1 Δεκεμβρίου 2010

Νευρώσεις: Η περίπτωση «κρίσης πανικού».

Οι νευρώσεις συνιστούν ψυχολογικές διαταραχές με την παρουσία ενός ή ομάδας συμπτωμάτων και αποκόπτουν το άτομο από την πραγματικότητα και του στερούν το «δικαίωμα» να χαίρεται, να απολαμβάνει τη ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις σε καθημερινή βάση. Μολονότι έχουν πολύ πιο ήπια μορφή από τις ψυχώσεις οι οποίες συνιστούν καθολική αποκοπή από την πραγματικότητα υπάρχουν κάποιες νευρώσεις, και ανάμεσά τους «η κρίση πανικού», η οποία δημιουργεί στο άτομο πολύ σημαντικά προβλήματα στερώντας του την αυτονομία δράσης και συμπεριφοράς και οδηγώντας το στην αναζήτηση οικείου ή φιλικού προσώπου για να στηριχθεί κατά τη διαχείριση των απρόβλεπτων «επιθέσεων» που το αποδιοργανώνουν υποχρεώνοντας το να κλειστεί στον εαυτό του και το σπίτι του.

Οι νευρώσεις, ως ψυχολογικές διαταραχές, θεωρείται ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό ψυχολογική αιτιολογία και περιλαμβάνουν ένα μίγμα άγχους και κατάθλιψης. Έχει υπολογισθεί στατιστικά από τις αρμόδιες εθνικές και διεθνείς στατιστικές υπηρεσίες και από τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας ότι ένα στους τέσσερες κατοίκους των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών θα αντιμετωπίσει κάποια μορφή νευρωτικής διαταραχής στη διάρκεια της ζωής του και θα απαιτηθεί να αναζητήσει την κατάλληλη ψυχολογική ή ψυχιατρική στήριξη. Στατιστικά, με εξαίρεση ίσως την κοινωνική φοβία, τα ποσοστά νευρωτικών διαταραχών είναι μεγαλύτερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Σε κάποια άτομα οι «διαταραχές άγχους» είναι συχνές και μάλιστα δεν περιορίζονται στην παρουσία συγκεκριμένων αντικειμένων ή καταστάσεων. Στην περίπτωση της «κρίσης πανικού» η διάρκεια είναι μερικών λεπτών, τα οποία βιώνονται ως «αιώνες» για το άτομο που ζει την εμπειρία, ενώ η συχνότητα ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυκαρδίες, στηθάγχη, αίσθηση πνιγμού, αστάθειες και απώλεια επαφής με τη πραγματικότητα με τη μορφή της «αποπροσωποποίησης» και του «εξωπραγματικού» συναισθήματος (αποκοπής από την πραγματικότητα).

Τελικά ο φόβος ενός επικείμενου απρόβλεπτου και ανεξέλεγκτου «πανικού» εμποδίζει το άτομο να βγει σε δημόσιους χώρους και να λειτουργήσει μόνο του, φυσικά και δεν του επιτρέπει να οδηγήσει, και το υποχρεώνει να ζητήσει την φυσική παρουσία οικείου προσώπου η φίλου.

Τα άτομα που θα βιώσουν «κρίσεις πανικού» καταλήγουν να πιστέψουν ότι έχουν σοβαρό οργανικό πρόβλημα και η κατάστασή τους επιδεινώνεται εφόσον συνεχίσει χωρίς τη βοήθεια ψυχολόγου ή ψυχιάτρου και μπορεί να επιβαρυνθεί και από άλλες νοσηρότητες όπως η αγοραφοβία.

Σύμφωνα με τον παγκοσμίως αποδεκτό και καθιερωμένο οδηγό DSM-IV, τα κριτήρια διάγνωσης κρίσης πανικού σε ένα άτομο περιλαμβάνουν μια περίοδο έντονου φόβου και δυσφορίας στη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 4 από τα παρακάτω συμπτώματα θα παρουσιασθούν ξαφνικά και θα κορυφωθούν σε μια χρονική περίοδο περίπου δέκα λεπτών:

  1. ταχυπαλμία, ταχυκαρδία και γοργή αύξηση καρδιακών παλμών
  2. εφίδρωση
  3. τρεμούλα ή ρίγος
  4. αίσθηση δυσχέρειας στην αναπνοή
  5. αίσθημα πνιγμού
  6. στηθάγχη και δυσφορία
  7. ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία
  8. αίσθηση ζαλάδας, αστάθειας, ή λιποθυμική τάση
  9. αίσθημα «εξωπραγματικού» ή «αποπροσωποποίησης»
  10. Φόβος απώλειας ελέγχου και «τρέλας»
  11. Θανατοφοβία
  12. παραισθήσεις (μούδιασμα και μυρμηκίαση)
  13. ρίγη ή εξάψεις

Στατιστικά υπολογίζεται ότι από 7-28% του πληθυσμού θα έχουν κάποια κρίση πανικού στη ζωή τους και συνήθως στις ηλικίες των 25-30 χρόνων.

Η ψυχοθεραπευτική διαχείριση της κρίσης πανικού εναπόκειται στην αξιολόγηση του/της ψυχολόγου που θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγισης εκτιμώντας την προσωπικότητα του ατόμου και τα ψυχοκοινωνικά-οικογενειακά-επαγγελματικά του δεδομένα. Συχνά με την γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία εντοπίζουμε και προσδιορίζουμε τις καταστροφικές ερμηνείες του πανικού που διακατέχουν το άτομο, δημιουργούμε στα πλαίσια της προσωπικότητας και του συναισθηματικού φάσματος του ατόμου μη-καταστροφικές εναλλακτικές ερμηνείες και το βοηθούμε να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση και τον αυτοέλεγχό του.




Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε διαχειριστά της ιστοσελίδας .
Είναι στην κρίση σου να αναρτάς ο,τι γουστάρεις . Αλλά μην ακούσω να καταγγέλεις την οικογενειοκρατία γιατί είσαι ο πρώτος και καλύτερος που την υποθάλπει ...
Αναρτάς ένα άσχετο κείμενο, μόνο για να προβάλεις την κόρη της γνωστής οικογένειας των Μπαρουφοπουλαίων.
Δεν λέει ...

Ανώνυμος είπε...

Η πολιτική σου να επιλέγεις και να λογοκρίνεις τις απόψεις των επισκεπτών του blog δεν σε τιμά .
Δηλαδή θα πρέπει οοολοι να συμφωνούμε μαζί σου ;
Οοολοι να συμφωνούμε με τον κάθε αρθρογράφο ;
Εμείς οι υπόλοιποι δεν δικαιούμεθα να έχουμε άποψη ; Δεν υπάρχει χώρος για εμάς που έχουμε αντίθετη άποψη ;
Γιατί λογόκρινες την άποψή μου για την μεροληπτικότητά σου υπερ της οικογένειας Πιπερόπουλου ;
Αυτό το θεωρείς Δημοκρατικό;
Το θεωρείς ηθικό ;
Το θεωρείς Ελληνική συμπεριφορά ;
Νομίζεις οτι δικαιούσαι να κομπάζεις για την Ελληνικότητα των θέσεών σου όταν η πρακτική σου θυμίζει άλλες εποχές και άλλες εθνότητες.
Τι θέση έχει στο blog σου ενα επιστημονικό κείμενο που έχει μεταφραστή στα Ελληνικά και έχει οικειοποιηθεί όπως πολύ συχνα συμβαίνει;
Τι απογοήτευση ...

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Προς Ανωνυμο 01.12

Κυριε αναγνωστα της ιστοσελίδας.
Ειναι στην κριση σου να διαβαζεις και να σχολιαζεις ότι γουσταρεις.

Αλλα βρισκεσαι σε ενα Ελληνικό ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ιστολόγιο.... Και την οικογενειοκρατια στην πολιτική την αντιπαθώ αλλα στην επιστήμη και στην κοινωνία την επικροτώ.
Χαίρομαι όταν επικρατούν λοιπόν οι αξιοπρεπεις οικογένειες με πατριωτικές αρχές στην χωρα μου και επίσης χαίρομαι να βλέπω μια νεαρή επιστήμονα να ακολουθεί τα χνάρια του αξιότιμου και αξιόλογου πατέρα της.....που παρεπιμπτοντως καταλαβε την αηδία της πολιτικής και απεχώρησε νωρις.....

Και το κείμενο δεν ειναι άσχετο....
Γιατι αν το θεωρεις έτσι τότε δεν διαβασες την αποψη για το ιστολόγιο μας στην δεξιά στηλη..στο "Για να μας γνωρίσετε...". Τα θέματα μας δεν ειναι πολυποικιλα.....

Και εν πάσει περιπτωση η αποψή σου καταγραφηκε ελέυθερα και δημοκρατικά κι ας ήταν άσχετη με το θέμα.....

Μπορεις λοιπον να επιλέγεις μονο ότι σε ενδιαφερει στο ιστολόγιο μας...

Προς Ανωνυμο 19.15
Καταρχην πρέπει να γνωριζω αν εισαι ο ιδιος με τον προηγούμενο....

Τελοσπάντων το σχολιο σου δεν το καταλαβαίνω. Δεν λογοκρίνω τις απόψεις των σχολιαστων. Τις δημοσιεύω ολόκληρες και αναλλοίωτες!!!!
Οπότε δεν καταλαβαίνω τι λες. Δεν τις αναρτώ μονο όταν ξεφευγουν από την ευπρέπεια που εγω ο ίδιος εχω ορίσει ως κυριο κριτηριο για το μπλογκ μας.

Την αποψή σου δεν την λογοκρινα δημοσίευσα αυτο ακριβως που εστειλες εκτος κι αν δεν ξερεις φιλε μου την εννοια της λεξης λογοκρισία....

Οσο για την Ελληνικότητα μου δεν δεχομαι καμια αμφισβήτηση. Και δεν το συζηταω άλλο...

Τωρα για το επιστημονικό κείμενο της φιλτατης Νατασσας θα σε παρακαλούσα αν γνωρίζεις ότι έχει αντιγραφει απο ξένο κείμενο να μου υποδείξεις το λινκ και σου υπόσχομαι να το διαβιβάσω με εντονη δυσφορία στην ιδια. Ομως αν δεν εχεις αποδειξεις για κατι τετοιο να μην το αναφερεις ουτε σαν υπόθεση γιατι εκτίθεσαι....

Οσο για το γιατι δημοσιεύω συχνα επιστημονικά θέματα σε παραπέμπω στην απαντηση στον προηγούμενο ανωνυμο...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.