26 Οκτωβρίου 2017

Ο εκβιασμός των ΗΠΑ προς την Σερβία: Όταν υπάρχει “πόλεμος”… τότε είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας.

Ήταν 6 Νοεμβρίου 2001, σχεδόν έναν μήνα μετά την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου που άλλαξε τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ… το μήνυμά του ήταν απλό, σύντομο και περιεκτικό: «Either you are with us or you are against us»! 

Είτε είστε μαζί μας είτε εναντίο μας! Εν ολίγοις, δεν υπάρχει περιθώριο ουδετερότητας, ούτε καν περιορισμός με απλή έκφραση «συμπάθειας», καθώς πρέπει να βρουν ένα ρόλο, να κάνουν κάτι στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας που είχε κηρυχθεί. 

Τι μας έπιασε όμως και το θυμηθήκαμε; Η παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Χόιτ Μπράιν Γι, σε οικονομική σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι.

Είπε χωρίς «μισόλογα», ότι τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να αποδείξουν ότι το εννοούν… «δεν μπορούν να κάθονται ταυτόχρονα σε δύο καρέκλες»! 

Δεν αποτέλεσε καν αιχμή για τη στάση των Σέρβων που επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δύση εν γένει από τη μία και τη Ρωσική Ομοσπονδία από την άλλη. Το είπε ανοιχτά. Όσο δύσκολο και να είναι, πρέπει να κάνουν τη στρατηγική επιλογή τους, εννοώντας παράλληλα ότι με αυτή θα επωμιστούν το όποιο και το όποιο όφελος η τελική τους επιλογή θα συνεπάγεται… τους κατηγόρησε ακόμα ότι καλύπτουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που δρουν υπό την κάλυψη ανθρωπιστικών οργανώσεων κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης που εξελίσσεται σε διάδοχο του θρυλικού Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ που έκανε ό,τι ήθελε στη βαλκανική χερσόνησο και όχι μόνο, «το ρωσικό όραμα για τα Βαλκάνια διαφέρει από το ευρωπαϊκό», καταλογίζοντας στη Μόσχα ότι επιδιώκει Βαλκάνια αδύναμα και διχασμένα και όχι ισχυρά και ενταγμένα στην ΕΕ και τους λοιπούς οργανισμούς ασφάλειας και συνεργασίας της Δύσης.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού σόκαραν τους Σέρβους προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις, με τον Σέρβο υπουργό Άμυνας να καταδικάζει έντονα τη δήλωση, κάνοντας λόγο για «χείριστη δημόσια και διπλωματική πίεση… και το δικαίωμα της Σερβίας μας να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις». Ο Σέρβος πρόεδρος δεν έχει ακόμα απαντήσει…

Το σίγουρο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν διατεθειμένες για μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία σε περιφερειακά υποσυστήματα όπως π.χ. το βαλκανικό και επιδιώκουν ξεκαθάρισμα των κανόνων του παιχνιδιού και την «τακτοποίηση του στρατοπέδου». Όσο διαφέρουν οι εποχές με το 2001, άλλο τόσο μοιάζουν μεταξύ τους.. όσο και η διπλωματική «καλλιέργεια» των Αμερικανών προέδρων στις δυο περιπτώσεις. 

Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τις επιμέρους χώρες που καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτή την κατάσταση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να συνυπολογίσει πολύ περισσότερα από τον παράγοντα Τουρκία, μια χώρα που επίσης βρίσκεται ενώπιον διλήμματος ζωής ή θανάτου σε ένα τέτοιο περιβάλλον. 

Τα πράγματα είναι σαφώς πολύ πιο πολύπλοκα από τον τρόπο που τα εμφανίζει ο Αμερικανός υφυπουργός από τη σκοπιά του εθνικού συμφέροντος της πατρίδας του. Διότι αν μια τέτοια προσέγγιση έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση μιας χώρας, τότε η υποτιθέμενη επιθυμία σταθεροποίησης μιας περιοχής υπό την ηγεμονία του τάδε ή του δείνα, θα εξελιχθεί σε «μια τρύπα στο νερό» κατά το κοινώς λεγόμενο, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει.


ΣΧΟΛΙΟ

Το άρθρο προέρχεται από το δυτικόφιλο Defence-point γι αυτό και φαίνεται να κατανοεί την στάση των ΗΠΑ...
Φυσικά ξεχνάει να μας πει το γιατί ο Τζώρτζ Μπους ο νεότερος ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας όπως τον ονόμασε μετά τις στημένες τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001....
Ξεχνάει να μας πει ότι με το πρόσχημα των όπλων μαζικής καταστροφής ξεκίνησε μέσα σε 2 χρόνια απο τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την εισβολή στο Ιρακ... στο οποίο δεν βρέθηκαν ποτέ αυτά τα όπλα....
Απλά ήθελαν να φάνε τον αντιδραστικό Σαντάμ Χουσείν για να βάλουν τα θεμέλια του τζιχαντιστικού κινήματος που δημιούργησε τον αιμοβόρο ISIS....
Κατόπιν στο ίδιο πλαίσιο ξεκίνησαν εξέγερση εντός της Λιβύης και σκότωσαν τον αντιδραστικό Καντάφι....
Και τέλος προσπάθησαν μέσω του ISIS να σκοτώσουν και τον Ασαντ τον οποίο ουσιαστικά έσωσε η Ρωσία του Πούτιν...

Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται εδώ και δεκαετίες σαν επικυριάρχοι του πλανήτη απαιτώντας πλήρη υποταγή σε όσους προσδένονται στο άρμα τους....
Και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν και το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.....
Η Σερβία έχει εκφράσει την πρόθεση να μπεί στην Ε.Ε. (πράγμα πολύ περίεργο μετά τα όσα έχει πάθει η Ελλάδα).... ταυτόχρονα όμως διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ρωσία από την οποία τελευταία παρέλαβε ως δωρεά 6 υπερσύγχρονα μαχητικά Mig 29.

Πάντως όπως τονίζει και το άρθρο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ασκείς διπλωματία σε ένα τέτοιο περιβάλλον ψυχρού πολέμου ειδικά όταν είσαι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα αλλά και όλες οι υπόλοιπες....
Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και σίγουρα το πράγμα δυσκολεύει όσο πορευόμαστε πλησιέστερα σε μια ενδεχόμενη θερμή σύγκρουση....

Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για την γειτονική Τουρκία...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.