27 Οκτωβρίου 2017

Το έμπρακτον ΕΜΕΙΣ και το κοινόν χρέος

Του Πάνου Χατζηγεωργιάδη
Μουσικοσυνθέτης, Λογοτέχνης
και Δημοσιογράφος

Πάει καιρός τώρα απο την τελευταία μου εκπομπή ιδεών. Το τελευταίο μου άρθρο με πολιτική χροιά.

Συμβαίνουν τόσα πολλά και με τόσο ταχείς ρυθμούς, όπου ουδείς εχέφρων πολίτης δύναται να τα αντιληφθεί, να τα κατανοήσει και φυσικά πολύ περισσότερο να τα ενστερνιστεί.

Το κράτος υπό την έννοια που γνωρίζαμε ως τα τώρα έχει ρίψει είς το έδαφος κάθε προσωπείον σοβαρότητος ή έστω σοβαροφάνειας το οποίον το διατηρούσε εν μίαν κάποιαν αξιοπρέπειαν. Βαδίζουμε με βήματα σταθερα προς τον κοινωνικόν όλεθρον, όπου η μία κοινωνική ομάδα θα κατασπαράξει στο τέλος την άλλη μέσα στα πλαίσια ενός κοινωνικού αυτοματισμού, ο οποίος δεν είναι διόλου τυχαίος.

Οικονομική εξαθλίωση παντού. Πτωχεία πολιτισμική, απαξίωση φυσικά του έθνους και ταύτιση του με ένα κράτος ανήμπορο να υπερασπίσει τα συμφέροντα του πρώτου.

Ο σώσων εαυτόν σωθείτω εν ολίγοις. Και το χειρότερο όλων, μια κατάσταση τέτοιας τερατώδους πνευματικής αποχαύνωσης, όπου αναρωτιέσαι αν αυτός ο λαός και όσοι
τον αποτελούν ως άτομα, σκέπτονται και ζούν με μοναδικό γνώμονα το επί της κλίνης του θανάτου εγώ τους. Μακριά απο το μακρυγιαννικό ΕΜΕΙΣ, μακριά απο
κάθε προοπτική για τον καθέναν.

Και έρχεται μια εθνική επέτειος αύριο. Μια εθνική επέτειος η οποία στα μάτια των πολλών, μοιάζει ως μια κοινωνική υποχρέωση στην οποίαν κατά βάθος δεν έχουμε και την διάθεση να βρεθούμε και όσοι βρίσκονται αύριο εκεί στο μεγάλο τους ποσοστό δεν γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίον βρίσκονται εκεί. Και τούτο το μαρτυρά η εν γέννει συμπεριφορά των.

Ο τρόπος ντυσίματος των "δασκάλων του γένους", των μαθητών και μαθητριών, η προχειρότητα τις περισσότερες φορές στην παρέλαση και γενικώς η όλη διαδικασία, μας θυμίζει το πως μια ολάκερη κοινωνια θα οδηγηθεί αύριο σε ένα καταναγκαστικό σχεδόν έργο. Αυτό της καταμέτρησης για ακόμη μια φορά της ιστορίας. Δίχως πνοή, δίχως αγάπη πραγματική για το γεγονός, δίχως ουσιαστικό ενδιαφέρον στο να μάθει το τι και το γιατι εορτάζουμε την επαύριον. Φυσικά υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις ακόμη.

Οι αποδομητές έχουν παίξει καλά και σταθερά επί δεκαετίες τον ρόλο τους. Θυμάμαι πριν λίγες μέρες την παρέμβαση μου σε έναν απο τους αρχαιότερους αν οχι τον αρχαιότερο λογοτεχνικό σύλλογο της χώρας, να αντικρίζω ελάχιστους, γέροντες στην πλειοψηφία των λογοτέχνες οι οποίοι να είναι παρόντες στην επετειακή εκδήλωση αναφορικά με την αυριανή μας εθνική επέτειο. Και εξεκίνησα την ομιλία μου, μια παρέμβαση ως ανέφερα οχι μουσειακού χαρακτήρος αλλά με αναφορές στο ζήτημα των στρατιωτικών νεκροταφείων - φαντασμάτων στην Βόρειο Ήπειρο για τους ήρωες του έπους λέγοντας πως. "Είμεθα ελάχιστοι εδώ. Αλλά θέλω να πιστεύω οχι ολίγιστοι. Στις άδειες καρέκλες κάθονται όμως οι ψυχές των ηρώων μας, οι ήρωες μας είναι εδώ μαζί μας αντικαθηστώντας την δική μας ανεπάρκεια !". Λόγια που έντυσαν λογοτεχνικά την πραγματική μου απελπισία για το που βαδίζουμε.

Που είναι οι νέοι μας απο τέτοιες εκδηλώσεις όπου δεν είναι αναγκασμένοι ίσως να προσέρχονται όπως αυτές των "πολυπολιτισμικών" σχολειών; Εμείς τους εκδιώξαμε. Εμείς όπου τους εμποτίσαμε τον φιλοτομαρισμόν!. Εμείς όπου τους εμάθαμε να μετρούν την ζωή με το ευρώ και οχι με τον Σταυρό. Εμείς όπου τους διδάξαμε με τα παραδείγματα μας πως η οκνηρία, η αλήτεία, η απόλυτη έκλυσις των ηθών, είναι ο ορθός δρόμος της ζωής !. Εμείς όπου με τις ζωές μας εμπράκτως, απεμπολήσαμε κάθε ανθρώπινη αξία. Κάθε αγάπη για το σύνολο. Κάθε θυσία για αυτό. Κάθε σέβας για τα αιματοβαμμένα μας χώματα που τα πατούν οι κάθε λογής ξένοι. Και μείς ξένοι ως προς την πραγματική Ελλάδα, ξεπουλήσαμε και υποθηκεύσαμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας και τις ζωές των παιδιών των παιδιών μας, έναντι πινακίου φακής.

Διότι ουδείς μας έμαθε το πόσο αξίζει η γης αυτή. Διότι και εμείς παρατηρώντας τον δίπλα, δεν φροντίσαμε να μάθουμε απο μόνοι μας έστω, το πόσο αξίζει τούτο το κομμάτι το υπέροχον αυτού του πλανήτη. Το κομμάτι αυτό της γης όπου δίδαξε τον κόσμο τι σημαίνει ελέυθερος άνθρωπος.  Κι αύριο πάλι θα έρθουν τα φαντάσματα των ηρώων για να παρεβρεθούν στις "εορταστικές" εκδηλώσεις μας. Και μόλις κλείσουν τα φώτα της γιορτής θα αποχωρήσουν και πάλι στα σκότη της λησμονιάς όπου τους πετάμε ως κοινωνία για να τους ξαναθυμηθούμε του χρόνου και πάλι. τριακόσιες εξήντα τέσσερεις ημέρες ΝΑΙ και μία ΟΧΙ. Δεν είναι καθόλου δίκαιη τούτη η μοιρασία.

Και να θυμάστε όλοι όσοι τυχόν θα διαβάσετε αυτό εδώ το μικρό κομμάτι, πως οι ήρωες δεν έχουν ανάγκη ούτε απο στεφάνια, ούτε απο μνημεία, ούτε απο μνημόσυνα. Αυτά είναι για εμάς τους ζωντανούς σε πολλά εισαγωγικά. Αυτά είναι για εμάς σε μιάν απέλπιδα προσπάθεια να μας θυμήσουν το ποίοι πραγματικά υπήρξαμε με κάποτε. Οι άταφοι ακόμη ήρωες επάνω στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, τα χιλιάδες εκείνα παιδιά που άφησαν οτι πολυτιμότερο έχει ένας άνθρωπος εκεί ψηλά, την ίδια τους την ζωή, μας δείχνουν τον δρόμο. Τον δρόμο του ΕΜΠΡΑΚΤΟΥ ΕΜΕΙΣ και του ΚΟΙΝΟΥ ΧΡΕΟΥΣ απέναντι σε αυτήν την πατρίδα, σε εμάς και τα παιδιά μας.

Μην αναζητείτε εχθρούς δια την κατάντια μας. Ο χειρότερος εχθρός του Ελληνισμού, είναι ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ!

Υπέρ ΑληθείαςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.