4 Αυγούστου 2023

Γιατί ο Έλληνας είναι «γεωπολιτικό ον»

Γράφει ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης, γεωπολιτικός αναλυτής
 
Εάν κάτσουμε να μιλήσουμε για στρατηγική κουλτούρα υπό την ευρεία έννοια του σχήματος στόχοι – μέσα – εκτέλεση, τότε καταλαβαίνουμε απόλυτα πως ο σύγχρονος Έλληνας εάν θέλει να επιβιώσει σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο οφείλει να ανατρέξει σε παλιές συντεταγμένες.
 
Ο Έλληνας δεν είναι, δεν ήταν, ούτε θα γίνει ποτέ πραγματικά “Ευρωπαίος” και Δυτικός, με την έννοια ότι δεν ήταν ποτέ φεουδοκρατούμενη η σκέψη και η νοοτροπία του. 
 
Ο Έλληνας διέπεται από το σχήμα έμπορος-φιλόσοφος-πολεμιστής. Ειδικά δε το εμπορικό δαιμόνιο πρέπει να ειπωθεί στην σύγχρονη εποχή με βάση την αρχή της κινητικότητας και του ανοιχτού πνεύματος. 
 
Οι Έλληνες σπουδάζουν μετά μανίας, δεν φοβούνται να ανοιχτούν στο εξωτερικό, κυριαρχούν στην ναυτιλία και είναι περιζήτητοι ως επιστημονικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει πως η τάση φυγής από το κέντρο όπως γινόταν παλιά με την δημιουργία αποικιών, ενυπάρχει μέχρι σήμερα στο γενετικό υλικό των κατοίκων αυτής της χώρας. 
 
Όμως, κινητικότητα σημαίνει αυτόματα εμπορικοί και κοινωνικοί διάδρομοι. Ουσιαστικά έχουμε την αρχή της Κυκλοφορίας όπως την είχε περιγράψει ο Γερμανός γεωγράφος Φρίντριχ Ράτσελ.  
 
Η Κυκλοφορία όμως αποτελεί την πεμπτουσία της γεωπολιτικής η οποία αποτελεί γεωγραφική μέθοδο. 
 
Χωρίς κυκλοφορία δεν έχουμε γεωπολιτική, διότι κάθε γεωστρατηγικό σχέδιο έχει ως σκοπό την διάνοιξη διαδρομών ώστε να συσσωρευτεί ισχύς σε ένα συγκεκριμένο κρατικό δρώντα. Σε αυτό έγκειται και η γεωπολιτική ανάλυση που πράττουμε πρώτου αποφασίσουμε τι στρατηγική θα ακολουθήσουμε.  
 
Άρα, ο Έλληνας ως κατεξοχήν λαός της κινητικότητας βασισμένης όχι στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα, πρέπει κάθε φορά να παιδέψει το μυαλό του ώστε να ανακαλύψει νέους διαδρόμους και να καταρτίσει νέα πλάνα ειδικά σε συνθήκες αστάθειας. 
 
Εξάλλου η Ελλάδα ανέκαθεν χαρακτηρίζεται από την πενία η οποία αναγκαστικά βάζει τον άνθρωπο σε διαδικασία εγρήγορσης, ανάλυσης και σκέψης.  
 
Ο εμπορικός τρόπος σκέψης εφαρμόζεται ακόμη και εάν δεν είσαι κυριολεκτικά έμπορος στην σύγχρονη εποχή. Κάθε Έλληνας σπουδαστής ή επιχειρηματίας σήμερα νοείται σε πνευματικό επίπεδο ως έμπορος από κοινού με τις άλλες δύο ιδιότητες που αναφέραμε. 
 
Ο πολεμιστής μπαίνει στην μαχητικότητα που πρέπει κανείς να επιδεικνύει στην σημερινή εποχή του άκρατου ανταγωνισμού και ο φιλόσοφος στον σκεπτόμενο νου που καταστρώνει σχέδια. 
 
Άρα ο Έλληνας έχει την γεωπολιτική μέσα στο αίμα του και δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο κατεξοχήν γεωπολιτικός νους.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.