Τελευταίες αναρτήσεις

7 Μαΐου 2017

Τί θα γινόταν αν σταματούσες να τρως;;

Συχνά, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους να μειώσουν το σωματικό τους βάρος και να αλλάξουν την εικόνα τους, καταφεύγουν σε διάφορες μεθόδους αδυνατίσματος, μια από τις οποίες είναι και η αφαγία. 

Και δεν πρόκειται απλά για την παράλειψη ενός γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέγουν να στερούν εντελώς την τροφή από τον οργανισμό τους, πιστεύοντας ότι αντέχουν ή ότι δεν προκαλούν καμία βλάβη στον οργανισμό τους.

Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολύ πιο σοβαρές και το κανάλι Asap SCIENCE στο Youtube δημιούργησε το παρακάτω βίντεο για να εξηγήσει τη διαδικασία της ασιτίας στο σώμα μέρα με τη μέρα, να περιγράψει τι συμβαίνει σε αυτό αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την πείνα ως αποτέλεσμα της φτώχειας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το βίντεο, το σώμα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά για τις έξι πρώτες ώρες έπειτα από ένα γεύμα. Αρχίζει να διασπά γλυκογόνα σε γλυκόζη, την οποία χρησιμοποιούν με τη σειρά τους τα κύτταρα ως καύσιμο.

Ενα ποσοστό της ενέργειας που παράγεται μέσω αυτής της διαδικασίας χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο ( περίπου 25%) ενώ τα υπόλοιπα πηγαίνουν στους ιστούς των μυών και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Καθώς ο χρόνος περνά και πιο συγκεκριμένα μετά τις έξι ώρες, αυτή η μέθοδος παραγωγής ενέργειας παύει λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων γλυκογόνων και οδηγεί στο αίσθημα θυμού εξαιτίας της υπερβολικής πείνας.

Το σώμα μπαίνει στην κατάσταση της κέτωσης (6 με 72 ώρες) και νηστεύει ή λιμοκτονεί με τα γλυκογόνα στο αίμα πια να είναι ελάχιστα. Για να παράξει ενέργεια πρέπει να διασπάσει τώρα το λίπος, αλλά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα στα οποία αυτό διασπάται. Αλλάζει έτσι τρόπο λειτουργίας και χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας τις κετόνες, καλύπτοντας βέβαια μόνο μικρό μέρος των αναγκών του. Οι νοητικές του λειτουργίες αποδυναμώνονται, όπως αλλάζει και η διάθεση.

Μετά από 72 ώρες ο εγκέφαλος διασπά τις πρωτεΐνες του σώματος, οι οποίες απελευθερώνουν αμινοξέα, που μετατρέπονται σε γλυκόζη, αλλά έτσι καταστρέφεται η μυϊκή μάζα.

Ως προς τις γυναίκες, η κατάσταση της αφαγίας επηρεάζει αρνητικά την εμμηνόρροια, γιατί το σώμα προσπαθεί να περιορίσει την ενέργεια που σπαταλάει. Παράλληλα, ελαττώνεται η οστική πυκνότητα και η σεξουαλική όρεξη.

Σε διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων, το ανοσοποιητικό σύστημα εξουθενώνεται και δεν θα μείνει καθόλου γλυκόζη, λίπος ή μυϊκή μάζα.

Επίσης, η κατάσταση πείνας επηρεάζει αρνητικά και τη λειτουργία της καρδιάς. Η καρδιακή αρρυθμία ή το έμφραγμα αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου ιδιαίτερα σε ανθρώπους που πάσχουν από ανορεξία.

Η απόλυτη νηστεία μπορεί να φέρει το θάνατο σε διάστημα τριών εβδομάδων έως και εβδομήντα ημερών, όπως καταγράφηκε στις απεργίες πείνας στην Ιρλανδία το 1981, παρότι αυτός ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός και πόσα αποθέματα λίπους διαθέτει το σώμα.

795 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν την πραγματικότητα, όμως οι επτά πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο αποφάσισαν να βοηθήσουν 500 εκατομμύρια ανθρώπους βγάζοντας τους από την πείνα μέχρι το 2030.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.