Υπαρκτός, πλέον, ο κίνδυνος μιας νέας επίθεσης κατά του Ελληνισμού από την Τουρκία. Εξάλλου, η Τουρκία δεν πτοείται να μας προειδοποιεί για τις διαθέσεις της, ενώ η ελλαδική και κυπριακή πλευρά τρέμουν να απαντήσουν ευθαρσώς όσες ύβρεις και απειλές και αν μας πετάει καθημερινά κατάμουτρα, καθώς αλωνίζει στις γαλάζιες μας θάλασσες. Δεν τόλμησαν ακόμα να πουν το αυτονόητο που είπε ο Αρχηγός του λιβυκού στόλου: «Έχω εντολή να βυθίσω τα τουρκικά πλοία» (Sigmalive, 9.12.2019).
Διαβάσαμε ότι «ανώτατες στρατιωτικές ελλαδικές πηγές» δήλωσαν «με νόημα» ότι «η Κρήτη και η Κάρπαθος δεν είναι Κύπρος» (Infognomonpolitics.gr, 6.12.2019)
Θα επικρατήσει, δηλαδή, η θέση Νίκου Κοτζιά, ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ξέρει, τάχα, για τη «Συνθήκη Εγγυήσεως» (που υπέγραψε ΚΑΙ η Ελλάδα για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και Ανεξαρτησίας της ΚΔ το 1960), την οποία θεωρεί αναχρονιστική; Όμως, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία επίσημη ενέργεια για απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας από αυτήν… Ειδικά όταν η άλλη «εγγυήτρια», η Βρετανία, ουδέποτε είχε υπόψη της να επέμβει σε τέτοια περίπτωση. Το είπε το 1963/64, το είπε το 1972 και το έκανε πράξη με την εργατική κυβέρνησή της το 1974… O κυπριακός Ελληνισμός βασίζεται, όμως σήμερα, πάνω στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι κατεπείγουσα ανάγκη να γνωρίζει, αλλιώς θα προσφερθεί ως πρόβατο στη νέα σφαγή της Τουρκίας, που όλοι πιστεύουν, πλέον, ότι είναι θέμα χρόνου.
Ο ταξίαρχος ε.α. Γιώργος Κυριάκου, στις 8.10.2019, είπε, μεταξύ άλλων, από το «Σίγμα»: «1) Η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, έχει υποχρέωση να εγγυάται την ΚΔ, η οποία υφίσταται ακόμα. 2) Υπάρχει κοινός σχεδιασμός μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΦ… Το ΓΕΕΘΑ έχει τους σχεδιασμούς του σε ό,τι αφορά την Κύπρο και κυρίως από πλευράς ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων… Αν γίνει ένας πόλεμος στην Κύπρο, το πρώτο που θα έχουμε είναι ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό εκ μέρους της Τουρκίας. Συνεπώς, το ΓΕΕΘΑ έχει σχέδια από τώρα πώς θα άρει τον ναυτικό αποκλεισμό…».
Ισχύουν ή όχι αυτά;
Ο ταξίαρχος ε.α. Γ. Κ. διευκρίνισε ότι τα επιχειρησιακά σχέδια επικεντρώνονται σε αποτροπή του ναυτικού και εναέριου αποκλεισμού με τη συνδρομή των ελλαδικών ενόπλων δυνάμεων και όχι αποκλειστικά της Εθνικής Φρουράς. Πώς, τώρα, οι «ανώτατες στρατιωτικές ελλαδικές πηγές» αναμασούν ότι «η Κρήτη και η Κάρπαθος δεν είναι Κύπρος»; Επομένως είναι υψίστης σημασίας η Εθνική Φρουρά να κάνει σχέδια αποτροπής από μόνη της, όμως, ήδη, μας τόνισε αξιωματούχος του Ισραήλ, πρέπει να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και σε κανέναν άλλο…
»Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να του χαριστούν… Τουναντίον, θα οικτίρουν, αν δεν θα σαρκάζουν, την ανερμάτιστη διπλωματική κενολογία... Και την ασπόνδυλη πολιτική που φραστικά εκπέμπεται προς την Τουρκία. Η Τουρκία πράττει, κατακτά και δημιουργεί τετελεσμένα. Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Δένδιας ότι ο Τούρκος δεν κατευνάζεται με φραστικές θολούρες και θωπείες…».
Ο τουρκικός χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Και όλα αυτά, καθώς ο τουρκικός στόλος ενισχύεται με 6 νέα υποβρύχια και φρεγάτες για την προστασία της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», της κλεμμένης γης και θάλασσας από την ελληνική επικράτεια (στα χαρτιά, προς το παρόν). Τη μισή Κύπρο την άρπαξε από το 1974… Παράλληλα, το 2020 θα αρχίσει και η χρήση του συστήματος πυραυλικής αεροπορικής άμυνας χαμηλού/μεσαίου βεληνεκούς Hisar, καθώς και το σύστημα Siper, ενώ θα προχωρήσουν και σε εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16. Συν η αγορά των ρωσικών S-400, για τους οποίους έγινε και λόγος ότι η κατοχική Τουρκία σκοπεύει μάλιστα να εγκαταστήσει και στην κατεχόμενη Κύπρο....
Ναυτικός και εναέριος αποκλεισμός
Συζητώντας όλα αυτά με τη συσσώρευση ολοένα και περισσοτέρων τουρκικών πλοίων πέριξ της Κύπρου και ελληνικών νήσων προστίθεται για προβληματισμό και το άρθρο του Δρος Κωνσταντίνου Αποστόλου Κατσαρού «Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή μήπως όχι ο αποκλεισμός από την Τουρκία;» (Sigmalive, 9.12.2019), ο οποίος επισημαίνει και αυτός στην ερώτηση αν υπάρχει ελπίδα για την Κύπρο: «Ασφαλώς και υπάρχει, αλλά… η ΚΔ χρειάζεται σχέδια αποτροπής που να βασίζονται στις δυνάμεις της, διότι η Ελλάδα… αναλώνεται σε πασιφιστικές πολιτικές κατευνασμού, που ενισχύουν τις ορέξεις του νεοσουλτάνου. Είναι, δηλαδή, υψίστης σημασίας η Εθνική Φρουρά να αναπτύξει σχέδια αποτροπής από μόνη της…».
Και παραπέμπει σε δηλώσεις του καθηγητή γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Δρος Κων/νου Γρίβα σε άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα» (τεύχος 408, 3/8/2019) και του αντιστράτηγου εν αποστρατεία και πρώην προϊσταμένου της ΚΥΠ, Αντρέα Πενταρά, στο «Σίγμα».
Επί τούτου, λοιπόν, ζήτησα τη γνώμη του Δρος Νικόλα Ιωαννίδη, PhD Public International Law (University of Bristol): Η θέση του: «Για να έχουμε ναυτικό αποκλεισμό, πρέπει τα πολεμικά πλοία μιας χώρας να παρεμποδίζουν την είσοδο και έξοδο από τα λιμάνια ενός άλλου κράτους. Είναι, δηλαδή, μια άλλη μορφή πολιορκίας. Επίσης, ο ναυτικός αποκλεισμός θεωρείται επίθεση (aggression), σύμφωνα με το Ψήφισμα 3314/1974 ΓΣ ΟΗΕ, και δίνει το δικαίωμα στο κράτος-θύμα να ασκήσει το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα… Κάποιες ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, αλλά όχι ναυτικό αποκλεισμό» (μέχρι σήμερα, εννοείται).
Τώρα, αν η Τουρκία θα το επιχειρήσει, δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε. Όμως, θα πρέπει να δούμε και πώς θα αντιδράσουν οι ξένες χώρες σε μια τέτοια ενέργεια ή νέα χερσαία εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε νησιά του Αιγαίου.
1) Από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (ξεχάστε την ΕΕ, αυτή ζει στον κόσμο και τις αδυναμίες της), αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα της Τουρκίας, εφόσον α) το ΝΑΤΟ δεν τολμά να την πετάξει έξω από την συμμαχία, μη έχοντας κατ’ αρχάς μηχανισμό για εκδίωξη μέλους της, και, β) όπως μας ενημερώνει το Bloomberg, οι ΗΠΑ έχουν ακόμα τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στις βάσεις τους στην Τουρκία, γ) το ΝΑΤΟ, το μόνο που θα κάνει είναι να προτρέψει την Ελλάδα να κάτσει φρόνιμα, γιατί δεν θέλει δύο μέλη να τσακώνονται, δ) ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στις 5.10.2019 ξεκαθάρισε, ήδη, βρισκόμενος στην Ελλάδα (βλέπε άρθρο Κωνσταντίνου Κατσαρού), ότι, ουσιαστικά, μόνον αν η Τουρκία προβεί σε αποβατικές ενέργειες θα παρέμβουν οι ΗΠΑ (σε σενάριο αποκλεισμού και ακόμα και σε περίπτωση αποβατικής ενέργειας δεν διευκρινίστηκε ποια θα είναι η αμερικανική παρέμβαση). Δηλαδή, τίποτα δεν θα κάνουν. Η Τουρκία θα αφεθεί, όπως και στην Κύπρο το 1974, να αρπάξει ό,τι καταφέρει και θα της μείνει, και η Ελλάδα θα σμικραίνει, καλούμενη σε… διάλογο, νοείται περαιτέρω παραχωρήσεων, όπως έγινε εδώ και 45 χρόνια με την ΚΔ…
Στο μη περαιτέρω;
Η συζήτηση έξω από τα δόντια στις 7 Δεκεμβρίου 2019 από το Κρήτη TV με τίτλο « Ελληνοτουρκικά: Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» πιστεύω καλύπτει όλους τους αρθρογράφους και αναλυτές για τις σοβαρές επισημάνσεις τους για τις ενέργειες και προθέσεις της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύριος καλεσμένος στο πρόγραμμα, ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Γρίβας, με παρεμβάσεις από τον Ομότιμο καθηγητή και «πατέρα» της ελληνικής ΑΟΖ Θεόδωρο Καρυώτη από τη Νέα Υόρκη, τον Διεθνολόγο Αλέξανδρου Δρίβα και τον Ηλία Κονοφάγου της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Εταιρείας Flow Energy S.A.
Ας μην επιτρέψουμε σε διάφορους σημερινούς Chamberlain Αθήνας και Λευκωσίας να κατευνάζουν τους κατακτητές ανεμίζοντας «θωπείες» και υποσχέσεις για αγωγούς μέσω Τουρκίας, ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές εισβολές και η κατοχή από το 1974 και τα τουρκικά γεωτρύπανα βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Γιατί μας περιμένουν «χειρότερα».
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου