17 Δεκεμβρίου 2019

Φταίνε οι Κύπριοι και όχι η κατοχική Τουρκία: Το νεοφανές αφήγημα των εν Ελλάδι… εκσυγχρονιστών

Από την παρουσίαση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ενεργειακά. Τα θέλουν όλα δικά τους οι Τούρκοι

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Η κίνηση της Τουρκίας να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και μήνες. Δεν έγινε αντιληπτό από την Αθήνα; Υποβαθμίστηκε η τουρκική εξαγγελία; Στην ελληνική πρωτεύουσα αναπτύχθηκε μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης θα περιορίζονταν στην κυπριακή ΑΟΖ. Και μάλιστα επελέγη η… ψύχραιμη, σοβαρή, χαλαρή αντίδραση έχοντας κατά νου ότι με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα δεν θα στρεφόταν προς την Ελλάδα. Κακός υπολογισμός, επιδερμική αντιμετώπιση των δεδομένων; Μάλλον «ανορθόγραφη» ανάγνωση της τουρκικής πολιτικής.

Κι όταν, τελικά, έγινε το αναμενόμενο, τα τουρκικά βήματα προς την κατεύθυνση της αμφισβήτησης της θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδος, ήχησε συναγερμός και έγιναν ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Στάλθηκαν και οι προειδοποιήσεις προς την Τουρκία. Στην Άγκυρα προφανώς γνωρίζουν πως η προηγούμενη στάση των Αθηνών απορρέει από τα φοβικά σύνδρομα που χαρακτηρίζουν την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Παράλληλα, άρχισαν τα γνωστά ανεδαφικά και ανιστόρητα αφηγήματα, που αναπτύσσονται από τα συστημικά εν Ελλάδι ΜΜΕ.
  • Ότι δηλαδή σε περιπέτειες την Ελλάδα βάζουν οι… απερίσκεπτες κινήσεις των Κυπρίων (όπως το 1974;!!!!). Και άρχισε το μοιρολόι, που φθάνει μέχρι και το 2004, με τον…. αθώο, δήθεν, ρητορικό μονόλογο: «Εάν δεχόντουσαν το σχέδιο Ανάν, δεν θα τα είχαμε όλα αυτά». Τούτο, βέβαια, αποτελεί τον θρίαμβο της επιδερμικότητας και της αναπαραγωγής των όσων διδάχθηκαν κάποιοι σε επιχορηγούμενες διακοπές.
Πέρα από αυτά και η εκ των έσω, υποτίθεται, ενημέρωση πως οι σκέψεις της Λευκωσίας για τη Χάγη δεν διαβιβάσθηκαν στην Αθήνα πριν δημοσιοποιηθούν! Που δεν ισχύει αυτό καθώς τόσο η νυν Κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη ήταν ενήμερες. Τούτο μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο κ. Δένδιας. Παράλληλα οι εν Ελλάδι ειδήμονες αποφάνθηκαν πως η Κύπρος «φόρτωσε» στην Ελλάδα τις τριμερείς συνεργασίες (μπορεί η Κύπρος να σύρει την Αθήνα;). Για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε να διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή λόγω αυτών των τριμερών ούτε λόγος.
  • Η Αθήνα ακόμη και να μην είχε δεσμούς με τη Λευκωσία θα έπρεπε να τις επιδιώξει ώστε μέσω της να διαμορφώσει στρατηγικά ανοίγματα στην περιοχή. Άλλες χώρες, που δεν έχουν τους δεσμούς που έχει η Ελλάδα με την Κύπρο, σπεύδουν να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τη στρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα γιατί δεν το κάνει; Είναι πια τόσο μακριά η Κύπρος;
Το θέμα δεν είναι η παραγωγή αφηγημάτων που αναδεικνύουν διαφορετικές προσεγγίσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας. Οι εξελίξεις, η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορούν να περιμένουν για να ασχοληθούμε κατά πόσο έχουν ή όχι χημεία οι δυο Κυβερνήσεις. Ούτε εάν έχουν διαφορετικές στοχεύσεις, αν και προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο. Ούτε θα πρέπει τώρα, σε αυτή τη φάση, να εξεταστεί ποιοι είναι περισσότερο «δεξιοί και αδέξιοι». Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική επεκτατικότητα. Κι αυτό αφορά στον Ελληνισμό στο σύνολό του.

Τι πρέπει να γίνει; Η απάντηση δεν είναι απλή. Και δεν είναι μία, αλλά σύνθετη. Αυτό που είναι πρόδηλο είναι πως με δοκιμασμένες αποτυχημένες πολιτικές δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Για την ακρίβεια τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει ανάγκη ριζικής πολιτικής στροφής.
  • Η πολιτική του κατευνασμού όχι μόνο δεν αποδίδει αλλά αποβαίνει καταστροφική. Χρειάζεται σοβαρή, κοινή, αποτρεπτική πολιτική απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα και με σημαία την υπεράσπιση της κυριαρχίας των δυο κρατών.
Αυτό θα καταστεί εφικτό όταν οι κινήσεις προκαλούν κόστος στην Τουρκία και τούτο θα γίνει εφικτό, μεταξύ άλλων, με την αξιοποίηση πολλών και διαφορετικών συμφερόντων τρίτων χωρών.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.