5 Οκτωβρίου 2022

Ο Καποδίστριας, ο Δραγούμης και η εθνική μας αυτοπεποίθηση

Ο Καποδίστριας έχτισε το ελληνικό κράτος
 
Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου
 
Είναι ευοίωνο σημάδι για μένα (δείγμα ενωτικό, συμφιλιωτικό) το γεγονός ότι, έστω και εκατό και πλέον χρόνια μετά, μεγάλη μερίδα Ελλήνων αναθεωρεί την πολιτική στάση των γενεαλογικών προγόνων της επανεκτιμώντας αξιολογικά ”αμφιλεγόμενες” προσωπικότητες του παρελθόντος ή της εποχής τους. 
 
Και η επανεκτίμηση γίνεται όχι υπό το κομματικό πρίσμα (ως είθισται), αλλά υπό αυτό των εθνικών τους αγώνων, που ήταν συνέχεια των εσωτερικών. Συνέχεια της ανησυχίας της ψυχής τους για την Ελλάδα και τους Έλληνες. 
 
Έτσι, για παράδειγμα, αποτιμούν θετικά στην τελική τους εκτίμηση το έργο και τη συνεισφορά στην πατρίδα του Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, θεμελιωτή του Νεότερου Ελληνικού Κράτους το οποίο συγκροτήθηκε με το τυπικό πέρας της Τουρκοκρατίας.  
Τυπικό γιατί υπήρχαν περιοχές της Ελλάδας οι οποίες τελούσαν ακόμα υπό τουρκική κατοχή και γι’ αυτό δεν τις συμπεριέλαβε στο μικρό, κυρίαρχο ελληνικό κράτος το Πρωτόκολλο του Λονδίνου ή της Ανεξαρτησίας μας (1830). 
 
Στο κυρίαρχο και ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, την αναδιοργάνωση του οποίου έφερε εις πέρας με επιτυχία ο Ιωάννης Καποδίστριας σε όλους τους τομείς της συγκρότησής του (Οικονομία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Άμυνα, Εσωτερική και Εξωτερική πολιτική εν ολίγοις).  
 
Το ίδιο θετικά αποτιμά η μερίδα αυτή των Ελλήνων και τη δράση του Ιωάννη Δραγούμη, ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ την εποχή του. Δεν περιορίστηκε, μάλιστα, μόνο στην εθνικιστική διδασκαλία του, τη διδασκαλία του εθνικιστικού (με την έννοια του πατριωτικού κι όχι του φασιστικού των πατριδοκάπηλων) δημοτικισμού και ”κωνσταντινισμού” (όρος της εποχής του, συνώνυμος με τον ”αντιβενιζελισμό”). 
 
Αλλά αναδείχθηκε με τη δράση του ως ένας απ’ τους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής ζωής κατά την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα. Και, επιπλέον, ως άνθρωπος προικισμένος με συναισθηματική νοημοσύνη, πολιτική διαίσθηση και αρχηγικές ικανότητες. 
 
Αρετές που δεν τις είχαν άλλοι ομοϊδεάτες του (βλ. Δ. Γούναρη, διάδοχο εκπρόσωπο των μικροαστών και των χωρικών εθνικιστών μετά τον Ίωνα Δραγούμη) οι οποίοι είχαν αναδειχθεί ως φερέλπιδες αντίπαλοι του Ελευθερίου Βενιζέλου, και άνοιξαν αργότερα (μετά τη δολοφονία Δραγούμη, 31 Ιουλίου 1920) την αυλαία του μικρασιατικού δράματος λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922). 
 
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο πρόωρος θάνατος του Ίωνα Δραγούμη (λόγω της δολοφονίας-εκτέλεσής του) εμπόδισε τους κριτικούς προσωπικοτήτων να εκτιμήσουν στον βαθμό που του άξιζε το ανήσυχο πνεύμα του (δεδομένης της συγγραφικής παρουσίας του, η οποία τον αναγόρευσε σε πρωτοπόρο Έλληνα πεζογράφο που αισθάνθηκε μοναδικά την ύπαρξη του εσωτερικού ανθρώπου και την αποτύπωσε στο έργο του). 
 
Τους εμπόδισε, επίσης, να εκτιμήσουν και τη δημόσια σταδιοδρομία του ως κάτι ολοκληρωμένο, με αποτέλεσμα είτε να τη χαρακτηρίσουν στείρα αντιδραστική είτε να περιοριστούν στην ατέλειά της που δεν αναδεικνύει το εύρος των αρχών του, τον βαθμό της δυναμικής, της μεγάλης ενεργητικότητάς του και, προπάντων, τον κόσμο των ιδεών και τα υψηλά και ευγενικά συναισθήματά του.
 
Αυτές είναι αρετές της ψυχής που θα μπορούσαν να γεννήσουν νέες αξίες σήμερα, στην εποχή της απαξίωσης των αξιών, των ιδανικών και των οραμάτων. Στην εποχή που χαρακτηρίζεται από δυσαναπλήρωτο κενό στον κόσμο των ιδεών και γι’ αυτό βλέπουμε να καταλαμβάνει τον χώρο αυτό η αναρχία. 
 
Όλα αυτά φυσικά σηματοδοτούν την ήττα πολλών γενεών σύγχρονων Ελλήνων και την αδυναμία της θέλησής τους να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση του ανυποχώρητου στο όνομα των εθνικών συμφερόντων. 
 
Την αυτοπεποίθηση του ανυποχώρητου και του δυνατού, ο οποίος βρίσκεται στον αντίποδα του οσφυοκάμπτη και του συμνιβασμένου. Του συμβιβασμένου ατομικά και συλλογικά, κοινωνικά και εθνικά, ο οποίος κατάντησε άβουλος και άτολμος να λύσει τα προβλήματά του και να εμπιστευτεί τις ηγεσίες που ο ίδιος εξέλεξε. 
 
Να εμπιστευτεί το κράτος που ο ίδιος ”έχτισε” δια των εκπροσώπων του στην εξουσία. Να εμπιστευτεί την χωρίς συνοχή κοινωνία των πολλών με τους οποίους συμβιώνει. Να εμπιστευτεί τους θεσμούς που ο ίδιος άφησε να ευτελιστούν κατά τον ίδιο τρόπο που άφησε το πολιτικό σύστημα να παρακμάσει. 
 
Έτσι μετατραπήκαμε, εμείς οι άλλοτε ασυμβίβαστοι Έλληνες, σε συμβιβασμένους πολίτες οι οποίοι ποδηγετούνται περιοδικά… ”δημοκρατικά” από ανασφαλείς, φοβικές ή ατάλαντες ηγεσίες που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη λόγω του ηττοπαθούς συνδρόμου απ’ το οποίο διακατέχονται και τις κάνει να σύρονται πίσω απ’ το άρμα της άλφα ή βήτα δύναμης με γεωπολιτική κυριαρχία. 
 
Δεδομένων αυτών και του πρόσθετου βάρος της τουρκικής απειλής που αντιμετωπίζουμε, περνάμε τα πολλά τελευταία χρόνια δύσκολες μέρες σαν Έλληνες και σαν Ελληνισμός. Αυτή η δυσκολία, ωστόσο, θα έπρεπε ήδη να μας έχει ωριμάσει και σκληραγωγήσει, αφού μάθαμε πλέον να ζούμε σε συνθήκες ”πολέμου” ο οποίος δε φαίνεται να είναι αναστρέψιμος όσο επικρατεί πνεύμα αναθεωρητισμού στην Τουρκία. 
 
Ως εκ τούτου, οι τρέχουσες προκλήσεις της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό, μας ωθούν να διαλέξουμε ως μέσο εθνικής επιβίωσης το ”μπροστά” της αντίστασης, της εθνικής μας αυτοπεποίθησης και της αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Ελληνισμού. 
 
Αποφασιστικότητας που ισοδυναμεί με όπλο ισχύος, εντατικής προσπάθειας και αποτροπής έναντι της αναθεωρητικής δύναμης η οποία θέλει να μας γονατίσει, για να καρπωθεί — εκμεταλλευόμενη την επιθυμία μας για αποκλιμάκωση της έντασης — τα εθνικά κεκτημένα μας χωρίς τουφεκιά, μέσω διαπραγματεύσεων, με την Ελλάδα στο καναβάτσο ως ηττημένη…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.