24 Μαρτίου 2022

Το μεγάλο «μυστικό» του πολέμου: Ο θησαυρός που βρίσκεται στο υπέδαφος της Ουκρανίας

Στο υπέδαφός της Ουκρανίας υπάρχουν μερικά από τα πλέον υποσχόμενα κοιτάσματα λιθίου
 
 
Γράφει ο Γεράσιμος Χιόνης
 
Στο υπέδαφός της χώρας υπάρχουν μερικά από τα πλέον υποσχόμενα κοιτάσματα λιθίου, ενός υλικού εξαιρετικά σημαντικού για την ηλεκτροκίνηση – Οι επενδυτές που είχαν προσεγγίσει το Κίεβο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων.
 
Πάνω σε έναν πολύτιμο θησαυρό φαίνεται ότι «κάθεται» η Ουκρανία, η οποία στο υπέδαφός της υπάρχουν μερικά από τα πλέον υποσχόμενα κοιτάσματα λιθίου -ενός υλικού εξαιρετικά σημαντικού για την ηλεκτροκίνηση. 
 
Το συγκεκριμένο μέταλλο θεωρείται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες ως ο κορυφαίος φορέας φόρτισης, καθώς κανένα άλλο υλικό δεν μπορεί να απορροφήσει και να διατηρήσει τόση μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.  
 
Γι’ αυτό τον λόγο, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι οι μπαταρίες λιθίου αποτελούν για την ηλεκτροκίνηση ό,τι αποτελούν τα ορυκτά καύσιμα για τα συμβατικά Ι.Χ. οχήματα. Εξ ου και ο μεγάλος «χαμός» που γίνεται πλέον, για τα αποθέματα. 
 
Η περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία, η οποία και πριν τον πόλεμο ελεγχόταν από ρωσόφωνος και ρωσόφιλους αυτονομιστές, εκτιμάται ότι διαθέτει άφθονο λίθιο. Άλλωστε, παρότι η Ουκρανία μέχρι στιγμής δεν αποτελεί σημαντικό «παίχτη» στην παγκόσμια αγορά, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών. Όλα αυτά, βέβαια, πριν το ξέσπασμα της κρίσης.  
 
Επενδυτές από την Κίνα και την Αυστραλία, ενδεικτικά, είχαν προσεγγίσει το Κίεβο, προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων, με στόχο την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεμάτων. Εικάζεται, μάλιστα, ότι η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης είναι κάτοχος ενός από των μεγαλύτερων αναξιοποίητων κοιτασμάτων, με δυνατότητα παραγωγής 500.000 τόνων. 
 
Η αυστραλιανή European Lithium φαίνεται ότι είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα σε αποθέματα που βρίσκονται στις περιοχές Kirovograd και Ντόνετσκ, ενώ η κινεζική Chengxin Lithium είχε προσπαθήσει να κάνει το ίδιο σε μεταλλεία της δυτικής χώρας. 
 
Βέβαια, σήμερα, όλα αυτά είναι εντελώς στον αέρα, καθώς η ρωσική εισβολή έχει βάλει στην «άκρη» τις όποιες εξελίξεις. «Ίσως να μην είναι το βασικό κίνητρο για την εισβολή, αλλά εξηγεί γιατί η Ουκρανία είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία» τονίζει χαρακτηριστικά ο Rod Schoonover, αναλυτής της Ecological Futures Group. 
 
Παγκοσμίως, εξάλλου, η αγορά φοβάται το ενδεχόμενο ελλείψεων σε λίθιο κι άλλα μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα, η Αυστραλία και το Κονγκό διαθέτουν τα ¾ των διεθνών αποθεμάτων λιθίου, κάτι που καθιστά αναγκαία την εξεύρεση κι άλλων «παιχτών». 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για την ηλεκτροκίνηση, η τιμή του λιθίου είχε καταγράψει άλμα 600% σε σχέση με πέρυσι, ακόμη και πριν την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Κι όλα αυτά, ενώ η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης καθιστά ολοένα και πιο επίκαιρη την αγορά ενός ηλεκτρικού Ι.Χ. 
 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται.
– Όλοι οι πόλεμοι γίνονται για την απόκτηση υλικών αγαθών.
Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

Έστιν ο πόλεμος ουχ όπλων το πλέον, αλλά δαπάνης.
– Το πλεονέκτημα στον πόλεμο δεν το δίνουν τα όπλα, αλλά τα χρήματα που δαπανώνται.
Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός

Τα κατά πόλεμον κρατούμενα των κρατούντων είναι φασιν.
– Όσα κυριεύονται στον πόλεμο λέγεται ότι ανήκουν στου νικητές.
Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος (Πολιτικά 1255)
Inter arma silent leges.

– Ανάμεσα στα όπλα (δηλ. στον πόλεμο) οι νόμοι σιγούν.
Κικέρων, 106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

Bellaque matribus detestata.
– Πόλεμος, μισητός από τις μητέρες.
Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητή

Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.
Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός στοχαστής και ακτιβιστής

Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν.
Πωλ Βαλερύ, 1871-1945, Γάλλος ποιητής

Απαγορεύεται να σκοτώνεις. Γι’ αυτό, όλοι οι δολοφόνοι τιμωρούνται, εκτός αν σκοτώνουν σε μεγάλους αριθμούς και υπό τον ήχο σαλπίγγων.
Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας

Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν.
Ζαν-Πωλ Σαρτρ, 1905-1980, Γάλλος φιλόσοφος

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.