30 Νοεμβρίου 2015

Δύο κρίσιμα ερωτήματα.

Είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε μία τρίτη δικτατορία, παρά το ότι όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους στα μνημόνια; Θα βοηθήσει αυτή τη φορά ξανά η εξαγωγή ανθρώπων που ευρίσκεται σε εξέλιξη την ελληνική οικονομία;.

«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε μία χώρα ελλειμματικού χαρακτήρα, όσον αφορά στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Είχε ανέκαθεν πρόβλημα στην εξαγωγή προϊόντων. Το 19ο αιώνα ήταν αγροτική χώρα, κυρίως με μονοκαλλιέργειες για εξαγωγή – δηλαδή σταφίδα αρχικά, καπνός μετά κλπ. Είχε πάντα έλλειμμα επισιτισμού, επειδή δεν διέθετε μεγάλες εκτάσεις εκτός από τη Θεσσαλία αργότερα. Ότι εξήγαγε σε σταφίδα το εισήγαγε σε δημητριακά, ενώ τα υπόλοιπα ήταν έλλειμμα.

Η χώρα άρχισε να καλύπτει τα ελλείμματα της με την εξαγωγή ανθρώπων. Δηλαδή, οι Έλληνες της Αμερικής, πολύ αργότερα της Αυστραλίας, της Γερμανίας κοκ., έστελναν εμβάσματα και συμπλήρωναν κάπως τα κενά στον προϋπολογισμό. 

Οταν έλειψαν τα εμβάσματα, ακολούθησε το συνάλλαγμα από τους Έλληνες ναυτικούς.
Αργότερα, αναπτύχθηκε ο τουρισμός και εξελίχθηκε στις «πρώτες βοήθειες» για τους ελλειμματικούς μας προϋπολογισμούς και το εμπορικό μας ισοζύγιο. Τα κενά πάντως τα συμπλήρωνε η Ελλάδα ανέκαθεν με δάνεια. Επομένως, η ιστορία των δανείων είναι μια πολύ παλαιά ιστορία, η οποία ξεκίνησε από το 1821 και συνεχίστηκε έκτοτε.

Όταν ο Τρικούπης χρεοκόπησε την Ελλάδα, το 1893 («δυστυχώς πτωχεύσαμε») άφησε πίσω ένα τεράστιο έργο υποδομής – οπότε ανέκαμψε γρήγορα η ελληνική οικονομία. Όταν πάλι η Ελλάδα χρεοκόπησε το 1932, επί Βενιζέλου, εκεί προέκυψε μια αξιόλογη αυτάρκεια – αφού, λόγω του ότι σταμάτησαν οι εισαγωγές, οι Έλληνες άρχισαν να καλλιεργούν, να αναπτύσσουν βιοτεχνίες κοκ.

Έτσι κάλυψαν κάπως το κενό. Ήταν μια σχετικά δημιουργική περίοδος, με ελλείψεις μεγάλες όμως, τις οποίες ο σημερινός Έλληνας δεν μπορεί να αντέξει – αφού πρόκειται για έναν άλλο πληθυσμό, ευρωπαϊκών συνηθειών μεν, αλλά χωρίς την αντίστοιχη παραγωγικότητα. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα». (Θ. Βερέμης με παρεμβάσεις). 

Άρθρο 

Με βάση τους ιστορικούς, όπως τον προηγούμενο, ο οποίος στηρίζει τις αναφορές του σε σχέση με τους εθνικούς διχασμούς σε κάποιον άλλο, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των Ελλήνων άρχισαν μετά την υιοθέτηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας – ενώ δεν υπήρχαν το 19ο αιώνα, ξεκινώντας ουσιαστικά τον 20ο.

Ο πρώτος μεγάλος διχασμός οριοθετείται στο 1915/16, όπου από τη μία πλευρά ήταν οι οπαδοί του βασιλιά, ενώ από την άλλη του Ελ. Βενιζέλου – με αντικείμενο τη συμμετοχή ή όχι της Ελλάδας στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεχίσθηκε δε έως την έλευση του Ι. Μεταξά (4 Αυγούστου 1936), μετά τη χρεοκοπία του 1932, καθορίζοντας την πολιτική ζωή της χώρας για πολλές δεκαετίες. Σημαντικό γεγονός ήταν η μικρασιατική καταστροφή του 1922, όπου έφερε στην Ελλάδα 1.300.000 πρόσφυγες, χωρίς χρήματα και περιουσιακά στοιχεία – οπαδούς αργότερα κυρίως του κομμουνιστικού κόμματος.

Στη συνέχεια έχουμε τη δικτατορία από τη μία πλευρά και το κομμουνιστικό κόμμα από την άλλη – το οποίο διώκεται, μαθαίνει να λειτουργεί στην παρανομία και εξελίσσεται στο μεγαλύτερο αντιστασιακό πυρήνα εναντίον των Αρχών της γερμανικής κατοχής. Ο διχασμός τότε ήταν αφενός μεν μεταξύ των εθνικοφρόνων, αφετέρου των κομμουνιστών (ΕΑΜ κλπ.), οδηγώντας στον εμφύλιο πόλεμο του 1946 – στον πλέον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος τελείωσε με την κυβέρνηση συνεργασίας του 1947.

Ο διχασμός αυτός είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τρεις πολιτικές τάσεις στην Ελλάδα (δεξιά, κέντρο, αριστερά) – όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν κυρίως δύο (φιλελεύθερη ή σοσιαλιστική δεξιά και αριστερά). Ο επόμενος διχασμός ακολούθησε μετά τη δικτατορία του 1967/74, μεταξύ της δεξιάς και της αντί-δεξιάς, η οποία συμπεριελάμβανε τόσο το κέντρο, όσο και τη αριστερά.

Εκφράστηκε από το σοσιαλιστικό κόμμα του Α. Παπανδρέου και τελείωσε κατά κάποιον τρόπο μετά την κυβέρνηση συνεργασίας της δεξιάς με την αριστερά, το 1989 – ενώ εκείνη την εποχή εκτοξεύθηκε το δημόσιο χρέος στο 100% του ΑΕΠ. Έτσι φτάσαμε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με το χρέος να κλιμακώνεται ξανά (γράφημα), ενώ δημιουργήθηκαν δύο αντίπαλες παρατάξεις – η μεν υπέρ των μνημονίων, ενώ η άλλη εναντίον τους.

Με τον άνευ όρων συμβιβασμό όμως της αριστεράς τη 13η Ιουλίου, καθώς επίσης με τη μετέπειτα ψήφιση των μνημονίων από όλες σχεδόν τις «δημοκρατικές» παρατάξεις, η σύγκρουση σε κομματικό επίπεδο έπαψε να υπάρχει. Στην κοινωνία όμως συνεχίζεται, ενώ έχει προκαλέσει την αντίδραση της πλειοψηφίας απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό – στο οποίο σήμερα παίζεται ένα θέατρο του παραλόγου.

Συνοψίζοντας, στον Εθνικό Διχασμό υπήρξε η σύγκρουση μεταξύ βασιλιά και πρωθυπουργού, ενώ ακολούθησε η δικτατορία. Στον Εμφύλιο Πόλεμο, η αντιπαράθεση ήταν μεταξύ των εθνικοφρόνων και των κομμουνιστών, οι οποίοι όμως πρέσβευαν δύο διαφορετικά οικονομικά συστήματα – αν και ακολούθησε ξανά η δικτατορία.
Είναι άραγε δυνατόν η σημερινή σύγκρουση, παρά το ότι τα κόμματα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, να οδηγήσει σε μία τρίτη δικτατορία; Θα βοηθήσει αυτή τη φορά ξανά η εξαγωγή ανθρώπων που ευρίσκεται σε εξέλιξη την ελληνική οικονομία; 

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, τίποτα δεν μπορεί να το αποκλείσει – αφού τα μέτρα του μνημονίου θα εξαθλιώσουν εντελώς τους Έλληνες (άρθρο). Εκτός αυτού, η εθνική τους κυριαρχία έχει ήδη χαθεί, κινδυνεύει άμεσα η ιδιωτική τους περιουσία, ενώ η δημοκρατία αποτελεί παρελθόν – αφού η Ελλάδα κυβερνάται ήδη απολυταρχικά από τους δανειστές της, με ουσιαστική κυβέρνηση την Τρόικα, με σύνταγμα τα μνημόνια και με νόμους δικούς της. Εν τούτοις, δεν είναι «άρρωστη» μόνο η πολιτική και η κοινωνία αλλά, επίσης, ο στρατός – ο οποίος προφανώς δεν έχει τέτοιου είδους δυνατότητες ή προθέσεις. 

Οσον αφορά το δεύτερο, έχω την άποψη ότι δεν θα βοηθήσει – αφού οι Έλληνες έχουν πάψει να εμπιστεύονται το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας τους, οπότε πιθανολογώ πως αυτοί που οδηγούνται στο εξωτερικό δεν θα στείλουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα. Επομένως, δεν πρόκειται ούτε από εδώ να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός – οπότε μάλλον δεν θα αποφευχθεί το μοιραίο, η πτώχευση.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται οι χρεοκοπίες στην Ευρώπη, από το 1800 και μετά, όπου η Ισπανία, η Γερμανία και η Αυστρία προηγούνται της Ελλάδας – παρά το ότι η πατρίδα μας βίωσε πάρα πολλές περιπέτειες, μετά την απελευθέρωση της από το ζυγό μίας χώρας που ακόμη δεν θεωρείται πολιτισμένη. 

Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται πως θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην Ελλάδα το επόμενο έτος – αφού το τρίτο μνημόνιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει χωρίς την ονομαστική διαγραφή δημοσίων και ιδιωτικών χρεών, ενώ πολύ δύσκολα οι Έλληνες θα ανεχθούν την ξένη δικτατορία, όσο φοβισμένοι και αν είναι σήμερα. 

Αλέξης Ζακυνθινός, Senior Analyst (Geopolitics) 
analyst.gr  
το είδαμε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.