6 Οκτωβρίου 2022

Κρυφές αυξήσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Το 85% των οικιακών και μικρών επιχειρήσεων καλείται να πληρώσει 44 ευρώ επιπλέον τον χρόνο!
 
Στο έλεος της ακρίβειας βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν να καταλάβουν πόσα χρήματα δαπανούν για τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τι ακριβώς αφορούν οι χρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν.
 
Μετά την αλλαγή του «μοντέλου» επιδοτήσεων στο ρεύμα, επετράπη από το κράτος η εκτόξευση της τιμής στην κιλοβατώρα, αναγκάζοντας το οικονομικό επιτελείο να βγάλει ένα τεράστιο ποσό από τον Προϋπολογισμό για να καλύψει την επιβάρυνση. Αποτέλεσμα ήταν η οριζόντια επιδότηση να μετατραπεί πάλι σε κλιμακωτή, ανάλογα με την κατανάλωση κάθε νοικοκυριού. 
 
Φαίνεται, όμως, ότι μέσα σε αυτό το αλαλούμ των τελευταίων μηνών, το οποίο αδυνατούν να παρακολουθήσουν οι καταναλωτές, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν τις γνώσεις να κάνουν περίπλοκους υπολογισμούς με τις κιλοβατώρες και τις επιδοτήσεις, έρχονται αυξήσεις από την… πίσω πόρτα για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). 
 
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικό τρόπο τις αποφάσεις της για τις επιδοτήσεις στο ανταγωνιστικό μέρος των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με αυτές για τις αυξήσεις στο ρυθμιζόμενο μέρος. Σε ανάλυσή της οι ειδικοί της ιστοσελίδας allazorevma.gr επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ δεν είναι αμελητέες.
 
Συγκεκριμένα, για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, που αντιστοιχεί περίπου στο 85% των οικιακών και μικρών επιχειρήσεων, αυξάνεται κατά μέσο όρο η ετήσια δαπάνη για ρεύμα κατά 44 ευρώ (κατανάλωση 3,750 ημερήσιες κιλοβατώρες τον χρόνο). 
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας allazorevma.gr, για τη μειονότητα των καταναλωτών, που καταναλώνουν περισσότερες από 4.800 κιλοβατώρες τον χρόνο, υπάρχει μείωση της χρέωσης για ΥΚΩ περίπου κατά 23 ευρώ (τον χρόνο), που αντιστοιχεί σε μείωση της συνολικής ετήσιας δαπάνης για ρεύμα κατά 1,8%. 
 
Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των αυξομειώσεων είναι ότι οι χρεώσεις για ΥΚΩ αυξάνονται κατά 300.000.000 ευρώ τον χρόνο! Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές είναι εγκλωβισμένοι σε αυτή την περίπτωση, καθώς δεν αποφεύγουν τις χρεώσεις ακόμα και αν αλλάξουν πάροχο. 
 
Στις παρεχόμενες ΥΚΩ εντάσσονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:
 
• Παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών, σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο.
• Παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες.
• Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ., που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). 
 
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
 
                   Τιμή     Ποσό χωρίς ΦΠΑ   Ποσό με ΦΠΑ

Σήμερα    0,0179 €       67,13 €               71,15 €
Πριν        0,0069 €      25,88 €               27,14 €

Διαφορά 43,73 €

πηγή
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.