9 Ιανουαρίου 2025
Όλο και πιο στενή η συνεργασία Ισραήλ-Κούρδων – Θα αδράξει η Ελλάδα την ευκαιρία;
Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
Με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία δημιουργούνται νέες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή που επηρεάζουν και την Ανατολική Μεσόγειο, επομένως την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι νέες αυτές ισορροπίες έχουν ως βασικούς πρωταγωνιστές το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, καθώς και τις διάφορες ένοπλες και μη, κουρδικές οργανώσεις που εκπροσωπούν σαράντα εκατομμύρια Κούρδων που ζουν σε Ιράκ, Συρία, Ιράν και Τουρκία.
Το Ιράκ είναι defacto τριχοτομημένο εδώ και χρόνια με μια κουρδική κρατική οντότητα με διεθνή νομιμοποίηση και αμερικανική προστασία. Η Συρία έχει διχοτομηθεί, με το 1/3 σχεδόν των εδαφών της να ελέγχεται από τον SDF όπου κυριαρχούν Κούρδοι, παρά το ότι συμμετέχουν και άλλες εθνοτικές ομάδες. Η κουρδική διοίκηση της Ροζάβα (βορειοανατολική Συρία) έχει ισχυρή αμερικανική και ισραηλινή στήριξη, και εμπνέεται από εκκοσμικευμένα δημοκρατικά ιδεώδη παρόμοια με αυτά της Δύσης.
Από την άλλη το υπό διαμόρφωση σκοταδιστικό, ισλαμιστικό καθεστώς του Γκολάνι δεν έχει ακόμα την απαιτούμενη διεθνή νομιμοποίηση και είναι εξαιρετικά αδύναμο και ανοιχτό σε διάφορες εξωτερικές επιρροές. Δεν είναι καθόλου βέβαιο το πόσο θα επιβιώσει. Πάντως αυτή την στιγμή ο ισχυρότερος στρατός στη Συρία είναι ο κουρδικός!
Το δε Ιράν εξελίσσεται στο μεγάλο χαμένο της περιοχής μιας και χάνει όλα τα ερείσματα του εντός Συρίας και την επαφή με Λίβανο. Δεν είναι δε καθόλου βέβαιο ότι το ιρανικό καθεστώς θα καταφέρει να συνεχίσει να υπάρχει, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Η μεγάλη κουρδική και άλλες εθνοτικές ομάδες στο εσωτερικό του, καθώς και πολλοί αντικαθεστωτικοί Ιρανοί αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του.
Η Τουρκία από την άλλη, αν και έχει μεν ενισχύσει κάπως τα ερείσματα της λόγω των ισλαμιστών του Γκολάνι στη Συρία, δεν θα πρέπει να θεωρείται πως αισθάνεται άνετα για τις εξελίξεις στην περιοχή. Η Τουρκία ανησυχεί σφόδρα για την προοπτική μεγαλύτερης διεθνούς νομιμοποίησης της κουρδικής αυτονομίας στη Συρία, καθώς και την πιθανότητα μιας πιο ορατής και ισχυρής κουρδο-ισραηλινής συνεργασίας στην περιοχή. Μια τέτοια συνεργασία θα άλλαζε δραματικά τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.
Κούρδοι και Τουρκία
Μια επίσημη και δημόσια ανακοινωθείσα κουρδο-ισραηλινή συμμαχία στη Συρία θα έδινε στους Κούρδους τεράστια διεθνή διπλωματική υποστήριξη και μεγαλύτερη νομιμοποίηση, καθώς και πρόσβαση σε ακόμα πιο εξελιγμένα όπλα, ενισχύοντας τους καταλυτικά και μετατρέποντας τους σε στρατηγικό εταίρο μιας σημαντικής τοπικής δύναμης, του Ισραήλ.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πολύ δυσκολότερο για το Ιράν και την Τουρκία να επιτεθούν και να καταστρέψουν τις κουρδικές ομάδες της Συρίας και του Ιράκ, γιατί κάτι τέτοιο θα εθεωρείτο και ως επίθεση κατά των συμφερόντων του Ισραήλ. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι Τουρκία και Ιράν έχουν μεγάλους αφυπνισμένους κουρδικούς πληθυσμούς στο εσωτερικό τους, που τους θεωρούν τεράστια απειλή ασφαλείας. Επομένως Τουρκία και Ιράν έχουν κοινό, μεγάλο συμφέρον να αποτρέψουν μια κουρδο-ισραηλινή συνεργασία στη Μέση Ανατολή.
Για αυτό τον λόγο το καθεστώς Ερντογάν ανέλαβε εσπευσμένα πρωτοβουλία στο εσωτερικό του για να πείσει τους Κούρους της Τουρκίας του ΡΚΚ, μέσω του φυλακισμένου Οτσαλάν, να παραδώσουν τα όπλα, να τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα και να πάρουν κάποια δικαιώματα. Η Τουρκία επιθυμεί καταρχήν να “λύσει” το κουρδικό στο εσωτερικό της για να προλάβει την περαιτέρω παγίωση μιας κουρδο-ισραηλινής συμμαχίας στη Συρία, την οποία θεωρεί μεγάλη απειλή για την επιβίωση της.
Επιπλέον το υπάρχον ισλαμοεθνικιστικό καθεστώς της Άγκυρας οραματίζεται να θέσει τα σαράντα εκατομμύρια Κούρδων στη Μέση Ανατολή υπό την δική του επιρροή, μέσω μιας μεγάλης τουρκο-κουρδικής ομοσπονδίας, επικαλούμενο την θρησκευτική ενότητα. Για αυτό η Άγκυρα επιδιώκει να εργαλειοποιήσει τους δικούς της Κούρδους πολιτικούς ηγέτες και οργανώσεις, ευελπιστώντας ότι αυτοί θα συμπαρασύρουν και τις κουρδικές ηγεσίες στα υπόλοιπα κράτη, να τεθούν υπό τουρκική ηγεμονία. Εκτιμώ ότι ένα τέτοιο υπερφιλόδοξο σενάριο, για πολλούς λόγους, είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να υλοποιηθεί.
Από την άλλη η ενίσχυση της κουρδο-ισραηλινής συνεργασίας θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Θα αναδείξει και θα ενισχύσει το κουρδικό έθνος έναντι των καταπιεστών και ιστορικών του αντιπάλων, Τούρκων, Αράβων και Περσών.
Η Μέση Ανατολή και ο Ελληνισμός
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όχι μόνο δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους ως Ελλάδα-Κύπρο, αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε και πρωτοβουλίες ώστε να δηλώσουμε παρόντες στις νέες ιστορικές αλλαγές που πραγματοποιούνται. Και δεν είναι μόνο το θέμα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, όπου και εκεί θα πρέπει να κινηθούμε τάχιστα σε συνεργασία με Κύπρο και Αίγυπτο.
Σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια μετά την ταπεινωτική εμπλοκή της χώρας μας στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία, εμπλοκή η οποία αμαύρωσε την φήμη της Ελλάδας και τραυμάτισε τα αισθήματα εκατομμυρίων Κούρδων προς την χώρα μας, ήρθε ο καιρός να επανορθώσουμε και να αποκαταστήσουμε σχέσεις με τον μελλοντικό μεγάλο παράγοντα της Μέσης Ανατολής, το κουρδικό έθνος. Άλλωστε οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά. Για αυτό τον λόγο θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών για επίσκεψη και συζητήσεις στη Δαμασκό αλλά και στην αυτόνομη κουρδική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας.
Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε, μέσω πχ της Ακαδημίας Αθηνών ή κάποιου πανεπιστημίου, να καλέσει τον ηγέτη της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης της βορειοανατολικής Συρίας Mazlum Kobane, καθώς και τις ηγεσίες των χριστιανικών κοινοτήτων της Συρίας, να έρθουν στην Αθήνα και να κάνουν από μια ομιλία για τις προοπτικές της δημοκρατίας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ και μετάφραση σε ξένες γλώσσες. Σε μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσαν να προσκληθούν και διεθνή ΜΜΕ.
Μια τέτοια πρωτοβουλία θα ενίσχυε την φήμη της χώρας μας και θα άνοιγε τις πόρτες για δημιουργία ουσιαστικότερων ερεισμάτων μας στη Μέση Ανατολή, που τόσο τα έχουμε ανάγκη. Διότι οι σχέσεις μας με την Μέση Ανατολή δεν είναι μια εξωτική πολυτέλεια τουριστικού χαρακτήρα, αλλά μια αναγκαιότητα ασφαλείας για το έθνος μας. Η ελληνική άμυνα ξεκινά από το Κουρδιστάν.
Τέλος, πιστεύω πως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την στάση μας στην ΕΕ έναντι της Τουρκίας και να απαιτήσουμε καταρχήν από τους ευρωπαίους εταίρους να διακόψουν τις στρατιωτικές συμφωνίες που συνάπτουν διάφορα μέλη της ΕΕ με την Τουρκία, δηλώνοντας ότι αυτές οι συνεργασίες/συμφωνίες, αποτελούν ξεκάθαρη, ευθεία απειλή για την ακεραιότητα και ανεξαρτησία δύο χωρών-μελών, της Ελλάδας και της Κύπρου. Αντί λοιπόν να διευκολύνουμε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, πρέπει να τις παγώσουμε και να θέσουμε την ΕΕ προ των ευθυνών της. Να μην επιτρέψουμε στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το τουρκικό σενάριο για την Μέση Ανατολή.
Κατηγορία Θέματος
Γεωστρατηγικές Αναλύσεις,
Διεθνείς Σχέσεις,
Εθνικά Θέματα,
Ισραηλ,
Συρία,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου