5 Μαρτίου 2024

Ο ΑΒΒΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Ο Αββάς Παύλος, ο οποίος εχρημάτισε Γέροντας της καλύβης «Κοίμησις της Αγίας Άννας» της σκήτης των Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, ο οποίος ήταν ιερομόναχος και κατήγετο από χωριό της Ηπείρου, νέος ακόμα στην ηλικία θέλησε να επισκεφθεί την Πατρίδα του, για να δη τους συγγενείς και συμπολίτες του, που αρκετά χρόνια είχε αποχωρισθεί.
 
Οι συγχωριανοί του, άμα τον είδαν νέο ιερέα και δραστήριο, με πολλές πνευματικές γνώσεις και αρετές, τον παρακάλεσαν να μείνει στο χωριό του, και με το καλό του παράδειγμα καθώς και την πνευματική του ζωή, θα βοηθήσει τους συμπολίτες του να σωθούν και με την βοήθειά του να ωφεληθούν κι’ άλλοι πολλοί χριστιανοί.
 
Ο Αββάς Παύλος, γαλουχημένος και νουθετημένος με το πνεύμα του αυστηρού ασκητισμού και συνηθισμένος από την ησυχαστική ζωή της ερήμου των Καυσοκαλυβίων, δεν δέχθηκε να παραμείνει στο χωριό του και να είναι κοντά στους οικείους του.
 
Οι χωριανοί αφού εξάντλησαν κάθε μέσο συγγενικό και τις συμβουλές των γερόντων του χωριού, που όλοι δεν μπορούσαν να τον πείσουν να μείνει, κατέφυγαν στις Μάγισσες, οι οποίες έδειξαν μεγάλη προθυμία και ανέπτυξαν μεγάλη δραστηριότητα, να συνεργασθούν με τους δαίμονες, για να μπορέσουν να καταφέρουν τον παπά Παύλο να παραμείνει στο χωριό του.
 
Οι Μάγισσες παρασκεύασαν τα πιο δραστικά μάγια, τα οποία ρίξανε μέσα στο ποτό που θα πρόσφεραν στον ιερομόναχο. Εκείνος, μία μέρα πριν φύγει από το χωριό του, με πολλή ευλάβεια και ταπείνωση τέλεσε την θεία Λειτουργία και προσευχήθηκε, για τους γονείς και τους συγγενείς του και γενικά για όλους τους κατοίκους του χωριού, να τους φυλάει ο Θεός και η πρεσβεία της Παναγίας Αυτού Μητέρας της Θεοτόκου και πάντων των Αγίων. Αφού κατέλυσε τα άγια Μυστήρια της θείας Ευχαριστίας, το Σώμα και Αίμα του Κυρίου, βγήκε από την Εκκλησία και πήγε στην αίθουσα δεξιώσεων, όπου του πρόσφεραν οι μάγισσες το ποτό που είχαν παρασκευάσει. Ο Αββάς Παύλος, όπως κάνουν εκ παραδόσεως όλοι οι μοναχοί του Αγίου Όρους, έκανε κι αυτός το σημείο του Σταυρού, πρώτα επάνω του και ύστερα σταύρωσε και το ποτήρι με τα μάγια και το ήπιε όλο.
 
Στην συνέχεια ακολούθησε το φαγητό, που κι εκεί είχαν ρίξει άλλα μάγια, αλλά και στο φαγητό ο π. Παύλος έκανε πρώτα την προσευχή του και μετά το φαγητό έκανε ευχαριστία, όπως πρέπει να κάνουν κι όλοι οι χριστιανοί.
 
Αφού έφαγε από τα παρασκευασθέντα γι’ αυτόν φαγητά που είχαν τα μάγια, δεν έπαθε απολύτως τίποτε και όπως ο ίδιος ομολόγησε ούτε κατάλαβε τίποτα και καμιά διαφορά στον εαυτό του, διότι την άλλη μέρα αναχώρησε και με την χάρη του Θεού, επέστρεψε αβλαβής στην μετάνοιά του.
 
Οι μάγισσες είπαν ότι έβαλαν όλη τους την μαγική τέχνη και βεβαίωναν τους χωριανούς ότι είναι αδύνατο ο Παπάς αυτός να μείνει άλλο στο Όρος, αλλά θα πρέπει να γυρίσει σύντομα στο χωριό του, γιατί αν δεν γυρίσει, θα του στρίψει το μυαλό από την ενέργεια που σ’ αυτόν θα κάνουν τα μάγια. Θα πρέπει λοιπόν, έλεγαν αυτές, σε ένα το πολύ δυό μήνες να είναι φερμένος εδώ.
 
Παρά ταύτα όμως ο Αββάς Παύλος, έζησε μετά το γεγονός αυτό περισσότερα από 50 χρόνια και δεν αισθάνθηκε την παραμικρή επιθυμία, όχι να πάει στο χωριό του και να μείνει, αλλ’ ούτε να το επισκεφθεί ξανά.
 
Τα μάγια λοιπόν δεν πιάνουν τον χριστιανό, όταν αυτός είναι πιστός στο Θεό και εκπληρώνει τα καθήκοντά του προς την Εκκλησία, τον συνάνθρωπό και τον εαυτό του. Αλλά και όταν κάνει όλα τα πνευματικά του καθήκοντα, πρέπει απαραίτητα, πριν φάει ή πιει κάτι έστω και σκέτο νερό, πρώτα να κάνει το Σταυρό του και να σταυρώνει εκείνο που πρόκειται να φάει η να πιει και ο Σταυρός του Κυρίου μας, εξουδετερώνει κάθε σατανική ενέργεια, με την οποία θέλει ο διάβολος ή οι άνθρωποι να τον βλάψουν.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.