14 Ιουνίου 2021

ΜΩΡΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΣΚΟΠΤΙΚΟΝ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΗ

Επιμέλεια κειμένου και αφίσα από την Μαίρη Καρά
 
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα ευτυχισμένο χωριό, το Βλακοχώρι. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν ευτυχισμένοι, δούλευαν στα χωράφια τους, όργωναν, -έσπερναν και στο τελείωμα της μέρας μαζεύονταν στην πλατεία του χωριού κάτω από τον γέρικο πλάτανο και άρχιζαν τα χωρατά, τους χορούς και τα τραγούδια. Στο χωριό ζούσε και ένας πλούσιος Άρχοντας ο κυρ Φασουλής, που είχε έναν υπηρέτη τον Κατεργαρούλη. Μια μέρα ο Κατεργαρούλης λέει στον Άρχοντα: ” Άρχοντά μου, εσύ που είσαι ο πιο όμορφος και μορφωμένος του χωριού, γιατί δεν γίνεσαι Πρόεδρος να σε τιμήσει το χωριό;“
 
Ο κυρ Φασουλής έπεσε σε σκέψεις και λέει στον υπηρέτη του: “Καλά και πως θα γίνει αυτό; και Κατεργαρούλης του λέει: “Θα βάλεις το ημίψηλο, το φράκο σου και τις πλουμιστές παντόφλες σου, θα κατέβεις στην πλατεία, θα ανέβεις σε ένα βαρέλι και θα ζητήσεις από τους χωριανούς να σε κάνουν Πρόεδρο του χωριού".
 
Το σκέφτηκε ο κυρ Φασουλής και το έκανε. Φόρεσε το φράκο του, το ημίψηλο και τις πλουμιστές παντόφλες του, κατέβηκε στην πλατεία του χωριού, ανέβηκε πάνω στο βαρέλι και ζήτησε να τον κάνουν Πρόεδρο του χωριού. Οι συγχωριανοί με ζητωκραυγές και χαμόγελα έκαναν Πρόεδρό τους τον κυρ Φασουλή. 
 
Ο καιρός πέρασε και μια μέρα ήρθε άσχημο μαντάτο. Ερχόταν ο λήσταρχος Κορνούτος με ένα σακί στην πλάτη να μαζέψει τα παιδιά του χωριού. Έντρομοι και πανικόβλητοι οι κάτοικοι μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του κυρ Φασουλή. Κραυγές και οιμωγές ακούγονταν από το σαστισμένο πλήθος, οι μοιρολογίστρες τραβούσαν τις κοτσίδες τους, έσκιζαν τα ρούχα τους και τραβούσαν τα βυζιά τους θρηνώντας για το κακό που τους βρήκε. Ο κυρ Φασουλής τους άκουγε περίλυπος και σκεπτικός και δεν ήξερε τι να κάνει.  
 
Τότε ο Κατεργαρούλης του λέει: “Θα πεις στους συγχωριανούς να κλειστούν στα σπίτια τους, να βάλουν πάνω τους μια προβιά, να κρεμάσουν κουδούνια στο λαιμό τους και να βελάζουν, “Μπε-Μπε “, έτσι ο Κορνούτος θα νομίζει ότι στο χωριό έχει μόνο πρόβατα και θα φύγει. Έτσι κι έγινε, οι χωριανοί κλείστηκαν στα σπίτια τους, έβαλαν προβιές και κουδούνες και βέλαζαν, ”Μπε-Μπε”. Ο Κορνούτος όταν ήρθε στο χωριό έμεινε έκπληκτος από τα πολλά βελάσματα και έφυγε. Το ίδιο έγινε επί πολλές ημέρες. 
 
Μετά από καιρό κάποιος καλοθελητής σφύριξε την ιστορία στον Κορνούτο που ξαναγύρισε τα πίσω-μπρος για το χωριό. Μόλις το έμαθαν οι χωρικοί ξαναμαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του κυρ Φασουλή και απελπισμένοι ζητούσαν την βοήθειά του. Ξανά οι μοιρολογίστρες τραβούσαν τις κοτσίδες τους, ξέσκιζαν τα ρούχα τους και τραβούσαν τα βυζιά τους μέχρι που φτάσαν στα μπούτια τους. 
 
Ο Κατεργαρούλης πάλι είχε την φαεινή ιδέα να αλειφτούν με πίσσα και πούπουλα και να κάνουν τις κότες, κάποιος θα έκανε τον κόκορα. Έτσι και έγινε και όταν μπήκε στο χωριό ο λήσταρχος Κορνούτος άκουσε μόνο κακαρίσματα και έφυγε. Έτσι γλύτωσαν οι χωρικοί τα παιδιά τους.  
 
Αυτό γινόταν συνέχεια για πολύ καιρό, αλλά με το να κάνουν αυτά οι χωρικοί άφησαν τα κτήματά τους να ρημάξουν. Τα δέντρα ξεράθηκαν, οι αγροί έμειναν χέρσοι, τα αμπέλια μαράθηκαν. Ήρθε ο χειμώνας και έπεσε πείνα στο χωριό. Πάλι μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του κυρ Φασουλή εκλιπαρώντας για βοήθεια. 
 
Ο Κατεργαρούλης είχε πάλι μια φαεινή ιδέα και είπε στον Άρχοντα του: “Άρχοντά μου, εσύ είσαι πλούσιος και έχεις ένα σεντούκι γεμάτο λίρες, δώσε από μια σε κάθε χωριάτη να ψωνίσει τα χρειαζούμενα από το διπλανό χωριό “ 
 
Έτσι κι έγινε και όλοι ήταν ευτυχισμένοι. Αλλά δυστυχώς το σεντούκι άδειασε. 
 
Πείνα έζωσε τους χωρικούς, κλάματα, οδυρμοί, φωνές. Μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του κυρ Φασουλή. Ο κυρ Φασουλής κατέβηκε για να ηρεμίσει τους συγχωριανούς του με το φράκο του, το ημίψηλο και τις πλουμιστές παντόφλες, ανέβηκε στο βαρέλι για να μιλήσει στους συντοπίτες του.  
 
Τότε το πλήθος εξαγριωμένο άρπαξε τον κυρ Φασουλή και τον Κατεργαρούλη, τους ξεβράκωσαν, τους άλειψαν πίσσα και πούπουλα και με τα φτυάρια και τις τσουγκράνες τους έδιωξαν κακήν-κακώς από το χωριό. Μαζεύτηκαν τότε όλοι στην πλατεία του χωριού για να δουν τι θα κάνουν. Ένας γέροντας σοφός τους είπε: “Άντε να σηκώσουμε τα μανίκια και να καλλιεργήσουμε τα κτήματά μας για να έχουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.“  
 
Έτσι και έγινε. Τα χωράφια οργώθηκαν, σπάρθηκαν, τα αμπέλια και τα δέντρα καρποφόρησαν. Ξαναγύρισε η χαρά και η ευτυχία ήρθε στο χωριό και γέλασε το πονεμένο χείλι των χωρικών. 
 
Ο ΠΕΡΙΚΛΕΤΟΣ 
 
Από την εφημερίδα «Ο Ρωμηός» (με υπότιτλο «Εφημερίς που την γράφει ο Σουρής») που ήταν έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα. Δημιουργός και μοναδικός συντάκτης της ήταν ο Γεώργιος Σουρής. Εκδιδόταν σχεδόν ανελλιπώς από το 1883 ως το 1918. 
 
Η εφημερίδα " έγινε αμέσως γνωστή και η μεγάλη κυκλοφορία της παρέμεινε αμείωτη καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης έκδοσής της. Κυρίως μέσα από τους διαλόγους του «Φασουλή» και του «Περικλέτου», καταγράφονταν τα σημαντικότερα πολιτικά αλλά και τα κοινωνικά γεγονότα της εβδομάδας, γραμμένα και σχολιασμένα με ευτράπελο τρόπο. Κεντρική μορφή της έμμετρης αρθρογραφίας της ήταν ο «Φασουλής», ο οποίος συγκεντρώνει όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα του μέσου Έλληνα: είναι αντιφατικός, ενθουσιώδης, εγωιστής, επιπόλαιος, πολυπράγμων, αδιάφορος, αλλά και έξυπνος, κοροϊδευτής των πάντων, άξιος να κάνει ο ίδιος αυτά που κατηγορεί.  
 
Ο «Περικλέτος», πιο αισιόδοξος αλλά και πιο πρακτικός, μιλάει πολύ λιγότερο από τον «Φασουλή» και χρησιμεύει κυρίως για να κρατάει την ισορροπία του διαλόγου ο οποίος όμως τις περισσότερες φορές καταλήγει στην απώλεια της ψυχραιμίας του «Περικλέτου» και στον ξυλοδαρμό του «Φασουλή».
 
Προϊόν μυθοπλασίας, κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα, είναι τυχαία και στην σφαίρα του μύθου και της φαντασίας.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.