοπία. 
 
Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε ότι οι διευρυμένοι BRICS θα πρέπει να οικοδομήσουν το μπλοκ σε «έναν νέο πολυμερή μηχανισμό συνεργασίας» που θα καθοδηγείται από τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα, ο Γουάνγκ Γι είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Βραζιλία για να επιτρέψει τον μεγαλύτερο ρόλο των BRICS στην παγκόσμια διακυβέρνηση και τη διαφύλαξη των συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών. 
 
Σύμφωνα με το The Cradle ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Hamad bin Isa Al Khalifa ζήτησε προσωπικά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να βοηθήσει στη διοργάνωση μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για την Παλαιστίνη, στην οποία η Ρωσία θα είναι το πρώτο μη Αραβικό έθνος που θα προσκληθεί. Ο μονάρχης του Μπαχρέιν σημείωσε ότι σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, ο αραβικός κόσμος ήρθε σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και υπονόησε ότι η Ρωσία επιλέχθηκε ως ο πιο αξιόπιστος μεσολαβητής για τον τερματισμό του πολέμου. Το Μπαχρέιν και ο Αραβικός Σύνδεσμος, αναγνωρίζουν ότι η Ρωσική θέση επικεντρώνεται γύρω από αυτό που ο Πούτιν είχε ορίσει ως «φόρμουλα του ΟΗΕ»: ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το πρόβλημα είναι πώς θα εφαρμοστεί η «φόρμουλα» όταν η ηγεμονία των ΗΠΑ, ο άνευ όρων σύμμαχος του Ισραήλ, πιέζεται στον ΟΗΕ. 
 
«Πραγματοποιήσαμε μια ενδοπαλαιστινιακή συνάντηση στη Μόσχα. Το κάναμε αυτό επανειλημμένα. Την τελευταία φορά που διεξήχθη στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ήταν παρούσες όλες οι παλαιστινιακές φατρίες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Φατάχ. Για πρώτη φορά, μια εκδήλωση αυτού του είδους ολοκληρώθηκε με την έγκριση κοινής δήλωσης στην οποία όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ενώσουν τις τάξεις των Παλαιστινίων στη βάση της πλατφόρμας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Προηγουμένως, δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί αυτό» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ. 
 
Η Μόσχα αποστρέφεται την αδιάκοπη, παράλογη κλιμάκωση του Ισραήλ, ενώ οι προτάσεις για κατάπαυση του πυρός είναι σε αφθονία. Ταυτόχρονα, δεν θα ταχθεί ούτε με τη Χαμάς ούτε με τον Ανσαράλα της Υεμένης. Είναι μια συναίνεση που οι διπλωμάτες και οι Ρώσοι αναλυτές εκφράζουν τακτικά: η Ρωσία δεν θα μπει σε πόλεμο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά όταν πολεμά μια υπαρξιακή απειλή από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακριβώς στα δυτικά της σύνορα. 
 
Οι ΗΠΑ φαίνεται πως χάνουν την Σαουδική Αραβία και τα πετροδόλαρα, τα οποία θα αντικατασταθούν από τα Κινεζικά πετρογουάν που θα είναι και ψηφιακά. Η Σαουδική Αραβία δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να ανανεώσει την συμμαχία της με τις ΗΠΑ και έχει ήδη στραφεί στην Κίνα. Άλλωστε συμμαχία μιας χώρας μέλος των BRICS με τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να θεωρηθεί δυνατή. 
 
Και εδώ έρχεται η Τουρκία. Τι δουλειά έχει η ΝΑΤΟϊκή Τουρκία στους BRICS; Πως είναι δυνατόν να πωλούν οι ΗΠΑ καινούρια F-16 και να αναβαθμίζουν τα Τουρκικά F-16 όταν η Τουρκία εναγκαλίζεται με την Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν; 
 
Εκτός και αν η Τουρκία παίζει και πάλι ένα πονηρό διπλό παιχνίδι. Εκτός και αν η Τουρκία αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά των ΗΠΑ στους BRICS, με το αζημίωτο. 
 
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που όχι μόνο δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, αλλά έχει πολλαπλασιάσει τις οικονομικές της σχέσεις μαζί της. Και οι ΗΠΑ, κάνουν πως δεν βλέπουν. Κοιτούν αλλού, σφυρίζοντας αδιάφορα! 
 
Αναρωτηθείτε, πως θα είχαν αντιδράσει οι ΗΠΑ, εάν η Ελλάδα συνέχιζε να διατηρεί καλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν έχανε δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις γεωργικών προϊόντων; Φτώχεια, πείνα και ίσως πόλεμος με την Τουρκία. Αυτή θα ήταν η τιμωρία για την Ελλάδα. Τώρα, ποια είναι η αντίδραση των ΗΠΑ προς την Τουρκία; Επιβράβευση μέσω υπερεξοπλισμών. Άρα, μήπως η Τουρκία δρα με τις ευλογίες των ΗΠΑ; 
 
Πηγή: Cosmostatus



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΑΜΕΡΙΚΗ Κ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ Κ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ....ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΕΛΚΟΝΤΑΙ GAY ΧΩΡΕΣ.
ΔΗΛΑΔΗ ΕΤΣΙ ΑΚΟΥΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΚΡΥΦΑΚΟΥΣΑ !!!
ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ .

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.