25 Νοεμβρίου 2023

Περί Πανεπιστημιακής Παθογένειας και Βίας

Γράφει ο Σπύρος Κατσούρης
 
Έγραψα ως τώρα αρκετά άρθρα για τις παθογένειες των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ιδίως για το περιβόητο και μισοαιώνιο ΑΣΥΛΟ και τις καταλήψεις Σχολών από "φοιτητές"(υποκινουμένων ακόμα και από μερίδα διδασκόντων σ αυτές) γιατί έτσι βόλευε αυτούς και το άρρωστο Σύστημά μας. Κι είπα να μην ξανα ασχοληθώ μιας και το αλήστου μνήμης Πανεπ. Άσυλο επιτέλους κατηργήθη! Κατηργήθη; Πώς κατηργήθη; Λάθος! Μεταλλάχθη! Άλλαξε πρόσωπο. Και σαν τον κορωνοιό έγινε πιο ανθεκτικό, πιο σκληρό, πιο βίαιο! 
 
Από το όνειρο λοιπόν και την ψευδαίσθηση ότι τάχα άρχισαν να λειτουργούν με Δυτικά πρότυπα και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια μ έβγαλαν δύο απανωτά άρθρα Πανεπιστημιακών Διδασκάλων:
 
1) της Καθηγ. Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ κ. Βάσως Κιντή (Η διαιώνιση της ανοχής στη βία, εφημ. Καθημερινή 12-11-2023, σελ. 26) και
2) του Πρυτάνεως του ΕΜΠ κ. Ανδρέα Μπουντουβή (Τι έμαθα ως Πρύτανης... εφημ. Καθημερινή 19-11-2023), σελ.26, ο οποίος λέει πως έζησε την αυθαιρεσία, την παραβατικότητα, την βία! Και πως μεταξύ άλλων παθογενειών, οι αιώνιοι φοιτητές και οι ατέρμονες εξετάσεις παραμένουν παγκόσμια πρωτοτυπία και ελληνική "πατέντα". Μιλά ακόμη για την μη λειτουργία των Συμβουλίων Διοίκησης (Ν.4957/2022), για το στρεβλό σύστημα εκλογής Πρυτάνεως (που παλαιότερα ψήφιζαν και φοιτητικές κομματικές παρατάξεις) κλπ. 
 
Παλαιότερα είδαμε και χτίσιμο εισόδου Γραφείου Πρυτάνεως και βιαιοπραγίες κατά καθηγητών στο ΟΠΑ (2020) και εξευτελιστικές εικόνες στο διαδίκτυο. Εδώ όμως τώρα, το πιό σοβαρό αρθρο είναι της κ. Κιντή, για την διαιώνιση της ανοχής στη βία. Κι αυτά που γράφει συνέβησαν τώρα. Πρόσφατα!! Λέει:
 
1) στις 2-11-2023 εντοπίσθη σακκίδιο με 7 μολότωφ στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ 
2) Εξυβρίσεις και απειλές από αγνώστους στο ΕΚΠΑ, την ίδια μέρα.
3) στις 31-10-2023 περίπου 15 κουκουλοφόροι γκρέμισαν με ρόπαλα τοίχο στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, κατέστρεψαν έπιπλα και απείλησαν τον Κοσμήτορα.
4) την ίδια μέρα (31/10) 20 περ. κουκουλοφόροι βγήκαν από το ΟΠΑ, πυρπόλησαν κάδους και έκλεισαν την Πατησίων. Ακολούθησαν μάχες με τα ΜΑΤ.
5) στις 26/10 κουκουλοφόροι με μολότωφ επετέθησαν στα ΜΑΤ στην φοιτητ.εστία του ΕΚΠΑ στα Ιλίσια.
6) στις 26-10-2023 διέκοψαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την εορταστική εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και πήραν το μικρόφωνο για να περάσουν τα δικά τους αναρχικά μηνύματα. Νωρίτερα (10/10) έκαναν "συμβολική" κατάληψη της Πρυτανείας και πέταξαν αυγά σε Πρύτανη, Αντιπρυτάνεις και Κοσμήτορες!!
 
Μιλά και για καταλήψεις αιθουσών, σπάσιμο τζαμιών, τραμπουκισμούς κλπ σε μόλις 10 ημέρες! Και διερωτάται: Πώς γίνεται να μην συγκινούν κανέναν; Πώς γίνεται να ανέχονται όλοι τον επανειλημμένο εξευτελισμό καθηγητών, πρυτάνεων και κοσμητόρων από άγνωστους ή και γνωστούς, που δεν τους αγγίζει ο νόμος; Πώς δέχονται να αντιμετωπίζονται μ αυτόν τον τρόπο οι δάσκαλοι των παιδιών τους, αυτοί που μορφώνουν τις επόμενες γενιές, τους επόμενους επιστήμονες; Με ποια διάθεση και ποιο σθένος θα πάνε οι καθηγητές που απειλούνται, που προπηλακίζονται, που βλέπουν την φωτογραφία τους σε αφίσες επικηρυγμένων, να κάνουν μάθημα ή να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους ως κοσμήτορες, πρυτάνεις, πρόεδροι τμημάτων, δάσκαλοι και ερευνητές; Πώς γίνεται η ίδια η Ακαδημαϊκή κοινότητα να μένει σιωπηρή, να μην αντιδρά όταν συνάδελφοι τους, δίπλα τους, υφίστανται εντελώς απρόκλητα τέτοια μεταχείριση; Πόσος Μιθριδατισμός ώστε να μην μας αγγίζουν αυτά που συμβαίνουν; Γιατί όλα αυτά; 
 
Διότι υπάρχει Φόβος. Φόβος μέσα στο Πανεπιστήμιο και φόβος έξω. Μέσα στα Πανεπιστήμια καθηγητές και διοικήσεις αυτολογοκρίνονται ή προσπαθούν να αποφύγουν μέτρα υπό τον φόβο των αντιποίνων. Εξω, για την Κυβέρνηση και τα Κόμματα, υπάρχει ο φόβος του Πολιτικού Κόστους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντίθετος στις καταλήψεις και δεν θέλει "μπάτσους" στα ιδρύματα. Το ΚΚΕ ενοχλείται μόνον όταν τραμπουκίζονται οι δικές του ομάδες. Οι υπόλοιποι δεν ασχολούνται καν. Από το να γίνει μία "στραβή" και να προκύψει πολιτικό κόστος, καλύτερα να μην γίνει τίποτε κι ας γίνονται στραβές κάθε μέρα. 
 
Αυτή η λογική οδήγησε στον παροπλισμό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποια ιδρύθηκε μετά τα επεισόδια στο ΟΠΑ και τον εξευτελισμό του Πρυτάνεως διεθνώς. Η ίδια η Αστυνομία δεν θέλει ν ανακατευθεί. Έτσι, έχουν παραδοθεί τα Πανεπιστήμια σε άγνωστους που δρουν όποτε θέλουν και όπως θέλουν. Κι ότι κι αν κάνουν δεν υπάρχουν γι αυτούς συνέπειες. (κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και με τους παραβατικούς τσιγγάνους;). Συνέπειες όμως υπάρχουν για το Ακαδημαϊκό κλίμα και έργο και για την τσέπη του φορολογουμένου! Εμείς πληρώνουμε όλες τις ζημιές!! 
 
Η σημερινή Κυβέρνηση θέλει ν ανοίξει τα Πανεπιστήμια προς το εξωτερικό, να προσελκύσει ξένους φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές. Να κάνει ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Όμως για σκεφθείτε. Θα έρχονται φοιτητές για μεταπτυχιακά, θα πληρώνουν δίδακτρα και ξαφνικά θα εμφανίζονται κάποιοι να κλείνουν αυθαίρετα τις Σχολές, να χτίζουν τοίχους και να διακόπτουν όποτε θέλουν τα μαθήματα; Πως φαντάζεται να λειτουργεί αυτό το σύστημα; Μας είπαν διάφοροι ότι δεν χρειάζεται η Πανεπ. Αστυνομία διότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την κοινή Αστυνομία όταν την καλούν. Αλλα όταν καλείται η Αστυνομία αυτό γίνεται κατόπιν εορτής. Αφού τα κάνουν μπάχαλο οι μπαχαλάκηδες. Και δεν μπορεί να μένει συνέχεια εκεί η Αστυνομία. Έτσι, όταν εκκενώνει μια κατάληψη, φεύγει. Και την άλλη μέρα οι χώροι επανακαταλαμβάνονται ή "σφραγίζονται" και αχρηστεύονται! 
 
Αν υπήρχαν επεξεργασμένα σχέδια ασφαλείας και Πανεπ. Αστυνομία εγκατεστημένη μέσα σ αυτά, με σοβαρά πρωτόκολλα συνεργασίας, θα μπορούσε να δρα προληπτικά και άμεσα. Έτσι μάλιστα. Η κ. Κιντή τολμά να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να θέσει τις παλάμες μας επί των ήλων. Η Κυβέρνηση για να δει κι εδώ κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα πρέπει να συγκρουσθεί με καθεστώτα και μπαχαλάκηδες. Αν δεν σπάσει αυγά δεν θα φάει ομελέττα. Και θα χάσει άλλη μια φορά το τραίνο του εκσυγχρονισμού και της ουσιαστικής προόδου στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. 
 
Τολμούν να κάνουν οι αναρχικοί αυτά στις ΗΠΑ και στην ΕΕ που σπούδασαν πολλοί; Εκεί υπάρχει έλεγχος. Δεν μπαίνεις μέσα αν δεν δείξεις την φοιτητική σου ταυτότητα και δεν ελεγθείς με μηχανήματα τι κουβαλάς επάνω σου. Και δεν τολμάς όχι να μουτζουρώσεις τοίχο, αλλ ούτε και χαρτάκι να πετάξεις στην αυλή γιατί θα φας πρόστιμο και αποβολή!!
 
Πανεπιστημιακή λοιπόν Αστυνομία. Και καλύτερα να σπάσουν μερικά κεφάλια αναρχομπαχαλάκηδων τώρα, παρά να διαιωνίζεται μια καρκινογόνος γάγγραινα της Παιδείας μας. Ακούει η Κυβέρνηση;
 
ΑΝΑΚΡΕΩΝ ΔΑΥΛΗΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ 
Ρόδος 24 Νοεμβρίου 2023



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.