2 Δεκεμβρίου 2010

Το έπος του Αρη και η μεγάλη νίκη της ΑΕΚ.

Εγραψε ιστορία ο Αρης με τη νίκη του στη Μαδρίτη επί της κατόχου του Europa League Ατλέτικο (3-2). Πλέον οι "κίτρινοι" θέλουν τρίποντο εναντίον της Ρόζενμποργκ στο "Κλεάνθης Βικελίδης" (16/12, 20:00) για να προκριθούν πανηγυρικά στους 32. Κούπερ: "Απολαμβάνουμε τη στιγμή".

Εικόνα αγώνα

Η πρώτη εικόνα του "Βιθέντε Καλντερόν" ήταν άκρως ενθαρρυντική για την αγωνιστική ανάκαμψη και το μεγάλο αποτέλεσμα που τόσο είχε ανάγκη η ομάδα του Κούπερ.

Πριν καλά καλά οι παίκτες βρουν τις θέσεις τους στο τερέν, ο Άρης έφτασε στο γκολ με σκόρερ -επιτέλους- τον Κόκε. Η φάση του 2ου λεπτού αξίζει αναλυτικής περιγραφής: ο Ντε Χέα δεν μπλόκαρε την μπάλα στην έξοδό του, ο Μενδρινός το εκμεταλλεύτηκε, σούταρε, η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι και ο Κόκε που ακολουθούσε με σουτ στην κίνηση έκανε. Το 0-1 πανηγυρίστηκε δεόντως από τους φίλους του Άρη οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρών (και) στη Μαδρίτη.

Η Ατλέτικο έσπευσε προς άμεση απάντηση και δεν άργησε να βρει διεξόδους προς την εστία του Σηφάκη. Στο 11ο λεπτό οι "ροχιμπλάνκος" έκρυψαν την μπάλα έξω από την περιοχή και ο Σιμάο την έστειλε στο δοκάρι πριν ο Φορλάν με πλασέ από τη μικρή περιοχή ισοφαρίσει.

Στο επόμενο πεντάλεπτο οι Ισπανοί πέτυχαν την ανατροπή. Ο Αγουέρο με φοβερό σπριντ άφησε μέτρα πίσω τους κεντρικούς αμυντικούς του Άρη και με ωραίο πλασέ μετέτρεψε το 0-1 του 2ου λεπτού σε 2-1, στο 16'.

Το γεμάτο ανατροπές πρώτο 15λεπτο διαδέχθηκε ένα ημίωρο χωρίς κάτι το σπουδαίο. Μετά το 2-1 του Αγουέρο η επόμενη καλή φάση ήρθε στα πρώτα δευτερόλεπτα του δευτέρου ημιχρόνου με το δοκάρι της Ατλέτικο σε προσπάθεια του Βανγκέλι να απομακρύνει σέντρα του Ουιφαλούσι.

Παρά το γεγονός ότι η Ατλέτικο μπήκε... φουριόζα στο δεύτερο μέρος, η ομάδα που σκόραρε ήταν ο Άρης. Στο 51ο λεπτό ο Λαζαρίδης προωθήθηκε σε εκτέλεση κόρνερ του Μενδρινού και ο Ντομίνγκες τον ανέτρεψε. Ο Ιβάν Μπόμπεκ έδειξε το σημείο του πέναλτι και ο Κόκε για δεύτερη φορά στη βραδιά πήγε στην κερκίδα των φίλων του Άρη για τους πανηγυρισμούς...

Το καλύτερο, όμως, για τον Άρη δεν είχε έρθει ακόμα. Στο 81ο λεπτό, και μετά από διαδοχικές αποκρούσεις των παικτών της Ατλέτικο στη γραμμή τέρματος, η μπάλα έφτασε στον Λαζαρίδη, ο οποίος με υπερπροσπάθεια έκανε το σουτ της νίκης. Το τρίτο γκολ του Έλληνα αμυντικού με τη φανέλα του Άρη ήταν και το γκολ της καριέρας του.


Κλειδί αγώνα
Οι αλληλοκαλύψεις και οι κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών του Άρη. Η πίεση άρχιζε από τον πρώτο επιθετικό (γι' αυτό κουράστηκε και έγινε αλλαγή ο Κόκε), και τελείωνε στους δύο στόπερ.

MVP
Ο Νίκος Λαζαρίδης ήταν συγκλονιστικός, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Ο κεντρικός αμυντικός του Άρη κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ισοφάρισε ο Κόκε ενώ έδωσε συνέχεια στο εκπληκτικό φετινό σερί του στο σκοράρισμα.

Αδύναμος κρίκος
Το κέντρο άμυνας της Ατλέτικο ήταν -ως συνήθως- ιδιαίτερα ευάλωτο. Τόσο το πρώτο όσο και το τρίτο γκολ του Άρη προήλθαν από αλλεπάλληλα σουτ τα οποία ουδείς από τους "ροχιμπλάνκος" αμυνόμενους -του γκολκίπερ συμπεριλαμβανομένου- κατάφερε να απομακρύνει.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ατλέτικο Μαδρίτης: Ντε Χέα, Αντόνιο Λόπεθ (Μέριδα 86'), Σουάρεθ, Τιάγκο (Ραούλ Γκαρσία 86'), Γκοντίν, Ουιφαλούσι, Ντομίνγκεζ, Ρέγες, Σιμάο (Τιάγκο Κόστα 74'), Φορλάν, Αγουέρο.

Άρης:
Σηφάκης, Οριόλ, Τόχα, Μίσελ, Λαζαρίδης, Βανγκέλι, Φατί, Μενδρινός (Καζναφέρης 72'), Χαβίτο, Κόκε (Πρίττας 77'), Τσέζαρεκ (Ρουίς 83').

Ο Άρης πέτυχε κάτι παραπάνω από μια σπουδαία νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης: έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει επί ισπανικού εδάφους, μετά από 47 αποτυχημένες προσπάθειες!

Μόλις έξι φορές στο παρελθόν είχαν καταφέρει εκπρόσωποί μας να αποσπάσουν θετικό αποτέλεσμα -τουτέστιν ισοπαλία- σε ισπανικό γήπεδο. Τις υπόλοιπες 41 είχαν φύγει με σκυμμένο το κεφάλι, γνωρίζοντας συχνά βαριές ήττες.

Οι “κίτρινοι” του Έκτορ Ραούλ Κούπερ έμελλε να σπάσουν αυτή την αρνητική παράδοση με το -ιστορικό πλέον- 3-2 στο "Βιθέντε Καλντερόν". Το αποτέλεσμα αποκτά επιπλέον σημασία για τον Αρη αν σκεφτεί κανείς ότι είχε προηγηθεί η νίκη επί της κατόχου του Europa League στο "Κλεάνθης Βικελίδης".

Αναλυτικά οι 6 εκτός έδρας ισοπαλίες των ελληνικών ομάδων απέναντι σε ισπανικές:

1990-91 Σεβίλλη – ΠΑΟΚ 0-0
2001-02 Λα Κορούνια – Ολυμπιακός 2-2
2002-03 Ρεάλ Μαδρίτης – ΑΕΚ 2-2
2002-03 Μάλαγα – ΑΕΚ 0-0
2004-05 Λα Κορούνια – Ολυμπιακός 0-0
2008-09 Βιγιαρεάλ – Παναθηναϊκός 1-1

Χάϊντουκ Σπλίτ - ΑΕΚ 1-3

Ένα βαθμό κόντρα στην αδιάφορη Ζενίτ (16/12, 22:05) θέλει η ΑΕΚ για να σφραγίσει το εισιτήριο προς τους 32 του Europa League μετά την εμφατική νίκη της στη λασπομαχία του Σπλιτ (3-1). Σκόκο, Μανωλάς και Μπλάνκο οι σκόρερ της Ενωσης

Εικόνα του αγώνα

Στο βαρύ αγωνιστικό τερέν του Poljut Stadion ΑΕΚ και Χάιντουκ Σπλιτ, έδειξαν από νωρίς τη διάθεσή τους να παίξουν όμορφο ποδόσφαιρο. Ο ρυθμός από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα ήταν δαιμονιώδης, με τους γηπεδούχους να απειλούν μόλις στο 3ο λεπτό, με τον Σαρμπίνι να σημαδεύει το δοκάρι του Σάχα.

Η ΑΕΚ προβλημάτιζε συχνά - πυκνά ανασταλτικά, επιθετικά έδειχνε όμως να βρίσκει διαδρόμους φτάνοντας με αξιώσεις στα αντίπαλα καρέ. Στο 16ο λεπτό μάλιστα έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, όταν το σουτ του Λυμπερόπουλου μέσα από την περιοχή, ανάγκασε τον Ραντόσεβιτς να διώξει με υπερένταση σε κόρνερ.

Μετά το πρώτο ημίωρο ο ρυθμός έπεσε με τις σκληρές μονομαχίες στο χώρο του κέντρου να χαρακτηρίζουν την εικόνα του αγώνα. Το τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους βρήκαν τις δύο ομάδες να μοιράζονται από μια μεγάλη ευκαιρία.

Με τη συμπλήρωση 45 λεπτών ο Γκέντζογλου αστόχησε σε κενή εστία μετά από ασίστ του Μπερνς, στερώντας από τους κιτρινόμαυρους ένα γκολ, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους η Χάιντουκ απείλησε, με τον Λιούμπιστς μέσα από την περιοχή να μη μπορεί να βρει στόχο.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους αντιπάλους της πως δεν αναζητά άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης.

Στο 48ο λεπτό ο Μπερνς ανατράπηκε μέσα στην περιοχή με τον ρέφερι Μάικ Ντιν, να μην υποδεικνύει -λανθασμένα- πέναλτι υπέρ της Ένωσης. Δύο λεπτά αργότερα ωστόσο δεν μπορούσε να πει και πάλι όχι σε νέα ανατροπή εντός περιοχής, αυτή τη φορά του Σκόκο, καταλογίζοντας την εσχάτη των ποινών. Ο Αργεντινός ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε και έδωσε το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα.

Η ΑΕΚ παρά το γκολ δεν ταμπουρώθηκε, έκλεισε τους χώρους στα μετόπισθεν και προσπάθησε να απειλήσει με αντεπιθέσεις. Σε μια από αυτές ο Μπερνς βρέθηκε προ του Ραντόσεβιτς, με το σουτ που επιχείρησε ωστόσο να αποκρούεται από τον τερματοφύλακα της Χάιντουκ, καταλήγοντας κόρνερ. Ο Σκόκο ανέλαβε την εκτέλεση, ο Μανωλάς πήδηξε πιο ψηλά απ' όλους, λίγο έξω από τη μικρή περιοχή και με δυνατή κεφαλιά έστειλε για δεύτερη φορά τη μπάλα στο βάθος της κροατικής εστίας.

Στα λεπτά που ακολούθησαν οι γηπεδούχοι έμοιαζαν χαμένοι μέσα στο γήπεδο με την Ένωση να προσπαθεί να κυκλοφορήσει τη μπάλα προκειμένου να μην κινδυνέψει.

Στο 84', λίγα μόλις λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς, ο Μπλάνκο τροφοδοτήθηκε κάθετα από τον Λεονάρντο και με σουτ εντός της περιοχής στην κλειστή γωνία του Ραντόσεβιτς, έκανε τρία τα τέρματα της ΑΕΚ.

Το μόνο που κατάφεραν οι Κροάτες, ήταν να μειώσουν στο 90ο λεπτό, με κοντινή προβολή του Μπούγιατ.

Το τελικό 3-1 βρήκε τους κιτρινόμαυρους να πανηγυρίζουν μια πολύ σημαντική νίκη που τους δίνει προβάδισμα πρόκρισης στους “32” της διοργάνωσης.

Κλειδί

Το δυναμικό ξεκίνημα της ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος και το γκολ του Σκόκο στο 50' αιφνιδίασε τους Κροάτες, οι οποίοι δεν έδειχναν να μπορούν να ανταποκριθούν στις ορέξεις των κιτρινόμαυρων.

MVP

Ο Μανωλάς πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση σε ένα ακόμη κρίσιμο παιχνίδι της ομάδας του, πετυχαίνοντας μάλιστα ένα πολύ όμορφο γκολ με το οποίο η ΑΕΚ σφράγισε ουσιαστικά τη νίκη. Κορυφαίος του γηπέδου ο νεαρός άσος της Ένωσης.

Αδύναμος κρίκος

Ο κακός αγωνιστικός χώρος εκτός από το γεγονός ότι δυσκόλεψε τις δύο ομάδες να κάνουν το προφανές, να παίξουν δηλαδή μπάλα, θα μπορούσε κάλλιστα ακόμη να προκαλέσει ένα σοβαρό τραυματισμό σε κάποιον από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν.

Οι συνθέσεις:

Χάιντουκ Σπλιτ: Ραντόσεβιτς, Λιούμπισιτς (53' Άντριτς), Μπούγιατ, Ιμπρισιτς, Βούκουσιτς, Τόμασοφ (53' Τσοπ), Γιοζίνοβιτς, Στρίνιτς, Ορεμους, Μάλοτσα, Σαρμπίνι

ΑΕΚ: Σάχα, Μανωλάς, Γιάχιτς, Δέλλας, Μάκος, Γκέντσογλου, Καράμπελας, Ντιόπ, Μπερνς (70' Λαγός), Σκόκο (76' Λεονάρντο), Λυμπερόπουλος (80' Μπλάνκο)

πηγή contra.gr



Share

1 σχόλιο:

cummulus είπε...

Αρειανάρα ολέ!!!!!!!!!!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.