27 Οκτωβρίου 2017

Οι αιθεροβάμονες της Ευρώπης

Προλογικό σχόλιο 

Συνήθως παρουσιάζουμε τις απόψεις των ευρωσκεπτικιστών αναλυτών αλλά όχι σπάνια και των φιλοευρωπαϊστών για να έχουμε μια πλήρη εικόνα των δύο αντικρουόμενων απόψεων...

Στην παρούσα ανάρτηση θα διαβάσετε το άρθρο της γεωστρατηγικής αναλύτριας του Carnegie Europe, Judy Dempsey η οποία μεν εκφράζει μια φιλοευρωπαϊκή άποψη, που όμως δείχνει ότι ακόμα και στις προσωπικότητες αυτές των ευρωπαϊστών, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Της Judy Dempsey 

Η Δύση έχει μπλέξει για τα καλά. Τα πολυμερή θεσμικά όργανα που δημιουργήθηκαν μετά από το 1945, υποστήριξαν μια φιλελεύθερη τάξη που επρόκειτο να καθορίσει τη διατλαντική σχέση. 

Είτε ήταν ο ΟΗΕ είτε ο ΠΟΕ, το ΝΑΤΟ ή οι κοινές συμφωνίες που σφυρηλατήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ήταν όλες με τη Δύση να συνεργάζεται. 

Υπήρχαν πάντα τα πάνω και κάτω στη διατλαντική σχέση. Αλλά με κάποιον τρόπο, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί τα κατάφερναν. Όχι πλέον. Οι τεράστιες πολυπλοκότητες της παγκοσμιοποίησης και η πληθώρα των κρίσεων κατά μήκος των περιφερειών της Ευρώπης -και της Αμερικής- θα πρέπει λογικά να οδηγήσουν σε μια πιο ισχυρή και πιο ευκίνητη ευρωατλαντική σχέση. Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο. 

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump για το ότι προσπαθεί να διαβρώσει τις διεθνείς συμφωνίες. Η απόφασή του να αποχωρήσει από την UNESCO, έναν οργανισμό που οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι είχαν συχνά επικρίνει για μεροληψία και κακοδιαχείριση, ήταν απλώς μία από τις διάφορες πρόσφατες επιθέσεις στον πολυμερισμό. 

Πραγματικά, η αποχώρηση του Trump από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και η υπονόμευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το επιβεβαίωσε σε εκείνους τους Ευρωπαίους που θέλουν να πιστεύουν ότι οι ημέρες της διατλαντικής σχέσης είναι μετρημένες. Εάν επιδιωχθεί αυτή η "λογική”, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει ότι η μετά το 1945 εποχή της "Δύσης” είναι επίσης σε παρακμή. Και μαζί με αυτή, και η Ευρώπη. 

Εκτός από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν την αίσθηση ότι η ΕΕ μπορεί να ανθίσει από μόνη της χωρίς τις ΗΠΑ, ξεχνώντας το γεγονός ότι η στήριξη της Αμερικής στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, προδρόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν κρίσιμη. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ισχυρής και φιλελεύθερης Δύσης, ικανής να υπερασπιστεί τον εαυτό της και ικανής να υπερασπίσει τις αξίες της εν όψει συνεχών απειλών από τη Σοβιετική Ένωση. 

Ο Jean-Claude Trichet, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, έχει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει το δικό της στρατό, ότι μπορεί να αναλάβει τη δική της άμυνα και ασφάλεια, και ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να μοιραστούν μυστικές πληροφορίες και να συγκεντρώσουν στρατιωτικούς πόρους. Δεν υπάρχει ωστόσο, ούτε ένας Ευρωπαίος ηγέτης που να πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατό ή επιθυμητό. 

Έπειτα, υπάρχουν και άλλοι ηγέτες -από τον Jaroslaw Kaczynski, τον επικεφλής του κυβερνώντος εθνικιστικού-συντηρητικού κόμματος της Πολωνίας, μέχρι τον Viktor Orban, τον οπορτουνιστή και λαϊκιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας- που πιστεύουν ότι μπορούν να αποκτήσουν ένα ιδιαίτερο είδος εθνικής κυριαρχίας που να χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά κεφάλαια της ΕΕ, που έχουν βοηθήσει τόσο πολύ στον εκσυγχρονισμό της υποδομής αυτών των χωρών. Πιστεύουν επίσης ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν προστασία στους πρόσφυγες. 

Οι Kaczynski και Orban ίσως βρουν σύμμαχο στη Βιέννη. Ας περιμένουμε να δούμε ποιες πολιτικές θα παρουσιάσει ο νεοεισερχόμενος συντηρητικός Καγκελάριος Sebastian Kurz. αν υποτεθεί ότι η νέα του κυβέρνηση θα περιλαμβάνει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας. Και για να βάλουμε και άλλο ένα από τα ήδη βαθιά προβλήματα της Ευρώπης, υπάρχει και το ερώτημα της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ, για να μην αναφέρουμε πώς θα επιλυθεί η κρίση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. 

Υπάρχει επίσης ένα θέμα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των Δυτικών Βαλκανίων και της Ουκρανίας. Η βελτίωση των εμπορικών συνθηκών και η πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ και στις δύο περιπτώσεις, απλώς δεν είναι αρκετές για να διατηρηθεί η σταθερότητα. Η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ένα επικίνδυνο κενό ασφαλείας. 

Από τη στιγμή που η ΕΕ δεν έχει την δύναμη να το καλύψει, το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να αφήσουν αυτή τη δουλειά για το ΝΑΤΟ. Αλλά η συμμαχία θρυμματίζεται από διαιρέσεις για το πώς να αντιμετωπιστεί η Ρωσία. Και παρόμοια με την ΕΕ, ο στρατηγικός στόχος του ΝΑΤΟ για διεύρυνση και ενίσχυση της ευρώ-ατλαντικής συμμαχίας, έχει τεθεί στην αναμονή. 

Υπάρχει ένα στρατηγικό λάθος. Εάν οι ΗΠΑ αποστασιοποιηθούν από τον πρόεδρό τους, δεν υπάρχει λόγος οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πιστεύουν αυθαίρετα ότι έχουν το ηθικό πάνω χέρι στις αξίες, στην ασφάλεια ή στην ανθεκτικότητα. Δεν κατέχουν τίποτα από αυτές. 

Το γεγονός ότι ο Orban μπορεί να ξεφύγει υποστηρίζοντας μία αντί-σημιτική τηλεοπτική εκστρατεία, στην οποία ο φιλάνθρωπος και χρηματοδότης George Soros δυσφημίζεται χωρίς οίκτο από τους περισσότερους αξιωματούχους της ΕΕ, είναι κοροϊδία για τις ευρωπαϊκές αξίες. 

Το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει στρατηγική πολιτική έναντι της Ουκρανίας ή των Δυτικών Βαλκανίων, προδίδει έναν εξαιρετικά κοντόφθαλμο βαθμό προβληματισμού αναφορικά με την σταθερότητα των γειτόνων της Ευρώπης. 

Αναφορικά με την ανθεκτικότητα της Ευρώπης, όταν πρόκειται για την προστασία των υποδομών μεταφορών, νοσοκομείων, τραπεζών, σχολείων και ενέργειας από τρομοκρατία, κυβερνο-επιθέσεις ή φυσικές καταστροφές, οι πολίτες της ΕΕ είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. 

Αυτή η ευπάθεια συνδέεται με τη στρατηγική αδυναμία. Συνδέεται επίσης με την ψευδαίσθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνη της. Εάν αυτή η άποψη κερδίσει έδαφος, τότε η φιλελεύθερη διατλαντική Δύση που προέκυψε από την καταστροφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα καταστεί άχρηστη. Πόσο θα άρεσε στην Κίνα και στη Ρωσία μία τέτοια εξέλιξη.

από εδώ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.