Τελευταίες αναρτήσεις

31 Οκτωβρίου 2017

Η διαχρονική υποτέλεια των Ελληνικών κυβερνήσεων

Γράφει ο Γιώργος Σταφυλάς

Πήραμε κάτι από τους Αμερικανούς ή μόνο δώσαμε; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όλους όσους σχολιάζουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη αυτή τη στιγμή. Θα μπορέσει να είναι τέτοια μόλις αποκρυσταλλωθούν -και τους μάθουμε- οι όροι, της όποιας συμφωνίας έχει γίνει. 

Aπό την άλλη, λάθος κάνουν όσοι παρατηρούν με έκπληξη την φιλοαμερικανική στροφή της κυβέρνησης Σύριζα. Ο Σύριζα είναι ένα κόμμα που από την αρχή φιλοδοξούσε να εκπροσωπήσει την λεγόμενη νέα αριστερά, την αριστερά των δικαιωμάτων, η οποία ξεπήδησε από τα αμερικανικά πανεπιστήμια την δεκαετία του 60. Η κοινωνική ατζέντα του Σύριζα είναι ίδια με αυτή των Αμερικανών Δημοκρατικών. Εξάλλου όλοι στο Σύριζα είχαν υποστηρίξει με πάθος την υποψηφιότητα της Χίλαρι. Οι σχέσεις βέβαια αριστεράς και Αμερικής είναι πολύ πιο παλιές και πάνε πίσω μέχρι το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. 

Ένα πάντως είναι σίγουρο: η διαχρονική σχέση υποτέλειας του Ελληνικού κράτους προς τον εκάστοτε νταβατζή. Ο παλιός νταβατζής, η Αγγλία, μας παρέδωσε, γονατισμένη πια από δύο παγκόσμιους πολέμους, στις ΗΠΑ. Τα Ελληνικά κόμματα, η δεξιά και το κέντρο που κάποτε συναγωνίζονταν για το ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της Αγγλίας, συνέχισαν να το κάνουν αυτό και με τις ΗΠΑ. Λέγεται μάλιστα πως ο αείμνηστος υπουργός εξωτερικών Πιπινέλης ήταν τόσο ενδοτικός ώστε μια μέρα ο πρέσβης τον χαστούκισε και εκείνος όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά ζήτησε και συγγνώμη από πάνω. 

Είναι ένα από τα παραλειπόμενα τής ιστορίας, το οποίο δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι όντως αληθινό αλλά μιλάει εύγλωττα για την διαχρονική υποτέλεια των Ελληνικών κυβερνήσεων. Διάφοροι αρλουμπολόγοι, γεωπολιτικοί ψευτοαναλυτές μιλούν για την συμμαχία μας με τις ΗΠΑ που πάντοτε μας στήριξαν και μας στηρίζουν και το πάνε ακόμα πιο μακριά, επιχειρηματολογώντας για την θέση μας που υποτίθεται, είναι στο πλευρό της θαλάσσιας δύναμης. 

Αν βάλουμε στην άκρη τις αερολογίες περί θαλάσσιας δύναμης- άλλωστε έχει απαντήσει σ’ αυτό ο σπουδαίος Έλληνας διανοητής Παναγιώτης Κονδύλης καταρρίπτοντας αυτή την θεωρία- αν λοιπόν βάλουμε στην άκρη την θεωρία και ρωτήσουμε απλά: τι έχει κερδίσει η Ελλάς από την συμμαχία με τις ΗΠΑ μέχρι σήμερα, ποια θα ήταν η απάντηση; 

Τίμια, ξεκάθαρα μπορεί κανείς να μας πει τι έχει κερδίσει η Ελλάς; Τι άλλο πέρα από μια σειρά αναμείξεων στα εσωτερικά μας, με τελευταία την υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, η έρευνα για την οποία φοβόμαστε πως θα καταλήξει στις καλένδες ύστερα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.  

Οι Αμερικανοί μας βοήθησαν στον εμφύλιο και ύστερα μας κάθισαν στον σβέρκο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ως και την Κύπρο χάσαμε εξαιτίας των δικών τους συνωμοσιών. Τον μόνο πόντο που δίνουμε στους φανατικούς αμερικανόφιλους είναι ότι η ιστορία έχει αποδείξει πως γεωπολιτικές στροφές είναι πολύ δύσκολες. Κινδυνεύεις να ντεραπάρεις και όποτε επιχειρήσαμε στο παρελθόν να διαπραγματευτούμε την θέση μας με κάποιον άλλον πιθανό επικυρίαρχο, αυτό δεν μας βγήκε σε καλό. 

Από αυτή την άποψη ναι, οι αμερικανόφιλοι έχουν πόντο. Όχι γιατί είναι a prioori η θέση μας με τις ΗΠΑ - την θαλάσσια δύναμη- αλλά γιατί πάντα μ’ αυτούς είμαστε. Τους ξέρουμε. Τους άλλους δεν τους ξέρουμε. Πας καλύτερα με τον νταβατζή- βιαστή που ξέρεις, γιατί ο άλλος μπορεί να σου βγει πιο σκληρός...

"Ελεύθερη Ώρα"
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.