22 Νοεμβρίου 2025

Εργαστηριακό ψεύτικο «Γάλα» σύντομα θα κατακλύσει όλο τον Κόσμο

Γράφει ο Φρανκ Μπέργκμαν 
 
Ένα νέο προειδοποιητικό σημάδι μόλις εμφανίστηκε για όσους παρακολουθούν την ταχύτατη, συντονισμένη στροφή προς το συνθετικό «κρέας» και τα συνθετικά «γαλακτοκομικά προϊόντα», καθώς η παγκόσμια προσφορά τροφίμων πρόκειται να πλημμυρίσει σε λίγο με ένα ανησυχητικό νέο προϊόν.
 
Από τις αρχές του επόμενου έτους (2026), ένα νέο προϊόν θα εμφανιστεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ που μοιάζει με γάλα, χύνεται όπως το γάλα και διατίθεται στην αγορά ως «αληθινό γαλακτοκομικό προϊόν», αλλά δεν το έχει αγγίξει ποτέ αγελάδα.
 
Το προϊόν, που δημιουργήθηκε από την Ισραηλινή νεοσύστατη εταιρεία Remilk, είναι ένα πλήρως εργαστηριακά παραγόμενο «γάλα» που κατασκευάζεται με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων, μεταλλαγμένων μικροβίων. 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, η Remilk συνεργάστηκε με την την εταιρεία Gad Dairies για να λανσάρει δύο παραλλαγές: «γάλα» με 3% λιπαρά και μια έκδοση με γεύση βανίλιας με την επωνυμία New Milk. 
 
Μια σειρά προϊόντων «Barista» θα είναι επίσης έτοιμα για τις καφετέριες σε λίγες μέρες.
 
Το ψεύτικο γαλακτοκομικό προϊόν πρόκειται να κυκλοφορήσει πρώτα στο Ισραήλ προτού κυκλοφορήσει παγκοσμίως. 
 
Η εταιρεία επιμένει ότι το ρόφημά της χωρίς αγελαδινό γάλα έχει «ακριβώς» την ίδια γεύση με το πραγματικό. 
 
Πωλείται ως προϊόν χωρίς λακτόζη, χωρίς ορμόνες και χωρίς χοληστερόλη. 
 
Ωστόσο, οι επικριτές-αντιφρονούντες προειδοποιούν ότι αυτό είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα της επίμονης προσπάθειας των παγκοσμιοποιητών να αντικατασταθούν το φυσικό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με «εναλλακτικά» μαϊμού προϊόντα που παράγονται σε εργαστήρια, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται το κοινό να θεωρεί τα συνθετικά «τρόφιμα» ως κάτι το φυσιολογικό, σαν μια εναλλακτική τροφή. 
 
Το Slay News έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτήν την τάση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του εργαστηριακά καλλιεργημένου «κρέατος», των πρωτεϊνών που βασίζονται σε έντομα, των υπερ-επεξεργασμένων συνθετικών «τροφίμων» και των βαριά τροποποιημένων υποκατάστατων που κανονικοποιούνται αθόρυβα και ενσωματώνονται στις καθημερινές αλυσίδες εφοδιασμού των τροφίμων. 
 
Αυτή η τελευταία κίνηση είναι λίγο-πολύ η ίδια: ένα παράλληλο σύστημα τροφίμων που κατασκευάζεται σε εργαστήρια, και όχι σε αγροκτήματα & κτηνοτροφικές μονάδες. 
Και επεκτείνεται γρήγορα. 
 
Ένα ακόμη Βήμα προς μια «Μετα-αγελαδοτροφική» Νέα Εποχή, είτε το Θέλουν οι Καταναλωτές είτε Όχι 
 
Η Remilk είναι μία από τις πολλές Ισραηλινές εταιρείες που αγωνίζονται να δημιουργήσουν αυτό που κάποιοι αποκαλούν «μετα-αγελαδοτροφική» βιομηχανία. 
 
Ο Όμιλος Strauss Group ήδη πουλάει ροφήματα και «τυρί»-κρέμα χωρίς αγελάδα μέσω της Imagindairy, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές ζύμωσης με την γενετική τροποποίηση. 
 
Οι ένθερμοι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι αυτό θα είναι το μέλλον της διατροφής. 
 
Ωστόσο, οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι οι γιγαντιαίες πολυεθνικές εταιρείες των τροφίμων και οι νεοσύστατες εταιρείες βιοτεχνολογίας συνεργάζονται τώρα στενά για να καταργήσουν σταδιακά τη φυσική κτηνοτροφία και ότι οι κυβερνήσεις φαίνονται πρόθυμες να τους βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους να το κάνουν. 
 
Η Remilk δηλώνει ότι βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την είσοδό της στην αγορά των ΗΠΑ. 
Ο Καναδάς έχει εγκρίνει αθόρυβα τις πρωτεΐνες της για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή τροφίμων. 
Η Σιγκαπούρη έχει επίσης ανοίξει τις πόρτες της. 
Οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, προετοιμάζουν εγκαταστάσεις δοκιμών. 
 
Και Αμερικανικές εταιρείες όπως η Brown Foods αναπτύσσουν το «UnReal Milk», ένα πλήρως εργαστηριακά παραγόμενο κλώνο γαλακτοκομικών προϊόντων. 
 
Οι επικριτές-αντιφρονούντες προειδοποιούν ότι μόλις αυτά τα προϊόντα γίνουν ευρέως διαδεδομένα και κυρίαρχα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη φυσική γεωργία & κτηνοτροφία, τη διαφάνεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία των ανθρώπων θα είναι τεράστιες. 
 
Τι ακριβώς είναι το «Γάλα» που Παράγεται σε Εργαστήριο; 
 
Αυτό το λεγόμενο «γαλακτοκομικό προϊόν χωρίς ζωικά συστατικά» παράγεται είτε με τη χρήση καλλιεργειών κυττάρων μαστού είτε με τη χρήση μικροβίων που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση (μετάλλαξη) και έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν καζεΐνη και ορό γάλακτος όταν τροφοδοτούνται με ζάχαρη. 
 
Στη συνέχεια, αυτές οι πρωτεΐνες αναμειγνύονται με βιομηχανικά λίπη και υδατάνθρακες για να δημιουργήσουν μια ουσία που μοιάζει με γάλα. 
 
Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι το μείγμα αυτό εξακολουθεί να στερείται τα βασικά βιολογικά συστατικά των πραγματικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φυσικά λιπίδια και άλλες σύνθετες δομές που παράγουν τα ζωντανά ζώα, αλλά τα εργαστήρια δεν μπορούν να αναπαράγουν. 
 
Παρόλα αυτά, οι ιδρυτές της Remilk αποκαλούν ανοιχτά αυτό το προϊόν «αληθινά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς αγελάδες». 
 
Οι επικριτές το αποκαλούν εντελώς διαφορετικά: Το επόμενο κύμα υπερ-επεξεργασμένων τροφικών σκευασμάτων που έχουν σχεδιαστεί από εταιρείες βιοτεχνολογίας, πωλούνται από γιγαντιαίους πολυεθνικούς ομίλους και προωθούνται στην τροφική αλυσίδα πριν οι καταναλωτές συνειδητοποιήσουν πλήρως το τι τρώνε. 
 
Η Εμπιστοσύνη του Κοινού δεν είναι Εγγυημένη, οι Ρυθμιστικές Αρχές εξακολουθούν να Αγωνίζονται 
 
Τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι προφανή: 
  • Εμπόδια Κόστους — οι βιοαντιδραστήρες είναι ακριβοί και σπάνιοι.
  • Ρυθμιστική Σύγχυση — οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να βρουν το πώς πρέπει να επισημάνουν, να ρυθμίσουν ή ακόμα και να ορίσουν αυτά τα προϊόντα.
  • Ανησυχίες για Αλλεργιογόνα — επειδή χρησιμοποιούν πρωτεΐνες πανομοιότυπες με αυτές του πραγματικού γάλακτος, εξακολουθούν να προκαλούν αλλεργίες στα γαλακτοκομικά.
  • Λείπουν τα Φυσικά Συστατικά — το εργαστηριακό γάλα μπορεί να είναι «διατροφικά πανομοιότυπο» στα χαρτιά, αλλά οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν μπορεί να αναπαράγει τη βιολογική πολυπλοκότητα των πραγματικών γαλακτοκομικών προϊόντων. 
Και μετά υπάρχει και το πρόβλημα της αποδοχής από το κοινό, το οποίο οι εταιρείες βιοτεχνολογίας γνωρίζουν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστεί. 
 
Η Παγκόσμια ώθηση Περιφρονεί τους Καταναλωτές 
 
Το Ισραήλ ηγείται στον τομέα αυτό, με τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση. 
 
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν ήδη χορηγήσει έγκριση από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων) για αρκετές πρωτεΐνες γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν παραχθεί σε εργαστήρια, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και την ασφάλεια. 
 
Η Ινδία, μία από τις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, δοκιμάζει επίσης σιωπηλά & διακριτικά πρωτεΐνες που έχουν υποστεί ζύμωση ακριβείας, αλλά η πολιτισμική προσκόλληση στο πραγματικό γάλα και η κανονιστική αβεβαιότητα παραμένουν σημαντικά εμπόδια. 
 
Ωστόσο, παρά την μανιώδη πίεση των παγκοσμιοποιητών για την προώθηση παρόμοιων τεχνητών προϊόντων, οι καταναλωτές απλά δεν ενδιαφέρονται. 
 
Παρόλα αυτά, η δυναμική είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς τα συνθετικά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έρχονται. Είναι ήδη εδώ, βρίσκονται στην αγορά. 
 
Ένα Σύστημα Τεχνητών Τροφίμων που Χτίζεται Μπροστά στα Μάτια όλων μας 
 
Όπως έχει αναφέρει προηγουμένως το Slay News, αυτά τα προϊόντα που παράγονται σε εργαστήριο, είτε πρόκειται για συνθετικά γαλακτοκομικά, είτε για καλλιεργημένο «κρέας» είτε για υπερ-επεξεργασμένες πρωτεΐνες εντόμων, αντιπροσωπεύουν μια δραματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι παγκόσμιες ελίτ, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας και οι ΜΚΟ που υποστηρίζονται από εταιρείες οραματίζονται το μέλλον των τροφίμων. 
 
Η φυσική γεωργία & κτηνοτροφία αντικαθίσταται από δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα. 
 
Τα ζωντανά ζώα αντικαθίστανται από γενετικά μεταλλαγμένους, τροποποιημένους μικροοργανισμούς (μικρόβια). 
 
Τα απαραίτητα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυσικά τρόφιμα αντικαθίστανται από αντίγραφα που έχουν σχεδιαστεί σε εργαστήρια βιοτεχνολογίας. 
 
Στους καταναλωτές λέγεται ότι αυτά τα τεχνητά προϊόντα είναι «καινοτόμα», «ηθικά» ή «αποτελεσματικά». 
Αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή και πολύ πιο ανησυχητική: 
 
Η παγκόσμια προμήθεια τροφίμων πλημμυρίζει με συνθετικά τεχνητά προϊόντα με πρωτοφανή ταχύτητα, συχνά χωρίς συζήτηση ή προειδοποίηση, με ελάχιστη διαφάνεια και με τεράστια διαφημιστική πίεση από τις εταιρείες που τα υποστηρίζουν. 
 
Το «χωρίς αγελάδα» New Milk της Remilk δεν είναι απλώς ένα νέο προϊόν. 
Είναι ένα μήνυμα. 
 
Είναι μια προειδοποίηση ότι η εποχή των πραγματικών, φυσικών τροφίμων παραγκωνίζεται σιωπηλά υπέρ μιας βιομηχανικής εναλλακτικής λύσης που ελέγχεται από μια χούφτα πανίσχυρων εταιρειών και ότι αυτή η αλλαγή επιταχύνεται γρηγορότερα από ό,τι μπορούν να το συνειδητοποιήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι. 
 
Το Slay News θα επιμένει να συνεχίσει να αποκαλύπτει αυτήν την τάση καθώς εξελίσσεται. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.