17 Νοεμβρίου 2023

Κατάχρηση αλκοόλ και καρκίνος

Στενή και «δύσκολη» σχέση.
 
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ανακοίνωση του πρόσφατου ετησίου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας, (European Society for Medical Oncology, ESMO), που αφορά τη σχέση κατάχρησης αλκοόλ και εμφάνισης καρκίνου. Η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει ευαισθητοποίηση για την άμεση σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και κινδύνου καρκίνου του πεπτικού και του μαστού.
 
Η ανακοίνωση έγινε από την Isabelle Soerjomataram, PhD, ερευνήτριας του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) στη Λυών, Γαλλία, σε μια συνεδρία αφιερωμένη στο αλκοόλ και τον καρκίνο κατά τη διάρκεια των εργασιών του φετεινού, Ετησίου Συνεδρίου (2023), της ESMO.
 
Η ερευνήτρια δήλωσε: «Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σχέση αλκοόλ και καρκίνου συνεχίζει να είναι πολύ χαμηλή. Οι επαγγελματίες υγείας —Ογκολόγοι, νοσηλευτές, γιατροί, γενικοί ιατροί— έχουν την ευθύνη να ευαισθητοποιήσουν και να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στους ανθρώπους. Πιστεύουμε πως αυτή η ενημέρωση έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ».
 
Οι επαγγελματίες υγείας δεν εξασκούν την επιρροή τους στη δύσκολη συνήθεια της κατανάλωσης αλκοόλ των ασθενών τους και συχνά δεν αντιμετωπίζουν τις συμπεριφορές κατάχρησης. Όμως αυτό πρέπει να αλλάξει.
 
«Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να ρωτήσουμε τους ασθενείς εάν παίρνουν συμπληρώματα ή βιταμίνες ή αν τρώνε υγιεινά», δήλωσε ο Gilberto Morgan, MD, Ογκολόγος του Skåne University Hospital, Lund, Sweden. Και συνέχισε: «Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά με το αλκοόλ; Γιατί να μην συστήσουμε να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και μετά να το αφήσουμε στην προσωπική επιλογή του καθενός αν θα το κάνει ή όχι;»
 
Στη συνεδρία προβληματισμού για το αλκοόλ, αναφέρθηκαν τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για τη χρήση του. Τα στοιχεία της International Agency for Research on Cancer (IARC), δείχνουν ότι σχεδόν ο μισός (46%) παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει αλκοόλ, με ποσοστά υψηλότερα για τους άνδρες (54%) σε σχέση με τις γυναίκες (38%).
 
Πόσο πίνουν οι άνθρωποι;
 
Σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά μέσο όρο, η ποσότητα ανέρχεται σε περίπου 6 λίτρα καθαρής αιθανόλης (καθαρού οινοπνεύματος) ετησίως ανά πότη ή περίπου ένα μπουκάλι κρασιού την εβδομάδα. Ωστόσο, τα πρότυπα κατανάλωσης ποικίλλουν ευρέως ανά χώρα. Στη Γαλλία, οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 12 λίτρα αιθανόλης το χρόνο ή περίπου δύο μπουκάλια κρασιού την εβδομάδα.
 
Στη συνεδρία, η Isabelle Soerjomataram, τόνισε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IARC, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ — που ορίζεται ως περισσότερα από 60 g/ημέρα ή περίπου έξι ποτά καθημερινά — ευθύνεται για το 47% των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Η επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ - μεταξύ 20 και 60 g / ημέρα - αντιπροσωπεύει το 29% των καρκίνων, ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ - λιγότερο από 20 g / ημέρα ή περίπου δύο ποτά καθημερινά - αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των περιπτώσεων καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ.
 
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 4% όλων των καρκίνων που διαγνώστηκαν στο 2020, σύμφωνα με ανάλυση του 2021 από το IARC.
 
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, «η κατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε σχεδόν 17.000 περιπτώσεις καρκίνου το 2020» και ο καρκίνος του μαστού αποτελούσε σχεδόν ένα στα τέσσερα από αυτά τα νέα περιστατικά.
 
Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, 6 άλλοι τύποι καρκίνου - καρκίνος της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του ήπατος - μπορούν να αποδοθούν στην κατανάλωση αλκοόλ και τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι και ο καρκίνος του στομάχου και του παγκρέατος.
 
Τα καλά νέα πάντως είναι ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών υψηλής οινοπαραγωγής, δηλ. της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες μειώσεις στην κατανάλωση μετά την κορύφωση της πρόσληψης αλκοόλης στη δεκαετία του 1920.
 
Εφόσον υπήρξε μείωση σε αυτές τις χώρες, είναι δυνατόν να υπάρξει και αλλού.
 
Η ανακοίνωση έγινε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) 2023. Παρουσιάστηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023.
 
Πηγή: medscape.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.