Τελευταίες αναρτήσεις

28 Νοεμβρίου 2015

Ο παγκοσμιοποιημένος πόλεμος της Συρίας.

Ο εμφύλιος στη Συρία τείνει να μεταλλαχτεί στον Παγκόσμιο Πόλεμο του 21ου αιώνα. 

Περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου, το μπερδεμένο κουβάρι των συγκρούσεων στη Συρία θυμίζει, σε ορισμένους αναλυτές, κάποια χαρακτηριστικά του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα, όμως, με την Φρίντα Γκίτις, αρθρογράφο της εφημερίδας The Miami Herald και της επιθεώρησης World Politics Review, είναι ο εμφύλιος στη Συρία που τείνει να μεταλλαχτεί στον Παγκόσμιο Πόλεμο του 21ου αιώνα. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο της κυρίας Γκίτις που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του CNN:


«Η σύγκρουση στη Συρία έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια δίνη βίας, σε μια μαύρη τρύπα που καταπίνει άλλες συγκρούσεις. Μέρα με τη μέρα οι διενέξεις και οι αντιπαλότητες που τροφοδοτούν τον πόλεμο σ' αυτό το τμήμα της Μέσης Ανατολής αυξάνονται.  

Εντείνεται εξαιτίας της σεκταριστικής μανίας σιιτών και σουνιτών, Αράβων και Ιρανών. Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη από το Ιράν, πολεμά εναντίον  πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τους Άραβες του Περσικού Κόλπου. Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ανταγωνίζεται το ISIS, οι Κούρδοι μάχονται κατά του ISIS και του συριακού στρατού και η Τουρκία πολεμά τους Κούρδους, την ώρα που εναντιώνεται υποτονικά στο ISIS και πιέζει για την απομάκρυνση του Άσαντ.

Και υπάρχουν πολλά ακόμη (δεδομένα), με πολύ πιο σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες. Υπάρχει η Ρωσία, οι ΗΠΑ και 'η συμμαχία κατά του ISIS' και σύντομα θα υπάρχει και ένα υπό την ηγεσία της Γαλλίας μπλοκ κατά του ISIS. 

Ενώ η Ρωσία και η Τουρκία καυχιούνται ότι πολεμούν το ISIS, η αλήθεια είναι ότι η κάθε χώρα έχει διαφορετικούς στόχους, γεγονός που εξηγεί γιατί η κατάρριψη (του ρωσικού αεροσκάφους την Τρίτη) δεν θα ξεπεραστεί σαν κάτι τυχαίο. Η Ρωσία βρίσκεται στη Συρία όχι για να πολεμήσει το ISIS, αλλά για να σώσει το καθεστώς Άσαντ, έναν μόνιμο σύμμαχό της. Η Τουρκία επιθυμεί να κόψει τα φτερά των Κούρδων που σκέφτονται την ανεξαρτησία τους, αλλά θέλει επίσης να δει την πτώση του Άσαντ. 

Και υπάρχει μία ακόμη μεγαλύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση. Η Ρωσία εργάζεται για να διαβρώσει την υπόληψη της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, προωθώντας την ατζέντα του Πούτιν ο οποίος προκαλεί και αψηφά την Ουάσινγκτον. 

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσπαθούσε να καθησυχάσει την Αμερική ότι οι πολύ μετρημένες προσπάθειές του με στόχο να περιορίσει και να ταπεινώσει το ISIS είχαν αποτέλεσμα, ο Πούτιν έστειλε μια τεράστια στρατιωτική δύναμη στη Συρία μεταλλάσσοντας τη σύγκρουση. Ο Άσαντ ενδεχομένως να ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλά ο Πούτιν, ο οποίος τώρα επιχειρεί από την ίδια πλευρά με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, διασφάλισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα. 

Μπερδευτήκατε; Αυτά συνθέτουν μόνον την επιφάνεια. Στην μάχη αυτή όλοι έχουν φίλους και εχθρούς σε αντίθετες πλευρές. 

Έτσι μοιάζει ένας παγκόσμιος πόλεμος: περίεργες συναναστροφές, αντικρουόμενα συμφέροντα, βολικές συμμαχίες. Και αν θεωρείται πως ο πυρήνας της σύγκρουσης, τα ζητήματα και οι ιδεολογίες που διακυβεύονται συνθέτουν ένα συνονθύλευμα, προσπαθήστε να κατανοήσετε «γιατί» διεξήχθη ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Δεν είναι σαφές. Η σαφήνεια δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή ενός παγκοσμίου πολέμου». 

ΒΗΜΑ 
το είδαμε ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.