1) Γιατί επιμένουν με τη Θράκη...
Με τον ίδιο τρόπο που ένας Έλληνας αξιωματούχος μπορεί να επισκεφθεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ή τη χριστιανική μειονότητα στην Αίγυπτο μπορεί και κάθε Τούρκος αξιωματούχος να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Το πρόβλημα της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη έγκειται στη συστηματική επιμονή του καθεστώτος της Άγκυρας να αποκαλεί την αναγνωρισμένη επισήμως ως μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική αλλά και τον χρόνο που επέλεξε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Θράκη.
Λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας της Προεδρίας Τραμπ, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε επισκεφθεί το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ιδιωτικώς χωρίς να συναντήσει κανέναν Τούρκο επίσημο. Τούτο εξελήφθη ως μια συμβολική πράξη, σαν ένα "χαστούκι" στο καθεστώς Ερντογάν, όπως το αποκάλεσε σχεδόν σύσσωμος ο ελληνικός τύπος.
Αν και ο Τούρκος Υπουργός, πριν ξεκινήσει για την Ελλάδα, μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές επαφές, μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, μίλησε για "τουρκική μειονότητα".
Συγκεκριμένα, στο πρώτο tweet που ανέβασε με το πού έφτασε στην Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε:
"Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και για να συζητήσουμε διμερή ζητήματα"...
Πολύ καιρό τώρα, κατά τρόπο συστηματικό, παρατηρείται μια απόσταση μεταξύ αυτών που λένε οι Τούρκοι και των προθέσεων που αποκαλύπτουν οι πράξεις τους.
Η επιμονή στην αναφορά της μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της Τουρκίας για αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης με βάση την οποία έχουν χαραχτεί τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή.
Βεβαίως η Άγκυρα φέρει βαρέως και το γεγονός πως ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών κ. Δένδιας κατά την επίσημη επίσκεψή του εκεί δεν σιώπησε υποτακτικά αλλά μίλησε ευθαρσώς για τις διαφορές μεταξύ των δυο χωρών και τις τουρκικές παραβιάσεις...
Είναι προφανές πως ο κ. Τσαβούσογλου επιχείρησε να πληρώσει την Ελλάδα με το ίδιο νόμισμα...
Με τη μεθόδευση αυτή ο Τούρκος αξιωματούχος απευθύνεται:
α) Στη διεθνή κοινή γνώμη και διεθνή πολιτική τάξη, υποδηλώνοντας για νιοστή φορά μια από τις τουρκικές απαιτήσεις στα πλαίσια της αναθεώρησης της συνθήκες της Λωζάνης...
β) Στην ελληνική κυβέρνηση και την κοινή γνώμη της χώρας μας αποσαφηνίζοντας πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου ωθούνται οι δύο χώρες υπάρχουν πολλά περισσότερα για διαπραγμάτευση από αυτά που δέχεται να συζητήσει η ελληνική πλευρά...
γ) Κυρίως όμως απευθύνεται και στην τουρκική κοινή γνώμη την οποία έχει εθίσει σε μια "εθνικιστική και ισλαμιστική" ρητορική υψηλών τόνων και της οποίας το φρόνημα κάμπτεται λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η "πισινή"...
Το τουρκικό καθεστώς απευθύνεται στη διεθνή κοινή γνώμη ανοίγοντας σαν βεντάλια μια σειρά ζητήματα τα οποία θεωρεί στρατηγικής σημασίας για τον ρόλο που σχεδιάζει για την Τουρκία τις επόμενες δεκαετίες.
Υπάρχει μια διελκυστίνδα αυτή τη στιγμή μεταξύ ΗΠΑ - Δύσης και Τουρκίας σε σχέση με τον ρόλο της στη συμμαχία. Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν φαίνονται αποφασισμένες να μην υποχωρήσουν στο ζήτημα των S-400 και σε κάποια από τα όρια αυτονομίας της Τουρκίας εντός της συμμαχίας...
Το καθεστώς της Άγκυρας θα υποστεί μεγάλη ταπείνωση αν υποχωρήσει και θέσει εκτός λειτουργίας και τουρκικών συνόρων το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά αν επιμείνει και απομονωθεί από τη Δυτική Συμμαχία στρατιωτικός εξοπλισμός εκατοντάδων δισ. δολαρίων που έχει συσσωρεύσει εδώ και δεκαετίες θα αχρηστευτεί λίαν συντόμως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναβαθμίσεων.
Καλά είναι τα πολυδιαφημισμένα drones "Μπαϊρακτάρ" αλλά έχουν βρεθεί αντιμέτωπα μόνο με ομάδες ατάκτων ή διαλυμένους στρατούς όπως της Συρίας.
Επιπλέον η τουρκική οικονομία είναι πλήρως εξαρτημένη από τις εξαγωγές της στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ρωσία που προβάλλεται σαν εναλλακτική διέξοδος είναι μια χώρα με ΑΕΠ του επιπέδου της Ιταλίας και δεν μπορεί να απορροφήσει τις τουρκικές εξαγωγές.
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση θα μοιάζει με πράξη αυτοκτονίας.
Οποιοσδήποτε εχέφρων πολιτικός λοιπόν θα επέστρεφε στους Κόλπους της Δύσης έχοντας εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες παραχωρήσεις.
Η Τουρκία απλώνει μεθοδικά στον πάγκο όλη την πραμάτεια της. Από την παρουσία και τις διεκδικήσεις της από την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Συρία, τη Λιβύη κλπ. μέχρι το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Θράκη.
Η Τουρκία παρά την απομόνωση και τα οικονομικά της προβλήματα επιμένει να θέτει μεταξύ όλων των άλλων και το θέμα της Θράκης μετ’ επιτάσεως. Μοιάζει να είναι θέμα χρόνου η εκδήλωση εκεί μιας εμπλοκής που θα επιχειρήσει να πλήξει το διεθνές προφίλ της Ελλάδας.
Το καθεστώς Ερντογάν έχει στήσει σε όλη την Ευρώπη ένα δίκτυο ελεγχόμενων από την Τουρκία μουσουλμανικών θυλάκων με σκοπό την άσκηση επιρροής στις χώρες φιλοξενίας. Οι μειονότητες σε όλη τη Δύση σταδιακά απαιτούν δικαιώματα και συνθήκες αυτονομίας οι οποίες υπονομεύουν τα κράτη και τις κοινωνίες.
Μέχρι η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να "ξυπνήσει" και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις από τη σκοπιά των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και των νεοθωμανικών επιδιώξεων ο κίνδυνος για την Ελλάδα θα παραμένει υψηλός.
Υ.Γ. Οι "γκρίνιες" για τα χαμόγελα και τις αγκαλιές του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου είναι αστειότητες. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έτσι οφείλει να συμπεριφέρεται δημοσίως...
2) Χρηματιστήριο Αθηνών...
Κύριε Κώστα,
Πολύ δύσκολο να έχουμε κάτι πραγματικά καλό στο χχα από φθινόπωρο.
Σύμφωνα με την εκτίμησή μου (Elliot waves) από φθινόπωρο και μετά θα έχουμε κορύφωση στη W. Street & Dax και σταδιακά ισχυρή διόρθωση του συνόλου της ανόδου από τα χαμηλά Μαρτίου του 2020.
Οι τράπεζες (ΔΤΡ) "οφείλουν" ένα ακόμα τελευταίο ιστορικό χαμηλό. Μετά ανοδική απελευθέρωση.
Βέβαια, καμία μέθοδος δεν είναι αλάνθαστη αλλά αυτό είναι το βασικό σενάριο το οποίο υποστηρίζεται πλήρως και από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την αναγκαστική αλλαγή πολιτικής από την Fed που σταδιακά θα ακολουθήσει.
Με εκτίμηση για την στήλη σας.
Δ. Γ.
Απάντηση: Το παράθυρο ευκαιρίας το Φθινόπωρο πάντως υποδηλοί πως καλό κλίμα μέχρι το Φθινόπωρο...
Ακολουθεί σχόλιο του αναγνώστη Stirlitz
Οι “γκρίνιες” για τα χαμόγελα και τις αγκαλιές του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου είναι αστειότητες. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έτσι οφείλει να συμπεριφέρεται δημοσίως…
Όχι κύριε Στούπα, κάνετε μεγάλο λάθος. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας οφείλει να είναι σοβαρός τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν και να μην χαριεντίζεται με κανέναν ξένο επισκέπτη, πολύ δε περισσότερο με τον υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας η οποία:
– παραβιάζει καθημερινά και προκλητικά τον εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα,
– αμφισβητεί έμπρακτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με την αποστολή ερευνητικών σκαφών εντός της υφαλοκρηπίδας μας και με την υπογραφή εξωφρενικά παράνομων συμφωνιών καθορισμού ΑΟΖ με γειτονικές μας χώρες,
– μας στέλνει καραβιές λαθρομεταναστών για να δημιουργήσει ασφυξία στα νησιά μας, και μας κατηγορεί κι από πάνω στη διεθνή κοινότητα ότι δήθεν τους κακομεταχειριζόμαστε,
– παρενοχλεί τους ψαράδες μας εντός των δικών μας χωρικών υδάτων και επιχειρεί να εμβολίσει πλοία του ελληνικού Λιμενικού Σώματος,
– στέλνει σε καθημερινή βάση κατασκοπευτικά drones να πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος,
– βάζει τους στρατιώτες της στον Έβρο να πυροβολούν για εκφοβισμό των δικών μας φρουρών και ταυτόχρονα να τους καθυβρίζουν και να τους απειλούν,
– αιχμαλωτίζει στρατιώτες μας και τους κρατάει επί 6 μήνες δίχως ουσιαστικό κατηγορητήριο,
– εξευτελίζει και υποβαθμίζει τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος αποτελεί κορυφαίο σύμβολο του απανταχού χριστιανισμού,
– εμφανίζεται προκλητικά αμετανόητη για τις γενοκτονίες που έχει διαπράξει σε βάρος τόσο του ποντιακού ελληνισμού όσο και των Αρμενίων,
– ξεκλήρισε και συρρίκνωσε την ελληνική κοινότητα της Τουρκίας από 200.000 άτομα που ήταν το 1923 σε κάτι λιγότερο από 2.000 άτομα σήμερα,
– εκτοξεύει κάθε τόσο ιταμές απειλές εναντίον της χώρας μας,
– κάνει ασύστολους τραμπουκισμούς σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία κατέστησε ουσιαστικά ανάπηρη το 1974 όταν κατέλαβε το 37% του εδάφους της και οδήγησε στην προσφυγιά το 1/3 του πληθυσμού της.
Δηλαδή τι άλλο θα πρέπει να μας κάνουν οι Τούρκοι για να μάθουμε πώς πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε;
Το αν ο Δένδιας είναι στην ιδιωτική του ζωή κολλητό φιλαράκι με τον Τσαβούσογλου ποσώς ενδιαφέρει οποιονδήποτε Έλληνα. Όταν θα είναι και οι δύο εκτός υπηρεσιακών καθηκόντων ας πάνε να φάνε και να πιουν μαζί, ας πουν ανέκδοτα να χαλαρώσουν, ας αγκαλιαστούν, ας φιληθούν και ας χορέψουν και μαζί αν το θέλουν. Όταν όμως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκπροσωπεί θεσμικά την πατρίδα μας οφείλει να συμπεριφέρεται με τη σοβαρότητα και αξιοπρέπεια που επιβάλλει η θέση του. Το πού οδηγούν οι κουμπαριές και οι αβρότητες με τους Τούρκους το έχουμε διαπιστώσει στο πρόσφατο παρελθόν. Η Ιστορία έχει διδάξει πως όχι μόνο δεν πρέπει να δείχνουμε άσπρα δόντια σε αυτά τα θρασύδειλα υποκείμενα που την έχουν ψωνίσει ότι είναι και αυτοκρατορικός λαός, αλλά απεναντίας πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε πάντα με ψυχρότητα και τυπικότητα (για να μην πω αφ’ υψηλού), διότι η κουλτούρα τους είναι να εκλαμβάνουν τα καλοπιάσματα ως αδυναμία.
Θα προσθέσω και δύο παρατηρήσεις για στιγμιότυπα του τελευταίου ταξιδιού του Δένδια στην Άγκυρα τα οποία μου έκαναν κάκιστη εντύπωση.
Πρώτον, όταν συναντάς τον Ερντογάν κι εκείνος στέκεται αλύγιστος και σε χαιρετά από απόσταση 2 μέτρων φέρνοντας απλώς το χέρι στην καρδιά, εσύ ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑΝ λόγο να υποκλιθείς απέναντί του, έστω και ελαφρά όπως έκανε ο Δένδιας. Η υπόκλιση περνάει έμμεσα το μήνυμα του υποτελούς απέναντι στον σουλτάνο και ντροπιάζει την πατρίδα μας η οποία φέτος γιορτάζει τα 200 χρόνια της Επανάστασης για την απαλλαγή της από τον οθωμανικό ζυγό.
Δεύτερον, δεν λες ούτε για αστείο στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών «ελπίζω να μην ακυρώσεις το δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά». Αυτό δεν είναι χιούμορ, είναι κουταμάρα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρεται σαν ένας λιμασμένος που αδημονεί να τον τραπεζώσουν οι «φιλόξενοι» Τούρκοι. Οφείλει να τηρεί ΠΑΝΤΑ αξιοπρεπή στάση και να έχει διαρκώς κατά νου πως η κάθε λέξη του και η κάθε στάση του σώματός του καθρεφτίζει το έθνος που εκπροσωπεί, και όχι μόνο τον εαυτό του. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, ας παραιτηθεί από το αξίωμά του να αφήσει κάποιον ικανότερο να χειριστεί τέτοια ζητήματα. Η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική δεν είναι για χαβαλέδες.
Υ.Γ. Επειδή ο σχολιαστής @Grigo11 επιμένει μία εβδομάδα τώρα να ισχυρίζεται ότι διαδίδω ψευδείς ειδήσεις για τα όσα απαράδεκτα δήλωσε ο Δένδιας πρόσφατα στο σαουδαραβικό κανάλι Arab News, παραθέτω ξανά τα αποδεικτικά στοιχεία για κάθε ενδιαφερόμενο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου