5 Ιανουαρίου 2025

Στην παγκόσμια αναταραχή θα επιβιώσουμε με επίγνωση ιστορίας και ταυτότητας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
 
Πόλεμοι, ανατροπές, αβεβαιότητα. Το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Σε πρόσφατη έρευνα της GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το 71,5% των ερωτηθέντων συμπατριωτών μας ανησυχεί για μία ενδεχόμενη παγκόσμια πολεμική σύρραξη. Πρέπει να θωρακισθούμε με επίγνωση ιστορίας, πολιτιστικής συνέχειας και εθνικής ταυτότητας. 
 
Έτσι θα επιβιώσουμε. Με αυτά τα εφόδια επιβιώσαμε σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Τα όπλα του Ελληνισμού είναι η σύνδεσή του με την Ορθοδοξία, η συνείδηση της διαχρονικής συνέχειας, η διαφύλαξη του γλωσσικού πλούτου μας, οι παραδόσεις μας, το αγωνιστικό φρόνημα. Στην Τουρκοκρατία κάποιοι τούρκεψαν. Αρκετοί όμως διαφύλαξαν Ορθόδοξη Πίστη, ελληνική γλώσσα και ιστορική συνείδηση. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απήντησε στον Βρετανό πλοίαρχο Χάμιλτον ότι δεν θα συνθηκολογήσει με τους Τούρκους, διότι συνεχίζει την κληρονομιά του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος σκοτώθηκε, αλλά δεν παρέδωσε την Κωνσταντινούπολη.
 
Η Ελληνική διαχρονία είναι παρούσα και στις σύγχρονες εξελίξεις. Διεκδικούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, διότι αυτό επιβάλλει το χρέος μας προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. 
 
Συγκινούμαστε όταν ανακαλύπτουμε την προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου κοντά στο Αίγιο, διότι είμαστε ψυχικά δεμένοι με τη Ρωμανία/ Βυζαντινή Αυτοκρατορία. 
 
Μας ενοχλεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί διότι για εμάς «άπαξ ναός εσαεί ναός». 
 
Ενδιαφερόμαστε για την τύχη και τη θρησκευτική ελευθερία των Ορθοδόξων Χριστιανών της Συρίας, οι οποίοι δηλώνουν Ρουμ Ορτοντόξ, απόγονοι και συνεχιστές του Βυζαντινού Πολιτισμού και της Νέας Ρώμης- Κωνσταντινουπόλεως. 
 
Μας προσβάλλει η αμφισβήτηση του όρου «Βόρειος Ήπειρος» από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Ράμα, διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για το βόρειο τμήμα της Ηπείρου, μιας αρχέγονης κοιτίδας του Ελληνισμού. 
 
Τα θέματα ταυτότητας επανέρχονται στο διεθνές προσκήνιο. Για τον λαό μας, που έχει ιστορικό βάθος και ισχυρά στοιχεία εθνικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας, είναι απαραίτητος όρος επιβίωσης η αφανάτιστη και τεκμηριωμένη διδασκαλία των στοιχείων αυτών στη νέα γενιά. 
 
Να ενισχύσουμε τη διδασκαλία της ενιαίας Ελληνικής Γλώσσας σε όλες τις μορφές της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ως θεμέλιο Παιδείας και ως αντίδοτο στη χρήση των greeklish. 
 
Παράλληλα με τα βιβλία Λογοτεχνίας, που θα δοθούν στους μαθητές, να αξιοποιηθούν στα σχολεία και αξιόλογα κείμενα και βιβλία για κάθε ιστορική περίοδο. Του Νίκολας Χάμμοντ και του Σαράντου Καργάκου για τον Μέγα Αλέξανδρο και για τον πολιτισμό των Μακεδόνων και των Ελληνιστικών χρόνων. Του Στήβεν Ράνσιμαν και της Ελένης Αρβελέρ για τον Βυζαντινό Πολιτισμό. Τα Απομνημονεύματα του Θ. Κολοκοτρώνη και ολόκληρος (158 στροφές) ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού για την Επανάσταση του 1821 και για τα ιδανικά των αγωνιστών. 
 
Να εμπλουτισθεί το μάθημα των Θρησκευτικών με επιλεγμένα Πατερικά Κείμενα και με θησαυρούς της Υμνογραφίας μας. 
 
Να προβλέψει το Υπουργείο Παιδείας να μην αποκοπούν από τα μαθήματα εθνικής αυτογνωσίας, όπως τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα ακολουθήσουν το αγγλόφωνο ΙΒ, όταν αυτό εισαχθεί στα Δημόσια Σχολεία. 
 
Θα επιβιώσουμε διατηρώντας μνήμη και ταυτότητα αξιοποιώντας δημιουργικά κάθε καλό που προσφέρει η τεχνολογία. 
 
«Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει» ψάλλουμε τα Χριστούγεννα. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να κατανοούν τί σημαίνει : τίκτει και να μην το συγχέουν με το TikTok! 
 
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 21.12.2024
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.