29 Μαρτίου 2024

Ανησυχία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα – 2 άνθρωποι κάθε μέρα βάζουν τέλος στη ζωή τους (και λίγες σκέψεις)

Ανησυχητικός είναι ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τουλάχιστον 2 άνθρωποι κάθε μέρα βάζουν τέλος στη ζωή τους.
 
Μπορεί το 2023 ο αριθμός των αυτοκτονιών να παρουσίασε μια μείωση, τα νούμερα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με την πλειονότητα να είναι άνδρες. Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. 
 
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, τα οποία παρουσιάζει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών «Κλίμακα» υποδεικνύουν, σε γενικές γραμμές, μία σταθεροποίηση των θανάτων σε σύγκριση με το 2020. Αναλυτικότερα, ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων αυτοκτονιών για το 2021 ανήλθε στους 467 θανάτους έναντι του 2020 που είχαν καταγραφεί 464. Την δεκαετία 2011 – 2021 σημειώθηκαν τουλάχιστον 5.500 αυτοκτονίες στην χώρα μας. Η πλειοψηφία των θανόντων για το έτος 2021, όπως και για τα προηγούμενα έτη, ήταν άνδρες σε ποσοστό 83%.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται επίσημα, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες και την πληθώρα των αυτό-καταστροφικών συμπεριφορών που σημειώνονται καθημερινά.
 
Τα στοιχεία για την Ελλάδα το 2022
 
Δυστυχώς, το 2022 ήταν μια πολύ θλιβερή χρονιά για την Ελλάδα, καθώς καταγράφηκε αύξηση στις αυτοκτονίες, ειδικότερα των νέων ατόμων. Υπάρχει μία αυξητική τάση των θανάτων από το 2020 έως το 2022 της τάξεως του σχεδόν 25%. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφηκε εντός του 2022 αγγίζει τους 600 θανάτους το οποίο αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες καθημερινά.
 
Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω διάφορων ζητημάτων, όπως η ανομοιομορφία στην καταγραφή ανά χώρα, το στίγμα γύρω από την αυτοκτονία και τις ψυχικές ασθένειες, τα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας, καθώς και λόγω της δυσκολίας να εξακριβωθεί η πρότερη ύπαρξη αυτοκτονικής πρόθεσης.
 
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2022 διαμορφώθηκαν ως εξής:
 
Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες κατά συντριπτική πλειοψηφία (78%) και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 22%.
 
Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα, τα άτομα άνω των 60 ήταν εκείνα που σημείωσαν τις περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Σε επίπεδο φύλου, οι περισσότεροι θάνατοι για τους άντρες συγκεντρώθηκαν στις ηλικίες 60 – 64, ενώ εν αντιθέσει στις γυναίκες οι θάνατοι συγκεντρώθηκαν στις νεαρές ηλικίες των 35 – 39 ετών.
 
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (ηλικίες άνω των 20) σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.
 
Σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών, ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών για το 2022 καταγράφηκε στην Κρήτη (το 17% του συνολικού αριθμού των θανάτων) και έπειτα ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία. Η Κρήτη αποτελεί μία περιφέρεια με διαχρονικά υψηλούς δείκτες αυτοκτονίας πάνω από μία δεκαετία. Το ζήτημα της υψηλής αυτοκτονικότητας στην Κρήτη είναι κρίσιμης σημασίας και αποτελεί από ετών ένα πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος του Παρατηρηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ.
 
Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας σε επίπεδο πληθυσμού αποτέλεσε ο απαγχονισμός και ακολούθησαν η πτώση και ο αυτό – πυροβολισμός.
 
Το 55% των θανάτων έγινε στο σπίτι του αυτόχειρα
 
Ακόμη, εντός του 2022, καταγράφηκαν 18 αυτοκτονίες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας της χώρας (suicide hotspots), 11 σε καταστήματα κράτησης, 7 εντός σταθμών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, 8 εντός μονάδων υγείας και 3 εντός στρατοπέδων της χώρας. Επιπρόσθετα, καταγράφηκαν τουλάχιστον 11 αυτοκτονίες εργαζομένων σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία, όπως τα σώματα ασφαλείας και 3 αυτοκτονίες στρατιωτικών.
 
Τα στοιχεία για το 2023
 
Τα στοιχεία για το 2023, όπως καταγράφηκαν και συλλέχθηκαν από το δίκτυο καταγραφής της ΚΛΙΜΑΚΑ, παρουσιάζουν μείωση του αριθμού των αυτοκτονιών σε σύγκριση με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για το έτος 2022.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφηκε εντός του 2023 αγγίζει σχεδόν τους 460 θανάτους, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου δύο αυτοκτονίες καθημερινά.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Για πολλές από αυτές τις αυτοκτονίες ευθύνονται τα τομάρια που έφεραν στην χώρα μας τα μνημόνια. Πολιτικοί που εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα ξένων επικυρίαρχων που παρουσιάστηκαν επίσημα ως δανειστές, τρόϊκα, θεσμοί κλπ...
Η οικονομική καταστροφή, η ανεργία και η απελπισία οδήγησαν χιλιάδες συμπολίτες μας στον θάνατο...
 
Δυστυχώς μια χώρα όπως η Ελλάδα μας που οι κάτοικοί της φημίζονταν για τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, παρά τα προβλήματα και την φτώχεια που μάστιζαν επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία, μετατράπηκε μέσα σε μια δεκαπενταετία σε μια χώρα απελπισμένων και απαισιόδοξων ανθρώπων...
 
Αυτό συνέβαινε διότι παρά τα προβλήματα οι Ελληνες διαπίστωναν ότι κάθε χρόνο η ζωή τους καλυτέρευε και οι συνθήκες βελτιώνονταν. Μετά όμως από την έλευση του καταστροφικού ευρώ και την ψεύτικη ευημερία που και καλά θα έφερνε, αλλά και την ανάρρηση στην εξουσία διεφθαρμένων και προδοτών πολιτικών με αρχή τον ιερέα της διαπλοκής και την προδοσίας Σημίτη, μέσα σε μόλις 7 χρόνια οδηγήθηκε η πατρίδα μας στο οικονομικό και κοινωνικό χάος και την καταστροφή.

Με ορόσημο το 2010 ξεκίνησε μια περίοδος που κάθε νέος χρόνος πλέον είναι χειρότερος από τον προηγούμενο....
 
Δημοψηφίσματα αγνοήθηκαν και αλλοιώθηκαν, η Μακεδονία μας ξεπουλήθηκε και τρία μνημόνια μας διέλυσαν και ξεπουλήθηκε η δημόσια και ιδιωτική περιουσία της πατρίδας μας ενώ υπονομεύθηκαν τουλάχιστον 3 γενιές Ελλήνων στο μέλλον...
 
Ταυτόχρονα εκατομμύρια λαθρομετανάστες κατέκλυσαν την πατρίδα μας και η παιδεία στα σχολεία έγινε πολυπολιτισμική, άθεη και ανθελληνική, ενώ η εγκληματικότητα χτύπησε κόκκινο. Η Ιστορία μας παραποιήθηκε, τα θρησκευτικά καταργήθηκαν μαζί με τον Εθνικό Υμνο και την ανάρτηση της Σημαίας μας...
Στα σχολειά μας παράγονται ουσιαστικά παγκοσμιοποιημένα παιδιά που ενδιαφέρονται μόνο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και για τα κουραφέξαλα που τους λένε για το περιβάλλον...
 
Μετά ήρθε και ο κορωνοϊός αυτό το βιολογικό όπλο που αποτελείωσε κάθε συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα στην χώρα μας... αλλά και υπονομεύοντας πλέον και την διοίκηση της Εκκλησίας μας, του μοναδικού πυλώνα που κρατούσε ίχνη αισιοδοξίας και ελπίδας στους Ελληνες, αφού και αυτή πλέον συντάχθηκε με τις προδοτικές και αντισυνταγματικές κυβερνήσεις που προκύπτουν από εκτεταμένη εκλογική νοθεία...
Και πλέον πορευόμαστε συνεχίζοντας αυτήν την κατρακύλα όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε πνευματικό, επίπεδο με νόμους διαστροφής (π.χ. "γάμος" και τεκνοθεσία ομοφυλοφίλων), σκάνδαλα και εγκληματικότητα (Τέμπη, παιδεραστία, συμμορίες ανηλίκων κλπ), φυσικές καταστροφές (φωτιές και πλημμύρες) κ.α.

Και μέσα σε όλα αυτά κερασάκι στην "τούρτα" της απαισιοδοξίας έρχεται να μπει η προδοσία με την Τουρκία και το επαπειλούμενο ξεπούλημα του Αιγαίου και η συμμετοχή της προαιωνίως φιλειρηνικής πατρίδας μας, σε έναν απεχθή πόλεμο στην Ουκρανία με το μέρος μάλιστα των δυτικών εγκληματιών...

Αυτή η απαισιοδοξία και το ότι κάθε χρόνος που έρχεται είναι χειρότερος από τον προηγούμενο οδήγησε και στην τρομερή υπογεννητικότητα των νέων...

Πλέον οδηγούμαστε όχι απλά στην αλλοιωσή μας ως λαός αλλά και στην βιολογική μας εξαφάνιση.



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μνημόνια, πολύ σωστά.
Γι' αυτό πρέπει κάποιο κόμμα , κίνημα , ομάδα ή όποιος άλλος πρόθυμος και ικανός, να κάνει σημαία του την καταδίκη του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ που τον υπερασπίζεται η Ε.Ε. γιατί είναι αυτός που με τα παραποιημένα στοιχεία ελλείμματος κτλ. οδήγησε τη χώρα στον Άδη. Και με βάση την εξέλιξη αυτή, αν την κατορθώσει μια κυβέρνηση με τη βοήθεια του Θεού, να ακυρώσει ΟΛΕΣ τις πράξεις, μεταπωλήσεις, ταμεία εκποίησης και δε συμμαζεύεται και να μπορέσουμε να πάρουμε την Ελλάδα μας πίσω από τα νύχια των ορνέων που την κατασπαράζουν. Ποιος θα βοηθήσει; η Ρωσία και πάλι; ο Θεός μας σίγουρα, αρκεί να βρεθεί η βούληση εντός μας!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.