1 Αυγούστου 2021

Γιατί έπρεπε να λάβει η Πολεμική Αεροπορία άμεσα δυνατότητα να κερδίζει “από τα αποδυτήρια”

H Ελλάδα δίνει χρόνο στην Τουρκία, καθυστερώντας την εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής και κυριαρχίας. Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία… Μόνο σε αυτό το συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει κάποιος αναλύοντας τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα και φυσικά ανατρέχοντας στα γεγονότα. Που πάντα μιλάνε από μόνα τους… Όταν το σημαντικότερο πρόγραμμα ομογενοποίησης του στόλου των παλιών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από κωλυσιεργία ενός τουλάχιστον έτους παραπέμπεται ξανά στις.., καλένδες, δηλαδή στο άγνωστο μέλλον, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης του λόγου το αληθές.
 
Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
 
Η Ελλάδα προσφάτως επανέλαβε φραστικά την υποστήριξη της στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποφεύγοντας ως εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειά της, όπως έχουμε επανειλημμένα σημειώσει στο παρελθόν, ή καθυστερώντας αδικαιολόγητα να πράξει τα αυτονόητα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Η οποία θα μπορούσε κάλλιστα εδώ και πολλά χρόνια να έχει δημιουργήσει τη δική της Αεροπορία εντός της δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας. Και πρόσφατα της δόθηκε η ίδια ευκαιρία μέσω της προμήθειας των 18 Rafale από την Ελλάδα. Δεν την εκμεταλλεύθηκε όμως και το γιατί παραμένει άγνωστο.  
 
Δεν εκμεταλλεύθηκε για να είμαστε συγκεκριμένοι, τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα ελληνικά Mirage 2000E σε -5 αναλαμβάνοντας παράλληλα το κόστος λειτουργίας μίας ελληνοκυπριακής Μοίρας. Αντί αυτού τα δομικά ακέραια παλιά μαχητικά, θα επαναπωληθούν στη Dassault Aviation, έναντι 150 εκατομμυρίων ευρώ.  
 
Σε πολύ μικρό χρόνο και με πολύ μικρό κόστος κατά συνέπεια, θα “έχτιζε” πραγματική αεροπορική αποτρεπτική ισχύ, έναντι της Τουρκίας. ΔΕΝ το έπραξε, όπως δεν το πράττει και η Ελλάδα. Που επίσης “λειτουργεί” όπως μία χώρα που δεν αντιμετωπίζει απειλή και έχει στη διάθεσή της όλο το χρόνο και τα κονδύλια για να αποφασίσει και να υλοποιήσει εξοπλιστικά προγράμματα κρίσιμα για την επιβίωσή της.
 
Όπως διαβάσατε στο αποκαλυπτικό άρθρο που αναδημοσίευσε το DP από την εφημερίδα “Δημοκρατία”, η αγορά των 18 Rafale υπήρξε εξοπλιστική επιλογή ουσίας μεν, με σημαντικές ελλείψεις δε.  
 
Στη σύμβαση των Rafale εντάχθηκε και η υποστήριξη των ήδη διαθέσιμων γαλλικών αερομεταφερόμενων όπλων των Mirage 2000 και η προμήθεια πολύ μικρού αριθμού πυραύλων αέρος – αέρος METEOR. Δεν περιλήφθηκαν όμως όπλα αέρος – εδάφους/επιφανείας που θα διαφοροποιούσαν πραγματικά το ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ισχύος σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.  
 
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα Rafale δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, οπότε είναι δικαιολογημένη η επιλογή της Ελλάδας να μην προβεί στην αγορά συλλογών αυτοπροωθούμενων, κατευθυνόμενων βομβών AASM (HAMMER).  
 
Η συλλογιστική αυτή είναι εντελώς αβάσιμη και λανθασμένη. Για τον πολύ απλό λόγο ότι όταν αποφασίζεται μία τόσο σοβαρή επένδυση σε μία τέτοιων δυνατοτήτων πλατφόρμα, την οποία μελλοντικά επιθυμείς να ενισχύσεις και αριθμητικά μέσω παραγγελίας πρόσθετων μονάδων, φροντίζεις να εξασφαλίσεις από την ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ το πλεονέκτημα (επιχειρησιακό και ψυχολογικό…) που σου παρέχουν τα όπλα της.  
 
Με άλλα λόγια διασφαλίζεις πρωτίστως ότι θα εκμεταλλευτείς ΠΛΗΡΩΣ τις πρωτοπορειακές δυνατότητές της, σε ΟΛΟΥΣ τους ρόλους. Όχι μόνο σε εξόδους αέρος – αέρος, όπου μπορείς να αξιοποιήσεις με πολύ μεγάλες αξιώσεις και το εξαιρετικό Mirage 2000-5Mk.2.  
 
Επισημάνθηκε μετ΄ επιτάσεως παλιότερα ότι μία ζωτικής σημασίας ενέργεια για την περαιτέρω και ουσιαστική αξιοποίηση των Mirage 2000-5Μk.2, είναι η εγκατάσταση συστημάτων Data Link (Link 16) σε αυτά, προκειμένου να μπορούν μεταφέροντας τα ίδια όπλα με τα Rafale (MICA EM/IR, MICA NG στο εγγύς μέλλον, SCALP-EG) να αξιοποιηθούν παράλληλα και σε συνδυασμό με αυτά…  
 
Η σύμβαση των Rafale κατ΄ επέκταση θα μπορούσε – και θα ΕΠΡΕΠΕ – να περιλαμβάνει και το μικρό πρόσθετο κόστος της ενσωμάτωσης LINK 16 και στα Mirage 2000-5Mk.2. Κάτι που φυσικά ΔΕΝ έγινε με αποτέλεσμα τα πολύτιμα αυτά μαχητικά να μην μπορούν να συνεργαστούν στο άμεσο μέλλον ασφαλώς και αποτελεσματικά όχι μόνο με τα Rafale, αλλά και με τα εκσυγχρονισμένα F-16V και δυνητικά και τα Block 50+ Advanced.  
 
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ, η Thales ανέλαβε την εγκατάσταση συστημάτων Data Link τα οποία προσφέρουν πλήρεις δυνατότητες επικοινωνίας και συνεργιστικών επιχειρήσεων με τα F-16E/F Block 60 Desert Falcon της Αεροπορίας της αραβικής χώρας. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η δική μας Πολεμική Αεροπορία εισηγήθηκε ή όχι την εγκατάσταση Link 16 στα Mirage 2000-5Mk.2, μέσα από τη σύμβαση προμήθειας των Rafale.  
 
Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι πως, όπως και στην περίπτωση των F-16C/D Block 30 και Block 50, ενέργειες ομογενοποίησης στόλου μαχητικών και προμήθειας νέων όπλων, ειδικά αέρος – εδάφους/επιφανείας, απλά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ. Έστω και σε μικρό ποσοστό.  
 
Στο ζήτημα θα επανέλθουμε με ειδικό αφιέρωμα στις καταστροφικές συνέπειες της ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ του εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50. Ενός προγράμματος μάλιστα που περιλαμβάνει και την προμήθεια νέας γενιάς ατρακτιδίων στοχοποίησης SNIPER (που η Τουρκία διαθέτει εδώ και μία δεκαετία!) καθώς και συστημάτων Data Link (Link 16).  
 
Γιατί οι εποχές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για να μένουμε μόνο σε κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων και δηλώσεις. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ΑΠΟΛΥΤΗ ανάγκη από αερομεταφερόμενα όπλα που να τους παρέχουν την δυνατότητα να χτυπήσουν τον αντίπαλο μέσα στο σπίτι του, με ακρίβεια εκατοστών και από μεγάλες και μέσες αποστάσεις (SPICE, AASM, SPIKE NLOS, Harpoon, NSM, Rampage κ.ο.κ.). Αυτά που εδώ και χρόνια ακούμε αλλά… δεν βλέπουμε
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.