26 Νοεμβρίου 2015

ΥΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την έντονη αγωνία του για τις εξελίξεις που προκάλεσαν την κρίση Ρωσίας –Τουρκίας,  εξέφρασε ο πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Τούρκων Ξενοδόχων», Osman Ayık, o οποίος τόνισε σε δηλώσεις του στον τουρκικό τύπο ότι το τουριστικό μποϊκοτάζ που έχει αρχίσει να εφαρμόζει η Ρωσία θα φέρει την ολοκληρωτική καταστροφή του τουρκικού τουρισμού, που ήδη φέτος έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό των κερδών του από τα προηγούμενα έτη. Οι Ρώσοι, όπως ανέφερε ενδεικτικά ο Τούρκος ξενοδόχος, είναι η κύρια πηγή εσόδων από τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Osman Ayık, το 2012 ήρθαν στην Τουρκία 3,6 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, το 2013, 4,3 εκατομμύρια, το 2014, 4,5 εκατομμύρια, το 2015, (μέχρι τελευταία στοιχεία) 3,3 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεται κανείς τι χάνει η Τουρκία από ένα ρωσικό τουριστικό εμπάργκο, σε μια τουρκική οικονομία που ήδη παρουσιάζει σοβαρά σημεία ύφεσης.

Αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας σε πολλούς οικονομικούς τομείς. Εδικά σε τομείς όπως τα γεωργικά προϊόντα και γενικά προϊόντα διατροφής, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των Τούρκων που τώρα κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή. Επίσης στον τομέα των κατασκευών οι Ρώσοι είναι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι των Τούρκων, ενώ και στα Κέντρα Ατομικής Ενέργειας υπήρχε συμφωνία κατασκευής τους απ του Ρώσους.
Εκείνο όμως που «καίει» την Άγκυρα και απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή την τουρκική οικονομία είναι το ενεργειακό, καθώς η Τουρκία εξαρτάται άμεσα από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η τουρκική οικονομία για να λειτουργήσει εισάγει από την Ρωσία μεγάλες ποσότητες φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο, μεταλλεύματα, γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία και χημικά προϊόντα.

Παράλληλα απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ρωσία από Τούρκους επιχειρηματίες, σε περίπτωση που αναμένεται μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα καθώς ο ρωσικός λαός είναι εξοργισμένος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ, με τους Τούρκους. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει σε 700 μεγάλα υπέρκαταστήματα Τούρκοι επιχειρηματίες στην Ρωσία και τώρα τρέμουν μια πιθανή οικονομική καταστροφή.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα νταηλίκια του Ερντογάν μάλλον υπολόγισαν χωρίς τον… ξενοδόχο, για να μην πάμε στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο όπου εκεί στην Άγκυρα αναμένουν με μεγάλη ανησυχία τις ρώσικες αντιδράσεις παρά του ότι δεν θέλουν να το δείχνουν. Ο πρώτος πάντως στόχος, όπως επισημαίνει ο τουρκικός τύπος, θα είναι οι Τουρκομάνοι της Συρίας που πρώτοι θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα της τουρκικής αλαζονείας.

Αναμένωμεν! 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-ΤουρκολόγοςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.