14 Αυγούστου 2025

Ο Χριστόφιας την ανατίναξε. Ο Αναστασιάδης την κούρεψε. Ο Χριστοδουλίδης την έκαψε. Δύστηνη Κύπρος της συμφοράς

Γράφει ο Σάββας Ιακωβίδης
 
Πριν από 25 χρόνια, στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ άρχισε να προβάλλεται μια πολύ δημοφιλής κυπριακή σειρά, με τον εύγλωττο τίτλο: «Βουράτε (τρεχάτε) γειτόνοι». Το σενάριο υπέγραφε ο Γιώργος Τσιάκκας (ο σεναριογράφος και της εκπληκτικής σειράς για τον Άγιο Παΐσιο). Ο σεναριογράφος διαζωγράφισε με πειστικότητα τον χαρακτήρα σημερινών Κυπρίων: Επιτήδειων, επιδειξιών, ξιπασμένων, κουτοπόνηρων, απατεωνίσκων και προπάντων ευθυνόφοβων. Ο Αρτεμάκης, ένας από τους τηλεοπτικούς ήρωες, ήταν η προσωποποίηση της ανευθυνότητας και η αποτύπωση της ευθυνοφοβίας.
 
Η μόνιμη επωδός και η σταθερή απάντησή του, κάθε φορά που του ζητούσαν να κάνει ή να πει κάτι, ήταν: «Εγιώ εν τζιαι…» (εγώ, δεν… δηλ. δεν ξέρω, δεν έκανα, δεν φταίω, δεν άκουσα, δεν είδα, κ.λπ.). Η Κύπρος είναι γεμάτη Αρτεμάκηδες. Σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς, ειδικά στην Κυβέρνηση, στη Δημόσια και Ημικρατική Υπηρεσία και, φυσικά, στην πολιτική και κομματική ζωή του τόπου. Ισχύει η εξίσου γνωστή κυπριακή νοοτροπία, απότοκο της τουρκικής σκλαβιάς και της πολυαίωνης δουλοφροσύνης: «Κρύψε να περάσουμε», δηλ. ν’ αντέξουμε τους δύσκολους καιρούς, μη μιλάς, μην εκδηλώνεσαι, μην εμπλέκεσαι, μην αναλαμβάνεις ευθύνη διότι θα σου τα φορτώσουν, κάνε τον ψόφιο κοριό, άσε τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
 
Πριν από λίγες ημέρες, η Κύπρος βίωσε τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της. Κάηκαν πάνω από 120 τ. χλμ. χορτολιβαδικών περιοχών, δασών, δεκάδες σπίτια και εξοχικά, ένα όμορφο περιβάλλον έγινε στάχτη και αποκαΐδια και δύο ηλικιωμένοι κάηκαν ζωντανοί. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πήρε πλήρως μαθήματα από προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές. Ναι μεν αύξησε τον αριθμό των πτητικών μέσων και τον αριθμό των πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών, αλλά… Την κρίσιμη ώρα, απουσίασε ο συντονισμός, η οργάνωση, η ταχύτητα αντίδρασης, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξελιχθεί σε μεγα-πυρκαγιά και να προκαλέσει βιβλικές καταστροφές και όλεθρο.
 
Ήταν αναμενόμενο ότι, μετά το πέρας της πύρινης λαίλαπας, θα αναζητούνταν ευθύνες. Η κυπριακή κοινωνία, υπό την επήρεια πολλών ατιμώρητων σκανδάλων, κυβερνητικής ασωτίας και πολιτικής ανεπάρκειας, οικονομικής ανέχειας, κλπ. απαίτησε παραιτήσεις υπευθύνων. Και ν’ ακούσει μια συγγνώμη από ευθιξία, αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους κατοίκους των χωριών που κάηκαν οι περιουσίες και καταστράφηκε η ζωή τους. Ούτε ένας! Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε διάγγελμά του, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και επικρίσεων επειδή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την τραγωδία, ανέμελψε ένα στεγνό «απολογούμαι ως Πολιτεία».
 
Ο μόνος που ζήτησε κατ’ επανάληψιν συγγνώμη επειδή η Υπηρεσία του δεν μπόρεσε να προλάβει και να μειώσει το κακό, ήταν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής. Αλλά, τι; Επιχειρήθηκε από πλευράς της Υπουργού Γεωργίας να του φορτώσουν την ευθύνη για την αποτυχία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς! Την περ. Τρίτη (5/8/2025), σε μια θυελλώδη έκτακτη συνεδρία των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής, ο Αρχιπύραρχος Λογγίνος ξεσκέπασε την κυβερνητική δολιότητα και αθλιότητα. Επειδή η Υπουργός Γεωργίας ψευδώς ισχυρίστηκε ότι ήταν ο υπεύθυνος συντονιστής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο Αρχιπύραρχος, αφού ζήτησε συγγνώμη «που δεν είχαμε τους πόρους για να προστατεύσουμε όλες τις περιουσίες» και έδωσε συγχαρητήρια στους συναδέλφους του που ακολούθησαν τις οδηγίες του, είπε στη Βουλή:
 
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να παραβώ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ν’ αναλάβω καθήκοντα συντονιστή». Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό της Πυροσβεστικής και, εκ των πραγμάτων, κλήθηκε να συντονίσει τους συνδέσμους των άλλων υπηρεσιών. Η δήλωσή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών κατά της Υπουργού Γεωργίας, την οποία κατηγόρησαν για παραπλάνηση της Βουλής, πράγμα που συνιστά ποινικό αδίκημα. Προφανώς, η Υπουργός επιχείρησε να καλύψει τις ευθύνες του διευθυντή του υπουργείου της. Τις κρίσιμες εκείνες ώρες βρισκόταν στη μακρινή Αυστραλία, για να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση σε εκδηλώσεις για τις μαύρες μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής.
 
Η συζήτηση στη Βουλή, αντί να εστιάσει στις ασήκωτες ευθύνες αρμοδίων και υπουργών, εξετράπη σε διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις για το εάν ο συντονιστής έπρεπε να πάει στην Αυστραλία ή όχι. Σε σημείο που ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού δικαιολογημένα εξεμάνη και φώναξε προς βουλευτές: «Ήρθαμε εδώ για τα χωριά μας που κάηκαν και εσείς δεν το σέβεστε». Γιατί να σεβαστούν τον πόνο και την οδύνη των κατοίκων των καμένων χωριών; Τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη επιχείρησαν να την προστατέψουν και η αντιπολίτευση να την στηλιτεύσει. Μετά από πολύωρη συζήτηση, η ουσία παραμένει πικρή: Τις κρίσιμες στιγμές που ξέσπασε η πυρκαγιά, υπήρξε ολέθρια καθυστέρηση αντίδρασης και έλλειψη επαρκούς συντονισμού και συνεννόησης των αρμοδίων Υπηρεσιών.
 
Παράλληλα, αποδείχτηκε ότι η κάθε Υπηρεσία ενεργούσε στον τομέα ευθύνης της αλλά χωρίς προφανή συντονισμό με τις άλλες. Οι ένστολοι όλων των Υπηρεσιών υπερέβαλαν εαυτόν και αξίζουν συγχαρητηρίων και της ευγνωμοσύνης του κυπριακού λαού, όπως και ομάδες εθελοντών. Όμως, αυτό το μπάχαλο που επιβεβαιώθηκε και στη Βουλή όσον αφορά ευθύνες της Κυβέρνησης και υπουργών, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Δύο τουλάχιστον Υπουργοί, της Γεωργίας και της Δικαιοσύνης, όφειλαν να υποβάλουν ήδη τις παραιτήσεις τους. Η Υπουργός Γεωργίας φαίνεται πως δεν αντιλήφθηκε ακόμα το μέγεθος της ευθύνης της και των σοβαρών ελλείψεων Υπηρεσιών της, που έπρεπε να είχαν καλυφθεί σε μέσα και προσωπικό.
 
Η Υπουργός Γεωργίας επιχείρησε να παραπλανήσει τη Βουλή. Αυτό συνιστά και ποινικό αδίκημα πέρα από τις έκδηλες και ασήκωτες πολιτικές ευθύνες. Από την άλλη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε και αυτός να είχε υποβάλει την παραίτησή του, ειδικά μετά από εκείνη την επονείδιστη δήλωσή του για τον οικτρό θάνατο δύο συνταξιούχων ότι επρόκειτο για «ατυχές περιστατικό». Τη μέγιστη ευθύνη, όμως, φέρει ο Πρόεδρος της Κύπρου. Προεκλογικά, ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί ότι θα διόριζε τους άριστους των αρίστων. Αποδεικνύεται ότι και αυτός παραπλάνησε τους πολίτες με λήρους και σαπουνόφουσκες.
 
Ένας Έλληνας Κύπριος αποτύπωσε λακωνικά αλλά δηκτικά τα δεινά της Κύπρου εξαιτίας ανίκανων, ανεπαρκών, ανάξιων και επικίνδυνων κυβερνήσεων: «Ο Χριστόφιας ανατίναξε την Κύπρο (η έκρηξη στο Μαρί). Ο Αναστασιάδης την κούρεψε (με τα ευρωπαϊκά μνημόνια). Ο Χριστοδουλίδης την έκαψε (με τους άριστους των αχρήστων)». Δύστηνη, κατακαημένη Κύπρος… Πόσες συμφορές ν’ αντέξεις…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.