4 Μαρτίου 2024

Η δικαστής του Μπελέρη, η σχέση της με την Ελλάδα και το «χρέος» της στο Ράμα

Η προκατάληψη και η σχέση με το Ράμα
 
Η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ο οποίος παραμένει κρατούμενος από τις παραμονές των εκλογών στην Αλβανία, το Μάιο του 2023, Φρέντι Μπελέρη έχει εξελιχθεί σε εάν διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα.
 
Μία υπόθεση που η Αθήνα έχει συνδέσει και με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.
 
Πέρα από το διπλωματικό παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύνθεση του δικαστηρίου και δη η ιστορία μας εκ των τριών δικαστών που δικάζουν τον Μπελέρη.
 
Η δικαστής
 
Η ιστορία της Irena Shpata του Hekuran και της Dallandyshe, γεννηθείσα στις 15-2-1970. Η Irena Shpata που από το 2011 και μετά χρησιμοποιεί το επώνυμο του σημερινού (δεύτερου) συζύγου της Gjoka.
Και η οποία σύμφωνα με στοιχεία έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Ελλάδα.
 
Η σύλληψη
 
Σύμφωνα με στοιχεία στο παρελθόν η Irena Shpata συνελήφθη στην Ελλάδα για χρήση πλαστών εγγράφων με τα οποία προσπαθούσε να δείξει ότι είναι ελληνικής καταγωγής.
 
Εξ αιτίας αυτού του λόγου, της απαγορεύτηκε η είσοδος στις χώρες Schengen για 12 χρόνια και τα στοιχεία της μαζί με τα δακτυλικά της αποτυπώματα καταχωρήθηκαν στη σχετική βάση.
 
Η πλαστογραφία
 
Πιο συγκεκριμένα η Irena Shpata μαζί με τον πρώτο της σύζυγο που είχε το επώνυμο Maneku προσπάθησε να εισέλθει στην Ελλάδα την 24 Δεκεμβρίου 2002 από το Α.Τ. Κακαβιάς κάνοντας χρήση παραποιημένης Προξενικής Θεώρησης ως προς τη διάρκεια ισχύος.
 
Έως τότε οι Βορειοπηειρώτες έπαιρναν προξενική θεώρηση 100 ημερών και οι Αλβανοί έως 90 ημερών.
 
Εάν κάποιος είχε προξενική θεώρηση 100 ημερών μπορούσε να πάρει στην Ελλάδα το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς (ΕΔΤΟ).
 
Η συγκεκριμένη είχε πλαστογραφήσει τη διάρκεια ισχύος της προξενικής θεώρησης ώστε να φαίνεται ότι είχε διάρκεια 100 ημερών προσπαθώντας να δείξει ότι είναι δήθεν Βορειοηπειρώτισσα.
 
Μαζί με τον τότε σύζυγό της προσέφυγαν σε διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα. Η αίτησή τους απορρίφθηκε.
 
Η είσοδος στο δικαστήριο διαφθοράς
 
Το 2019 Irena Shpata -Gjoka υπέβαλε αίτηση για να μπει στο δικαστήριο κατά της διαφθοράς GJKKO. Το δικαστήριο το οποίο σήμερα δικάζει τον Μπελέρη.
 
Οι υποψηφιότητες έπρεπε κατ’ αρχήν να εγκριθούν από την Διεθνή Εξεταστική Επιτροπή – International Monitoring Operation (στα αλβανικά γνωστή ως OMN) που αποτελείτο από ξένους.
 
Η συγκεκριμένη επιτροπή διαπίστωσε ότι η Irena Shpata-Gjoka είχε κάνει πλαστογραφία και επίσης είχε πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» της και την έκοψε.
 
Ακολούθως, ωστόσο επανήλθε, μετά από προσφυγή κατά της απόφασης της Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής και αφού η ανεξάρτητη επιτροπή αξιολογήσεως προσόντων (που είναι αλβανική) την έκανε δεκτή θεωρώντας ότι όλα έχουν καλώς.
 
Προκατάληψη
 
Δεδομένης αυτής της εξέλιξης η Irena Shpata -Gjoka είναι – σύμφωνα με πολλούς που παρακολουθούν την υπόθεση – ελεγχόμενη από τον Ράμα αφού του οφείλει ευγνωμοσύνη που την έβαλε σε αυτή τη θέση παρά την πλαστογραφία.
 
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αρνητικά προκατειλημμένη έναντι της Ελλάδας και του μειονοτικού δημάρχου Μπελέρη.
 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη του Φρέντι Μπελέρη έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί την Τρίτη 5 Μαρτίου, με την απολογία του και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 
 Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θερμή προσευχή όλοι στον Όσιο Ονούφριο, Ἀγιο προστατη επί δικαστικών υποθέσεων, για να βοηθήσει το Μπελέρη!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.