21 Οκτωβρίου 2017

Η γενιά των 400 ευρώ... τα παιδιά μας!

Της Αλίκης Χατζή

Στο Σύνταγμα στην έξοδο του μετρό, διάφορα νεαρά άτομα μοιράζουν διαφημιστικά φυλλάδια που υπόσχονται μαγικές λύσεις στα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία. Λύσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων  αφορούν στην έλλειψη του κοινωνικού κράτους. Σε φυλλάδιο που μου έδωσαν σήμερα διάβασα ότι υποσχόταν εργασία, ίσως το σοβαρότερο και εντονότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας. 

Στα «ψιλά γράμματα», παρατήρησα ότι «η δουλειά» προσφέρεται στην Ολλανδία. Σε θερμοκήπια, εργοστάσια, κατασκευαστικές εταιρίες και συσκευαστήρια. Κατώτατο ωρομίσθιο όριζε τα 8,86 ευρώ δηλαδή 70,88 ευρώ μεροκάματο  ταυτόχρονα με ασφάλεια υγείας, καταβολή μισθού κάθε εβδομάδα και εξασφαλισμένη διαμονή και μεταφορά στον τόπο εργασίας. Χοντρικά υπολόγισα ότι με πενθήμερη εργασία, η αμοιβή αγγίζει τα 1400 ευρώ στην ξενιτιά. Στις προϋποθέσεις που ανέφερε ότι απαιτούνται, οι εξής δύο: Βασική γνώση των αγγλικών και «θέληση για εργασία»... 

«Θέληση για εργασία» ως προαπαιτούμενο τι να σημαίνει άραγε; Θα εκδήλωνε ενδιαφέρον να εργαστεί κάποιος μακριά από τον τόπο του, την οικογένεια του, τους φίλους του, εάν …βαριόταν; Σίγουρα, όχι. Όποιος δέχεται τέτοιες προσφορές, επιθυμεί διακαώς να εργαστεί! Και εδώ, στην Ελλάδα, δεν βρίσκει τίποτα. Κι αν τύχει και βρει, δεν θα του φτάνουν ούτε για τ’ απαραίτητα. 

Λιγότερο από τρία χρόνια πριν, ο πρωθυπουργός Τσίπρας κι οι νεότατοι ηλικιακά συνεργάτες του, έκαναν καριέρα καταγγέλλοντας αυτούς που δημιούργησαν με την πολιτική τους την λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ. Σήμερα που βρίσκονται στην εξουσία δημιουργούν με την πολιτική τους την λεγόμενη γενιά των 400 ευρώ, για την ακρίβεια την γενιά των 394 ευρώ. 

Βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης. Αντί να δημιουργούνται θέσεις πλήρους απασχόλησης με μισθό της τάξης των 1000 ευρώ το μήνα, δημιουργούνται δύο θέσεις μερικής απασχόλησης με μισθό που κινείται οριακά κάτω από τα 400 ευρώ το μήνα. Αυτό οφείλεται στην κακή κατάσταση των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ( να’ ναι καλά ο Βαρουφάκης κι οι λοιποί υπέροχοι συνεργάτες του κυρίου Τσίπρα), στην προσπάθεια παράκαμψης της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και στο ότι ο τουρισμός είναι στην διάρκεια των τελευταίων μηνών, υπεύθυνος για το 70% των νέων θέσεων εργασίας. 

Αν είχαμε σοβαρή κυβέρνηση, με σοβαρή επενδυτική πολιτική κι είχε επιτύχει την δημιουργία κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, θα είχαμε μεγάλες επενδύσεις στη μεταποίηση και άλλους τομείς της οικονομίας, που θα δημιουργούσαν καλά αμειβόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Δεν έχουμε… 

Επί κυβερνήσεων Τσίπρα, δημιουργήθηκε επίσης μια στρατιά απλήρωτων εργαζομένων που υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν, τις περισσότερες φορές σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, μια άνιση μάχη για την οικονομική επιβίωση η οποία στηρίζεται στην αθέτηση βασικών υποχρεώσεών τους.  

Η κυβέρνηση, που δημιούργησε αυτό το φαινόμενο σπάζοντας την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας το 2015, επιβάλλοντας νέα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη στις επιχειρήσεις και προκαλώντας μεγάλη κρίση στο τραπεζικό σύστημα το οποίο περιορίζει συνεχώς τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία, υποκρίνεται ότι θα αντιμετωπίσει την απαράδεκτη κατάσταση παίρνοντας μέτρα κατά των κακοπληρωτών και διευκολύνοντας τους απλήρωτους εργαζόμενους να περνάνε στην ανεργία. Εκεί τους περιμένουν νέες οικονομικές και κοινωνικές περιπέτειες, αφού η κυβέρνηση έχει καταφέρει να παίρνουν το ισχνό επίδομα ανεργίας μόνο το 10% του συνόλου των ανέργων. 

Και οι υπόλοιποι; Και οι νέοι –ες που δεν έχουν «την τύχη» να βρουν την δουλειά των 400 ευρώ; Αυτοί (οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας, τα παιδιά μας) για να επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα του κειμένου, με προίκα την «θέληση για εργασία» θα επιδιώξουν να εργαστούν στις… φάμπρικες της Ολλανδίας για τα 8,86 ευρώ την ώρα… 


ΣΧΟΛΙΟ

Διαβάζουμε το άρθρο του μνημονιακού liberal έχοντας επίγνωση για την πολιτική του ταυτότητα....
Οπως διαπιστώνουμε ρίχνει αποκλειστικά το ανάθεμα στην ανικανότητα της κυβέρνησης Συριζανελ... αγνοώντας επιδεικτικά τις προηγούμενες μνημονιακές και εξίσου καταστροφικές κυβερνήσεις υποτέλειας....

Δυστυχώς σε αυτήν την χώρα είναι πολλοί ακόμα αυτοί που θεωρούν ότι για όλα φταίνε οι πολιτικοί τους "αντίπαλοι"....
Το βάζω σε εισαγωγικά διότι είναι όλοι τους προδότες και ανήκουν στο ίδιο ακριβώς στρατόπεδο καταστροφής της χώρας.... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.