3 Νοεμβρίου 2015

Αρθρα του Νίκου Λυγερού για την Ανθρωπότητα και το Μέλλον.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η συλλογική νοημοσύνη

Η συλλογική νοημοσύνη δεν είναι μια τεχνητή αφαίρεση αλλά ένας τρόπος επίλυσης και διαχείρισης των προβλημάτων, ο οποίος είναι πιο αποτελεσματικός από κάθε ατομική προσέγγιση που έχει πολλούς περιορισμούς λόγω φύσης. Η νοημοσύνη που λειτουργεί συλλογικά είναι αυτή που έχει κατανοήσει ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται ατομικά αλλά η επίλυσή τους είναι πιο σπουδαία για την εξέλιξή μας από άλλα που λύνονται με γραμμικό τρόπο. Έτσι αποκτά μια ολιστική προσέγγιση για να υπερβεί τα όρια της ατομικότητας γιατί αντιλαμβάνεται ότι το τοπικό δεν προσφέρει με ουσιαστικό τρόπο στο ολικό και αυτό το πρόβλημα δημιουργεί εμπόδια στη μεθοδολογία της επίλυσης.

Κάθε βήμα που γίνεται στο συλλογικό επίπεδο έχει ακόμα και φανταστικές επιπτώσεις γιατί συνδυάζει προσεγγίσεις που αποτελούν ακόμα και στρατηγικό μείγμα. Η συλλογική νοημοσύνη με αυτό τον τρόπο ξεπερνά και τα όρια του αυτοματισμού που δεν μπορεί να κάνει υπερβάσεις σε σχέση με τον αρχικό κώδικα και δεν αποκτά νέες γνώσεις επειδή δεν έχει εξελικτικό χαρακτήρα. Αυτό αντιληφθήκαμε και σε επίπεδο πληροφορικής για τον προγραμματισμό αφού αποδείξαμε ότι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν γενετικούς αλγόριθμους ή μυρμηγκοσύστημα είναι πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις γιατί μπορούν να ξεφύγουν από τις παγίδες των ενδιάμεσων λύσεων που εγκλωβίζουν δυναμικά το σύστημα και δεν του επιτρέπουν να βρουν τη βέλτιστη λύση, η οποία είναι πιο σπάνια και με μεγαλύτερες επιπτώσεις για να προκαλέσει μια αλλαγή φάσης. 

πηγή 

Τι κάνει ένας άνθρωπος

Τι κάνει ένας άνθρωπος όταν δεν έχει κανέναν άλλον πάνω στον οποίο μπορεί να βασιστεί, αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σε γενικό επίπεδο για να κατανοήσουμε και τη στρατηγική επιβίωσης. Έτσι σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η παράμετρος του δείκτη νοημοσύνης διότι αν αυτός είναι χαμηλός θα ακολουθήσει την κοινωνία, αν αυτός είναι ανώτερος θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει μόνο η κοινωνία κι αν είναι ακραίος θα ασχοληθεί μόνο με την Ανθρωπότητα. Μπορεί βέβαια ανάλογα με τις περιπτώσεις να επηρεάσει άλλους ανθρώπους που μπορεί να μην ανήκουν στην ίδια κατηγορία για να μάθουν και τι γίνεται στην άλλη έτσι ώστε να βοηθήσουν σε μια συλλογική προσπάθεια που θα αρχίσει από μια ομαδική προσέγγιση επίλυσης των προβλημάτων που αφορούν πια την Ανθρωπότητα κι όχι μόνο τις τοπικές κοινωνίες που έχουν τα συμβατικά τους όρια και δεν μπορούν να εξελιχθούν παρά μόνο με εξωτερικούς παράγοντες. 

Όταν όμως βρισκόμαστε στην ενδιάμεση κατάσταση, βλέπουμε ανθρώπους που υποφέρουν γιατί δεν μπορούν να πείσουν τους άλλους για την προσέγγισή τους κι ενώ ξέρουν ότι δεν υπάρχει μόνο το πλαίσιο της κοινωνίας, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που δέχονται. Είναι λοιπόν σημαντικό όταν εντοπίζουμε τέτοιους ανθρώπους που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως παπαρούνες μέσα σ’ ένα κάμπο με μαργαρίτες, να τις βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται για ανωμαλία κι ότι υπάρχουν και άλλες σε άλλους κάμπους διότι μόλις το αντιληφθούν αρχίζουν και λειτουργούν μέσα στο πεδίο δράσης της συλλογικής νοημοσύνης και βοηθούν και αυτές τη βοήθεια της Ανθρωπότητας.

πηγή 

Ιδεολογική τύφλα και προοπτικές μέλλοντος

Όταν εξετάζεις τα πάντα και ειδικά τα οικονομικά και τα πολιτικά δεδομένα με μία ιδεολογία που σε τυφλώνει ενώ η Ανθρωπότητα ξέρει ήδη ότι δεν λειτουργεί και ότι ποτέ δεν λειτούργησε ακόμα κι όταν καταπατήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι επειδή διαφωνούσαν κι εξέφρασαν απλά τη γνώμη τους. Όταν φτάνεις στο επίπεδο να μπερδεύεις το google με goolag για την αναζήτηση της αλήθειας, πώς θες να αποκτήσεις γνώσεις για να διαμορφώσεις μια κατάσταση. Όταν το κάθε τι που κάνεις, γίνεται μόνο για να αποκτήσεις νέους ψηφοφόρους γιατί το κόμμα είναι πάνω από όλα, πώς να καταλάβεις τι σημαίνει στρατηγική και τι αντιπροσωπεύει η ενέργεια. 

Με άλλα λόγια πώς να δεις τις προοπτικές του μέλλοντος ενώ βρίσκονται κάτω από τα πόδια σου; Κι όταν προσπαθείς να βρεις βοήθεια για τα σχέδια που έχεις σκαρώσει και πας και ζητάς χρήματα από χώρες που είναι η μία χειρότερη από τις άλλες, πώς και δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται όταν καμία από αυτές δεν σου κάνει τη χάρη; Όταν σε διακατέχει η ιδεολογική τύφλα, σε τι μπορείς να μας είσαι χρήσιμος; Γι' αυτό το λόγο μην σε ξαφνιάζει αν δεν σου δίνουμε πια καμία σημασία και σ’ αφήνουμε να καλλιεργήσεις μόνος σου τη μιζέρια σου αφού σου φεύγουν ακόμα και οι ψηφοφόροι διότι εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτα με όσους δεν γονατίζουν κι έχουν το όραμα να βοηθήσουν την Ελλάδα μέσω του Ελληνισμού χωρίς να χάσουν καμία από τις διαχρονικές τους αξίες γιατί δεν επηρεάζονται από τα φαινόμενα μόδας που είναι σαν τις φούσκες. Οι προοπτικές του μέλλοντος για την πατρίδα μας δεν σχετίζονται με ιδεολογίες του ξεπερασμένου παρελθόντος γιατί δεν είμαστε για την αναπαραγωγή λανθασμένων μοντέλων. Κατά συνέπεια αν θέλεις να παράγεις έργο, ξεκόλλα!

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.