13 Νοεμβρίου 2025

Πώς οι εταιρείες βιομηχανικού ψωμιού «κρύβουν» την αλήθεια για τα συντηρητικά στα συστατικά

Έρευνα της Real Bread Campaign αναδεικνύει ένα φαινόμενο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «μάρκετινγκ καθαρής ετικέτας»: πολλά από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά ψωμιά που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ περιέχουν συντηρητικά, όπως το προπιονικό οξύ, αλλά η ετικέτα τα παρουσιάζει ως «ζυμωμένο αλεύρι σιταριού». Στόχος αυτής της πρακτικής είναι να καθησυχάσει τους καταναλωτές που ανησυχούν για τα τεχνητά πρόσθετα, αφού οι φράσεις «χωρίς συντηρητικά» ή «no artificial preservatives» εμφανίζονται στο πακέτο. Ωστόσο, η διαδικασία ζύμωσης με ειδικά βακτήρια παράγει ουσίες που λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
 
Η Real Bread Campaign επικοινώνησε με 16 από τις μεγαλύτερες εταιρείες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζητώντας διευκρινίσεις για το τι σημαίνει το «fermented wheat flour». Οι απαντήσεις ήταν διαφορετικές: ορισμένες εταιρείες, όπως η Asda και η Jason’s Sourdough, επιβεβαίωσαν ότι το ζυμωμένο αλεύρι παράγει προπιονικό οξύ, ενώ πολλές άλλες είτε δεν απάντησαν, είτε δήλωσαν ότι η πληροφορία είναι εμπιστευτική. «Αν και η φράση ‘fermented flour – ζυμωμένο αλεύρι’ είναι τεχνικά σωστή, δεν λέει όλη την αλήθεια», δήλωσε ο Chris Young, συντονιστής της Real Bread Campaign. «Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι ακριβώς περιέχει το φαγητό τους, ώστε να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις».
 
Η έλλειψη σαφούς απάντησης από αρκετές εταιρείες αναδεικνύει ένα κενό στη νομοθεσία για την επισήμανση των τροφίμων, που επιτρέπει τη χρήση όρων «φιλικών προς τον καταναλωτή» για ουσίες που στην πραγματικότητα είναι συντηρητικά. Η Real Bread Campaign καλεί την κυβέρνηση να κλείσει αυτό το κενό και τις εταιρείες να γίνουν πλήρως διαφανείς.
 
Το ζήτημα αφορά τη διαφάνεια και την ενημέρωση, όχι άμεσο κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, όσοι επιλέγουν να αποφεύγουν συντηρητικά για διατροφικούς ή ιατρικούς λόγους, θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τις ετικέτες.
 
Οι Απαντήσεις (και δικαιολογίες) των εταιρειών
 
Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Asda επιβεβαίωσε ότι ο όρος «αλεύρι σίτου που έχει υποστεί ζύμωση» «συνήθως αναφέρεται σε αλεύρι που έχει υποστεί ζύμωση για την παραγωγή προπιονικού οξέος. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της γεύσης και της διάρκειας ζωής και δεν περιλαμβάνει ζωντανή καλλιέργεια προζυμιού».
 
Ακολουθεί μια σύνοψη των υπολοίπων που ελήφθησαν έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2025:
  • Aldi: «Το αλεύρι σίτου που έχει υποστεί ζύμωση παρασκευάζεται με ζύμωση αλεύρου σίτου με συγκεκριμένα βακτήρια.»*
  • Χόβις: «Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνταγές μας είναι εμπιστευτικές, επομένως δεν μπορούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας. Ελπίζω να καταλαβαίνετε.»
  • Jason’s Sourdough: «Δεν πρόκειται να κοινοποιήσουμε καμία πληροφορία σχετικά με τα προϊόντα μας σε τρίτους.»
  • M&S: «Καθώς δεν διαθέτουμε προς το παρόν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, έχουμε απευθύνει το ερώτημά σας στην ομάδα Τεχνολογίας Τροφίμων μας για διευκρινίσεις.»
  • Morrisons: «Οι τρέχουσες προδιαγραφές μας με τον προμηθευτή δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων που χρησιμοποιείται, επομένως δυστυχώς, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε αυτό.»*
  • Waitrose: «Το αλεύρι σίτου που έχει υποστεί ζύμωση αναφέρεται σε μια όξινη, ελεύθερης ροής σκόνη που παράγεται από αφυδατωμένο προζύμι με βάση το σιτάρι.»*
 
Οι Iceland, Lidl και Tesco είχαν στείλει απαντήσεις στις εταιρείες που δεν απαντούσαν στην ερώτηση. Οι Allinson’s, Co-op, Jackson’s of Yorkshire, Kingsmill και Warburtons δεν είχαν απαντήσει. 
 
* = Η Εκστρατεία συνέχισε ρωτώντας ευθέως αν το αλεύρι είχε υποστεί ζύμωση για την παραγωγή προπιονικού οξέος.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.