22 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ- Ρωσία: Εισερχόμαστε σε μια περίοδο Ψυχρής Ειρήνης;

Γράφει η Νατάσα Μπαστέα

Tρία χρόνια αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν επίσημη συνάντηση ως πρόεδροι των χωρών τους – μια συνάντηση που έκανε πολλούς διπλωμάτες να φρίξουν, καθώς ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών απορρίπτοντας την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ -, ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον διάδοχο του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, στη Γενεύη. Το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό.

Αντίθετα με όσα έγιναν το 2018, οι δύο ηγέτες δεν εμφανίστηκαν μαζί σε συνέντευξη Τύπου. Ειδικοί στη Ρωσία είχαν συστήσει στον Μπάιντεν να γίνουν ατομικές συνεντεύξεις Τύπου για να μη δοθεί στον ρώσο πρόεδρο η ευκαιρία για «εκπλήξεις». Αλλωστε ήταν εμφανής σε κάθε στιγμή αυτής της συνόδου η προσπάθεια του νέου προέδρου των ΗΠΑ να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με τον προκάτοχό του.

Ο Τραμπ έκανε τα πάντα για να αναδείξει μια θετική πλευρά του Πούτιν, την ώρα που η κυβέρνησή του υιοθετούσε σκληρά μέτρα εις βάρος της Ρωσίας. Ο Μπάιντεν, παρόλο που τόνισε αρκετές φορές την ανάγκη συνεργασίας, χρησιμοποίησε έναν εντελώς διαφορετικό τόνο. Επέμεινε στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία ο Τραμπ δεν είχε θίξει ποτέ, καθώς και στις κυβερνοεπιθέσεις – απείλησε μάλιστα ότι την επόμενη φορά που ρώσοι χάκερ επιτεθούν σε κρίσιμες υποδομές, η Αμερική θα απαντήσει αναλόγως. Βέβαια ο Μπάιντεν ανέφερε πως δεν απηύθυνε άμεσες απειλές στον Πούτιν στη διάρκεια της συζήτησής τους, αναφέρθηκε όμως σε «καταστροφικές επιπτώσεις» που θα έχει για τη Ρωσία ο θάνατος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή.

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο; αναρωτιούνται οι αναλυτές. Ο Μπάιντεν ξανά και ξανά το διέψευσε. «Είναι το τελευταίο που επιθυμούμε», δήλωσε. «Και νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τον Πούτιν». Μήπως τότε εισερχόμαστε σε μια περίοδο Ψυχρής Ειρήνης; Πολύ πιθανό. «Δεν πρόκειται για μια στιγμή kumbaya, όπως λέγαμε στη δεκαετία του ’60 – δεν έχει αγκαλιές και φιλιά», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Ηταν μια «πραγματιστική» σύνοδος, δύο έμπειρων πολιτικών που περιχαρακώθηκαν στις θέσεις τους.

Ηταν ενδιαφέρον ότι ο Πούτιν στήριξε τον Τραμπ με τον τρόπο που το έκανε. Οταν ο ρώσος πρόεδρος πιέστηκε με ερωτήσεις για τις διώξεις στους πολιτικούς του αντιπάλους, απάντησε λέγοντας πως οι ΗΠΑ, όπου διώκονται εκείνοι που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου (δηλαδή οι αφιονισμένοι οπαδοί του Τραμπ), δεν είναι η κατάλληλη χώρα να κουνήσει το δάχτυλο στη Ρωσία. «Κοιτάω με κατανόηση τα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, «αλλά δεν έχουμε καμία διάθεση να επιτρέψουμε να συμβούν τα ίδια στη χώρα μας». 

Στη σκιά του Σι Τζινπίνγκ

Οπως και να ‘χει, ήταν μια συνάντηση που θα δώσει τον τόνο στις σχέσεις των δύο πλευρών, μπροστά στα δύσκολα και ακανθώδη θέματα που θα ακολουθήσουν, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, η επέκταση του ΝΑΤΟ και οι πόλεμοι σε Συρία, Λιβύη και Αφγανιστάν. Στη βιβλιοθήκη της βίλας όμως, εκεί όπου το 1825 είχαν συγκεντρωθεί φιλέλληνες για να εξετάσουν τρόπους να βοηθήσουν τους εξεγερμένους Ελληνες, δεν κάθονταν μόνο ο Μπάιντεν και ο Πούτιν. Ανάμεσά τους υπήρχε, κι ας μην ήταν εκεί, και ένας άλλος: ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Στις αρχές του μήνα, ρώσοι και κινέζοι αξιωματούχοι γιόρτασαν μια επέτειο – εκφράζοντας ταυτόχρονα μια έμμεση πρόκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είκοσι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας, οι σινορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, με στόχο να φθάσουν «σε μεγαλύτερη κλίμακα, ευρύτερο πεδίο και βαθύτερο επίπεδο», σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι. Στο δικό του μήνυμα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι «η Μόσχα και το Πεκίνο είναι σταθεροί υποστηρικτές της διαμόρφωσης ενός πιο δίκαιου, δημοκρατικού και άρα σταθερού πολυκεντρικού συστήματος στην παγκόσμια τάξη».

Η αμερικανική ανησυχία

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποκαλέσει «καλύτερο φίλο» του, δεν βρισκόταν χθες στη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν, όμως η σκιά του έπεφτε βαριά στην αίθουσα. Ο αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει καλά πως τέτοιου είδους ρητορική μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μάλιστα, η αμερικανική ανησυχία για τη σχέση Ρωσίας – Κίνας είναι τόσο μεγάλη, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι τη θεωρούν από τις πιο σημαντικές και προσπαθούν να στρέψουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς το να εστιάσει σε μια Κίνα που ενισχύεται διαρκώς.

Πριν από το ταξίδι του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη, ο Μπάιντεν έλαβε λεπτομερή ενημέρωση για τις σχέσεις Κίνας – Ρωσίας, τόσο από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών όσο και από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών. Ομως, πρόσθεσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, τόσο νωρίς στην προεδρία Μπάιντεν, καθώς ακόμα θέσεις – κλειδιά στην κυβέρνησή του δεν έχουν καλυφθεί, χρειάζεται ακόμα χρόνος για να βρεθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ώστε να παρακολουθείται η δυναμική Πεκίνου – Μόσχας. «Είναι υποχρέωσή μας να επαναξιολογήσουμε τη συνολική μας στρατηγική», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. «Προσπαθείς να περιορίσεις τις δράσεις τους και τηρείς αρνητική στάση απέναντι και στις δύο χώρες; Προσπαθείς να διαφοροποιήσεις την προσέγγισή σου και να βελτιώσεις τις σχέσεις με τη Μόσχα; Αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολα πράγματα».

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξάνονται, ξεπερνώντας τα 100 δισ. δολάρια, ενώ η επιθυμία των δύο πλευρών είναι να διπλασιαστούν έως το 2024. Ομως πιο εντυπωσιακή, για τις ΗΠΑ, είναι η όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών: μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, υπερηχητικές τεχνολογίες, πολύ αποτελεσματικά ραντάρ, συστήματα που ενσωματώνουν στη μάχη πιο αποτελεσματικά διάφορες υπηρεσίες, πυρηνικά υποβρύχια, νυχτερινή όραση – όλοι αυτοί είναι τομείς στους οποίους Ρώσοι και Κινέζοι συνεργάζονται στενά. Την ίδια ώρα πραγματοποιούν όλο και πιο συχνά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Οι αναλυτές Αντρέα Κένταλ – Τέιλορ και Ντέιβιντ Σούλμαν πρόσφατα σημείωσαν στο «Foreign Affairs» ότι Ρωσία και Κίνα πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «όλο και μεγαλύτερης συχνότητας και περιπλοκότητας». Η τεχνολογική συνεργασία των δύο χωρών, έγραψαν, «ίσως τελικά τους επιτρέψει να καινοτομήσουν γρηγορότερα από όσο μπορούν οι ΗΠΑ μόνες τους». Το ίδιο ισχύει και για την κοινή επιρροή τους στην Ανατολική Ασία και την Κεντρική Ευρασία που δείχνει διαρκώς να ενισχύεται.

Επί πολλά χρόνια, η σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας περιοριζόταν σε τακτικές συνεργασίες ή προσωρινά σχέδια κοινού ενδιαφέροντος, σχολιάζει αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ομως, πλέον, φαίνεται ότι μεταμορφώνεται σε κάτι πιο σταθερό και στρατηγικό. «Αυτό που βλέπουμε την τελευταία δεκαετία είναι πως σε κάποιο επίπεδο λειτουργεί σχεδόν ως ημισυμμαχία». Το θέμα της Κίνας συζητήθηκε στη συνάντηση της Τετάρτης, αλλά πολύ προσεκτικά. Για τους Αμερικανούς είναι κάτι που δεν μπορεί να λυθεί γρήγορα και απαιτεί προσεκτικές κινήσεις. Οπως δήλωσε στο «Politico» ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, «βραχυπρόθεσμα αυτά που μας απασχολούν έχουν να κάνουν με τη Ρωσία. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις της Κίνας μάς ανησυχούν περισσότερο απ’ όλα».

Geopolitics





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.