29 Οκτωβρίου 2017

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΓΡΑΝΙΚΟ

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Η πρώτη πολεμική σύγκρουση του εκστρατευτικού σώματος Μακεδόνων και Ελλήνων στον Γρανικό, υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου με τους Πέρσες έληξε με τη ΝΙΚΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ κι έγινε ο προπομπός για την κατάκτηση της Μικράς Ασίας και την προέλασή τους Νότια. Οι Πέρσες απ’ την αρχή της μακεδονικής εκστρατείας έκαναν σφάλματα στρατηγικής. Αν είχαν στείλει έγκαιρα τον στόλο τους στον Ελλήσποντο, πιθανόν να απέτρεπαν τον κίνδυνο απ’ την εχθρική ΕΠΕΛΑΣΗ. 
     Aπό ελληνικής πλευράς 25 πολεμιστές εκ των συμμάχων έπεσαν στο πεδίο της Τιμής κατά την πρώτη επίθεση, ανοίγοντας με την θυσία τους τον δρόμο προς τον εκπολιτισμό των βαρβάρων της Ασίας. Επιπρόσθετες απώλειες υπήρξαν 30 πεζών και διπλάσιου αριθμού ιππέων. Ο Αλέξανδρος τους έθαψε την επόμενη μέρα, μαζί με τα όπλα τους. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στους πεσόντες απάλλαξε τους γονείς τους και τα παιδιά τους απ’ τους φόρους γης και περιουσίας, καθώς επίσης κι από άλλες προσωπικές ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. 
     Επιδεικνύοντας πέραν του πολεμικού θάρρους και άριστες ικανότητες ως προς την διοίκηση και διαμόρφωση ξεχωριστής σχέσης με τους άνδρες του, τους επισκέφτηκε ο ίδιος φροντίζοντας πληγωμένους και τραυματισμένους. Εξέτασε τα τραύματά τους, τους ρώτησε που πληγώθηκαν κι αφιέρωσε πολλές ώρες παραχωρώντας τους την ψυχική ικανοποίηση και την υπερηφάνεια της διηγήσεως των κατορθωμάτων τους. Να γιατί οι άνδρες του Στρατηλάτη ήταν διατεθειμένοι δίχως δισταγμό να θυσιάσουν και την ζωή τους για τον Βασιλιά τους! Με το ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον του ο γιος του Φιλίππου και της Ολυμπιάδος, έγινε αγαπητός στους ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ. 
     Οι απώλειες των Μακεδόνων ανήλθαν μόνο σε 150 άνδρες, ενώ ο πολυπληθής Περσικός στρατός έχασε 4.000 στρατιώτες. Μετά την μάχη του Γρανικού όσοι Πέρσες επέζησαν τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας μόνους στο πεδίο της μάχης τους 2.000 Έλληνες μισθοφόρους, που πολέμησαν στο πλευρό τους εναντίον των Ελλήνων και τελικά πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Την επομένη του θριάμβου του ο Αλέξανδρος έθαψε τους πεσόντες άνδρες με τα όπλα τους και τους μισθοφόρους κατά τα ΕΘΙΜΑ.
     Επιδεικνύοντας το μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού και της κουλτούρας του Ελληνικού Λαού έναντι των βαρβάρων, ο νικητής Αλέξανδρος διέταξε να ταφούν και οι ηγεμόνες αρχηγοί των Περσών με τα όπλα τους αλλά ακόμα και οι Έλληνες μισθοφόροι. Αντίθετα όμως, οι απλοί Πέρσες στρατιώτες παρέμειναν άταφοι, σύμφωνα με τις συνήθειες της ΕΠΟΧΗΣ. 
     Με τους αιχμάλωτους υπήρξε αμείλικτος, στέλνοντάς τους σιδηροδέσμιους να δουλέψουν αναγκαστικά στα ορυχεία της Μακεδονίας. Τους έδωσε ένα σκληρό μάθημα, επειδή πολεμώντας με τους βαρβάρους παραβίασαν την Ενότητα και τις κοινές αποφάσεις των Ελλήνων. Κι όπως αναφέρει ο Αρριανός: «παρά τα κοινά δόξαντα τοις Έλλησι, Έλληνες όντες εναντία τη Ελλάδι υπέρ των βαρβάρων εμάχοντο». 
     Ο Βασιλεύς των Μακεδόνων ο οποίος ένωσε τους Έλληνες κατά του κοινού εχθρού, ανέθεσε στον ΛΥΣΙΠΠΟ, τον μοναδικό γλύπτη ο οποίος είχε το δικαίωμα να δημιουργήσει και τη δική του προτομή, να φτιάξει τις χάλκινες προτομές των Πεσόντων, οι οποίες στήθηκαν στην ιερή πόλη της Μακεδονίας ΔΙΟΝ. 
     Ο Αλέξανδρος επί πλέον δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Θεούς, διατάζοντας να αποσταλούν στην Ελλάδα μερικά απ’ τα λάφυρα της μάχης και 300 πλήρη περσικά κουστούμια με τις πανοπλίες τους, τις ασπίδες τους ως αφιέρωμα στον Παρθενώνα με το επίγραμμα: «Αλέξανδρος, ο υιός του Φιλίππου και οι Έλληνες πλην των Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων». 
     Η νίκη του Αλέξανδρου καταρράκωσε το ηθικό των Περσών, ενώ άρχισε να δημιουργείται η φήμη του αήττητου Στρατηλάτη. Η μία μετά την άλλη οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας απελευθερώθηκαν και δημιουργήθηκε έτσι ένα σημαντικό προγεφύρωμα, πολύ χρήσιμο στον Αλέξανδρο, για την αίσια συνέχιση της εκστρατείας του κατά των ΠΕΡΣΩΝ. 
     Επεκτείνοντας το προγεφύρωμα στην Ασία, απέκτησε επαρκή ζωτικό χώρο. εξασφάλισε εφόδια για το στράτευμα και ισχυροποίησε την θέση του στην Πατρίδα. Για τους Πέρσες αντίθετα, οι συνέπειες της ήττας ήταν οδυνηρότατες, διότι εξαλείφτηκε πλήθος κορυφαίων Περσών αξιωματούχων. Ο Αλέξανδρος μετά την μάχη εισερχόταν πια στην Μικρά Ασία ως ελευθερωτής των ντόπιων κατοίκων απ’ τον περσικό ΖΥΓΟ. 
     Αρκετές απ’ τις πόλεις για πολλές γενιές είχαν κυριαρχηθεί από σκληρούς τυράννους. Σ’ αυτές τις περσικές πόλεις έκανε το αντίθετο απ’ αυτό που έκανε στην Ελλάδα. Θέλοντας να γίνει απελευθερωτής, απελευθέρωσε τον πληθυσμό κι επέτρεψε την αυτοδιοίκηση. Καθώς συνέχιζε να βαδίζει στην Περσία, διαπίστωσε ότι η νίκη του στον Γρανικό είχε μεγάλη επιρροή στις πόλεις, οι οποίες η μία μετά την άλλη έδειχναν πρόθυμες να παραδοθούν. Ένας απ’ τους πρώτους σατράπες που παραδόθηκαν μαζί με την φρουρά του ήταν των ΣΑΡΔΕΩΝ.
     Καθώς οι σατράπες άρχισαν να εγκαταλείπουν τις πόλεις τους, τους αντικατέστησε με δικούς του, ισχυριζόμενος πως δεν εμπιστευόταν την συσσώρευση απόλυτης εξουσίας σε κανέναν. Υπήρξε μεγάλη αλλαγή απ’ το παλιό σύστημα. Διόρισε αφοσιωμένα σε κείνον Συμβούλια, για να συλλέξει τους φόρους από εκείνες τις σατραπείες, που δεν έδειξαν πρόθυμες να τον υπακούσουν και να αποδεχτούν την ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ.
     Το πραγματικό αποτέλεσμα ωστόσο ήταν, να χωρίσει την αστική απ’ την οικονομική λειτουργία αυτών των σατραπών, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι κυβερνήσεις αυτές, αν και τεχνικά ανεξάρτητες από αυτόν, στην ουσία δεν θα ήταν ποτέ πραγματικά ανεξάρτητες. Διαφορετικά, επέτρεπε στους κατοίκους αυτών των πόλεων να συνεχίσουν όπως πάντα και δεν επιχείρησε να επιβάλει σ’ αυτές ελληνικά ΕΘΙΜΑ. 
     Εν τω μεταξύ, οι πρεσβευτές από άλλες ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας επισκέφτηκαν τον Αλέξανδρο, καταθέτοντας την υποταγή τους, αν βέβαια επέτρεπε στις «δημοκρατίες» τους να συνεχίσουν να υπάρχουν. Ο Αλέξανδρος πρόθυμα άκουσε την επιθυμία τους και τους επέτρεψε να σταματήσουν να πληρώνουν φόρους στην Περσία, μα με τον όρο να ενταχθούν στην Συμμαχία της Κορίνθου. Οι πρεσβευτές δέχτηκαν και υποσχέθηκαν να του παράσχουν νομισματική ΣΤΗΡΙΞΗ. 
     Ο Μέγας Στρατηλάτης Αλέξανδρος βασιλιάς της Μακεδονίας και της Ασίας αν και είχε αποδείξει πως ήταν επιτυχημένος ως στρατιωτικός Διοικητής, εντούτοις δεν κατάφερε να παράσχει  σταθερή εναλλακτική λύση στην Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών.  Μετά τον άκαιρο και πρόωρο θάνατο του Αλέξανδρου οι διάδοχοι του Δαρείου οδήγησαν τα κατακτημένα περσικά εδάφη σε καταστροφικό ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.