7 Οκτωβρίου 2017

Ανεργία, φτώχεια και λοιπές «λεπτομέρειες». Ακούει κανείς;

Τα στοιχεία για την πραγματική ανεργία που ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ είναι εφιαλτικά, αλλά δεν ασχολήθηκε κανένα κόμμα. Ούτε μια ανακοίνωση από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ. Εννοείται ότι δεν ασχολήθηκε και κάποιος από την κυβέρνηση. Αυτοί, λογικό, τους χαλάνε το «αφήγημα»... 

Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, στα τέλη του 2009, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τομάζο Σκιόπα, ο οποίος ήταν σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, είχε κάνει την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα βγει από αυτήν «σε 10 με 15 χρόνια». Λίγους μήνες μετά ο άνθρωπος πέθανε και δεν θα μπορέσει ποτέ να δει αν θα πέσει μέσα. 

Το βλέπουμε όλοι εμείς. Τα 10 χρόνια πλησιάζουν, αλλά οι νεότερες προβλέψεις είναι μαύρες κι άραχνες. Πέρα από success story και αφηγήματα του τύπου «τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τα Μνημόνια και αφήνουμε πίσω μας την κρίση», η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Τα στοιχεία για τη δουλειά, την ανεργία και τη φτώχεια των ανθρώπων είναι τέτοια που ψευδαισθήσεις δεν χωρούν. Και η κοροϊδία δεν πιάνει τόπο. 

Λοιπόν, ιδού τα νεότερα, όπως προκύπτουν από την έκθεση του επιστημονικού ινστιτούτου της ΓΣΕΕ (εδώ): 

Πρώτον, η πραγματική ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι 28,7%. Έπεσε μεν δυο μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αλλά το πώς έχει σημασία. Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα επανέλθει σε μονοψήφιο ποσοστό το 2031! 

Δεύτερον, η υποαπασχόληση αρχίζει να παίρνει σαρωτική μορφή. Το 35% των πλήρως απασχολουμένων και το 42% των μερικώς απασχολουμένων δεν παίρνουν καν τον κατώτατο μισθό. Όλο και περισσότεροι κινούνται γύρω από το όριο της φτώχειας. 

Τρίτον, οι επενδύσεις είναι κατά 63% κάτω από το επίπεδο του 2008. Αν πάμε έτσι, για να επανέλθουν έστω σε εκείνο το επίπεδο, θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το 2033!

Από όλα αυτά ανακύπτουν ορισμένα ερωτήματα. 
Πόσοι νέοι θα μεταναστεύσουν ακόμα;
Όσοι μείνουν πώς θα ζήσουν με εξευτελιστικές αμοιβές;
Πώς θα δημιουργηθούν νέες οικογένειες, για να μη μας ανατινάξει η δημογραφική βόμβα;
Πώς θα συνεχιστεί η αλληλεγγύη των γενεών, αφού οι σημερινές(και αυριανές) γενιές εργαζομένων δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις συντάξεις των προηγουμένων και τα Ταμεία θα καταρρεύσουν; 

Ποιος θα απαντήσει; Μάλλον κανείς. Νοιάζεται κανείς γι’ αυτά τα στοιχεία; Εργάζεται κανείς για να μη ζούμε έτσι έως το 2031, όπως προβλέπουν οι μελέτες; Πώς θα έρθει το «επενδυτικό και μισθολογικό σοκ» που χρειάζεται, για να αλλάξει η μοίρα της χώρας και των ανθρώπων;
Δεν υπάρχει απάντηση. Δυο ακόμα απογοητευτικές διαπιστώσεις: 

– Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι. Αλλά η προβολή που είχαν ήταν πενιχρή και, πάντως, πολύ μικρότερη από αυτήν που είχαν η έμφυλη ταυτότητα, η παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ και τα διαδικαστικά για την ψηφοφορία στην Κεντροαριστερά (κολοσσιαία θέματα, σίγουρα…). 

– Δεν ασχολήθηκε με αυτά κανένα κόμμα. Έριξα μια ματιά στις ιστοσελίδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ, ούτε μια ανακοίνωση. Για πολλά άλλα είχαν. Εννοείται ότι δεν ασχολήθηκε και κάποιος από την κυβέρνηση. Αυτοί δικαιολογημένα, τους χαλάνε το «αφήγημα». 

Χρόνο με το χρόνο, η χώρα φτωχαίνει, μικραίνει, παρακμάζει. Όσοι έχουν την ευθύνη να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν περί άλλα τυρβάζουν. Οι υπόλοιποι αρχίζουμε να το συνηθίζουμε. Η αντίδραση και η διαμαρτυρία φαίνεται ότι σιγά-σιγά νικιέται από την απογοήτευση και την παραίτηση. 

Γιώργος Καρελιάς 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.