26 Οκτωβρίου 2017

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η «ΒΕΒΑΡΥΜΜΕΝΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ» ΤΟΥ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ

Το γεγονός ότι η εν ενεργεία Πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει βεβαρυμμένο παρελθόν σχιζοφρένειας, δεν αποτελεί πια μυστικό. Ο σημερινός εκδότης της εφημερίδας TEMA, Μέρο Μπάζε, στο παρελθόν είχε κάνει σχεδόν σίριαλ της εποχής τις αναδημοσιεύσεις κλινικής καρτέλας και άλλων ιατρικών γνωματεύσεων που αποδεικνύουν σαφώς ότι έπασχε από σε προχωρημένο στάδιο σχιζοφρένεια. Πολιτικοί, όπως ο Σαλί Μπερίσα και πρόσφατα και η Μονίκα Κριεμάδι συνέστησαν ιατρικές εξετάσεις για τον κύριο Ράμα, μετά από τις συχνές εξάρσεις στις ομιλίες του στο Κοινοβούλιο. 

Τελευταία όμως, επέσυρε την προσοχή η αντίδραση του ίδιου του γνωστού νευρολόγου Μεντόρ Πετρέλια, διευθυντή της κλινικής όπου νοσηλεύτηκε και νοσηλεύεται ο Ράμα.

Αφορμή υπήρξε μια μαύρη λίστα 101 ατόμων που κυκλοφόρησε ο ίδιος ο αλβανός πρωθυπουργός, στη οποία είχε συμπεριλάβει και τον ίδιο τον ιατρό του. 

Αμέσως, μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, όλοι έσπευσαν να αναρωτηθούν αν η αναφορά του ιατρού Πετρέλια έχει σχέση με τη διαρροή της κλινικής καρτέλας του κυρίου Ράμα στον τύπο, γνωρίζοντας ότι αυτή η καρτέλα βρίσκεται στην Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αρ. 5 των Τιράνων, όπου ο Ράμα νοσηλεύτηκε και νοσηλεύεται με τη διάγνωση βεβαρυμμένη σχιζοφρένεια κι όπου ο Πετρέλια είναι διευθυντής. 

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπέφερε εξαιτίας βεβαρυμμένων ψυχασθενών παθήσεων κι έχει νοσηλευτεί συστηματικά στην κλινική νευρολογίας του εν λόγω νοσοκομείου κατά τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια. Στη συνέχεια, ύστερα από συστάσεις της ιατρικής επιτροπής εστάλη στο Παρίσι για μια πιο εξειδικευμένη παρακολούθηση κι εντατική θεραπεία.

Οι πρώτες ενδείξεις της ασθένειας του Ράμα χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, πράγμα που εμπίπτει με τις τακτικές επισκέψεις του στα νοσοκομεία.Όπως αναγράφεται στις κλινικές καρτέλες και βάσει των ομολογιών των θεράποντων ιατρών, ο ασθενής Ράμα εμφανιζόταν ιδιαίτερα επιθετικός όχι μόνο στα κοινωνικά περιβάλλοντα, αλλά και με τα μέλη της οικογένειάς του. Αυτό υποχρέωνε την οικογένεια να ζητούσε πάντα τη βοήθεια του νοσοκομείου. Εκείνη την εποχή, έχοντας υπόψη ότι ο πατέρας του Κριστάκι Ράμα ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της νομενκλατούρας, στον Έντι επιφυλάσσονταν ιδιαίτερη μέριμνα στους νοσοκομειακούς θαλάμους όπου νοσηλευόταν. 

Η χρήση βίας έναντι της μητέρας και της συζύγου του εκείνης της περιόδου υποχρέωσαν τις αρχές ώστε για τον ασθενή Ράμα να εφαρμόσουν ειδική ιατρική αγωγή, η οποία συνεχίστηκε στο Παρίσι. Η διάγνωση για την οποία συμπέρανε το ιατρικό τιμ, όπως φαίνεται κι από την κλινική καρτέλα του, ήταν «βεβαρυμμένη σχιζοφρένεια» με συμπτώματα χρήσης βίας που εμφανίζεται έναντι των μελών της οικογένειας κι υπόλοιπων ατόμων. Η σχιζοφρένεια προκάλεσε επιθετική κατάθλιψη και διακυμάνσεις μνήμης που συνοδεύονταν με αϋπνίες του ασθενή Ράμα.

Ο Ράμα νοσηλεύονταν συστηματικά στο Νευρολογικό Θάλαμο παρά του Νοσοκομείου Αρ. 5. Τα πανομοιότυπα της ιατρικονομικής γνωμάτευσης, των βίαιων ενεργειών και επιθετικότητας του Ράμα, την κλινική καρτέλα θεραπείας για σχιζοφρένεια του Ράμα, οι δικαστικές αγωγές για την άρνηση της πατρότητας του γιου του, ήρθαν στην επιφάνεια και κατά την έκδοση του διαζυγίου με την ταλαντούχα ηθοποιό Ματίλντα Μακότσι (Ράμα), θύμα της απάνθρωπης συμπεριφοράς του ανισόρροπου συζύγου της, σε μια δίκη που κράτησε 9 χρόνια.

Τα συμπτώματα της ασθένειας της σχιζοφρένειας του Ράμα, που εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, συνεχίστηκαν με την ίδια προβληματικότητα κι επικινδυνότητα και τα επόμενα χρόνια. Εκείνοι που υπέφεραν περισσότερο τις συνέπειες ήταν τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντός του. Όπως φαίνεται στην κλινική καρτέλα του Ράμα, οι ιατροί συνέστησαν ώστε οι ιατρικοί έλεγχοι να ήταν τακτικοί. Αυτοί συνέστησαν τακτικό έλεγχο και παρουσία ανά τριών μηνών ενώπιον των ιατρών του νοσοκομείου όπου θεραπεύονταν. Τακτικά επισκέπτονταν και νοσηλεύονταν στη εν λόγω κλινική ο Ράμα και κατά τη χρονική περίοδο 1991-1997. Οι εξετάσεις γίνονταν για να διαπιστώσουν οι ιατροί πόσο προχωρούσε η ασθένεια και ποια ήταν τα αποτελέσματα της ιατρικής παρέμβασης, καθώς και για την ανανέωση της θεραπευτικής αγωγής.

Είναι πολλά τα επεισόδια που οι συμπεριφορές του Ράμα επιφέρουν δραματικά συμβάντα. Υπάρχουν επίσης και οι αυτόπτες μάρτυρες που ενθυμούνται αυτά τα συμβάντα και δεν είναι λίγοι. Ένα από τα γεγονότα, που παρέμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη πολλών ανθρώπων εκείνης της εποχής, εξαιτίας της σύνθετης προβληματικότητας, ήταν εκείνο του 1985 στο Μπουρέλι, στη στρατιωτική μονάδα όπου είχε κληθεί σε στρατιωτικά γυμνάσια.

Πρόκειται για εκείνα τα φαντασιόπληκτα στρατιωτικά γυμνάσια όπου υποχρεωτικά συμμετείχαν όλοι οι αλβανοί πολίτες. Όλοι τους ήταν υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Η κλήση του Ράμα για να συμμετάσχει στα στρατιωτικά γυμνάσια προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην οικογένεια του Ράμα, οι οποίοι φοβούνταν για τη συμπεριφορά του, αφού ήταν υπό το καθεστώς εντατικής θεραπείας. Αρκετοί φίλοι της οικογένειας έκαναν τα αδύνατα δυνατά, παρεμβαίνοντας στους στρατιωτικούς ιθύνοντες της Στρατιωτικής Μονάδας ώστε να μην οπλίζονταν ο Ράμα, διότι τίθενται σε κίνδυνο η ζωή των υπολοίπων. Ο πατέρας του ο Χριστάκης και η μητέρα του η Ανέτα, πήγαν οι ίδιοι στο Μπουρέλι και ικέτεψαν τους στρατιωτικούς ιθύνοντες της Μονάδας να μην εξοπλίσουν τον Έντι, γιατί μπορούσε να σκοτώσει κι ανθρώπους. 

Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων του παραρτήματος του Μπουρέλι αφηγείται ότι το τρίμηνο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος 1985, ο ΈντιΡάμα κλήθηκε να εκπληρώσει την τρίμηνη θητεία. Τότε παρέμβει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Αλβανίας, ΝτριτερόΑγκόλι. Ο Αγκόλι μετέβηκε ο ίδιος ειδικά στο Μπουρέλι και ζήτησε από τα τοπικά μέλη της Ένωσης Συγγραφέων να διαμεσολαβήσουν στις στρατιωτικές αρχές να μη εξοπλίσουν τον ΈντιΡάμα, επειδή αποτελούσε κίνδυνο εξαιτίας της ασθένειάς του. 

Πηγή: Εφημερίδα «EKSPRES» 
Μετάφραση tachydromos.org



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.