13 Μαρτίου 2024

Η "Διατροφική Μετάβαση" είναι ένας πόλεμος κατά των τροφίμων, των αγροτών και της Ανθρωπότητας

Μετάφραση: Απολλόδωρος 
5 Μαρτίου 2024 | Colin Todhuntery | Διαβάστε το εδώ
 
Το άρθρο αυτό ξεκινά με ένα σύντομο βίντεο που βασίζεται σε συνέντευξη της ερευνήτριας Sandi Adams, η οποία περιγράφει τα σχέδια για τη γεωργία στην αγροτική κομητεία του Somerset στη νοτιοδυτική Αγγλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο γενικότερα. Πρόκειται για ένα σημαντικό κλιπ, διότι αυτό που περιγράφει φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών που επιβάλλεται από μια εξαιρετικά πλούσια μη υπόλογη, μη εκλεγμένη ελίτ. 
Δείτε το βίντεο εδώ
 
Αυτή η ελίτ πιστεύει ότι μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά από τη φύση, αλλάζοντας την ουσία των τροφίμων και τον γενετικό πυρήνα της προσφοράς τροφίμων (μέσω της συνθετικής βιολογίας και της γενετικής μηχανικής). Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την απομάκρυνση των αγροτών από τη γη (αγροκτήματα χωρίς αγρότες με τεχνητή νοημοσύνη) και την πλήρωση μεγάλου μέρους της υπαίθρου με αιολικά πάρκα και ηλιακούς συλλέκτες. Παρόλο που το διατροφικό σύστημα έχει προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αυτή η λανθασμένη ατζέντα είναι μια συνταγή για την επισιτιστική ανασφάλεια που κανείς δεν ψήφισε.
 
Σε όλο τον κόσμο, από την Ολλανδία μέχρι την Ινδία, οι αγρότες διαμαρτύρονται. Οι διαμαρτυρίες μπορεί να φαίνεται ότι έχουν ελάχιστα κοινά σημεία. Αλλά έχουν. Οι αγρότες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να βγάλουν τα προς το ζην, είτε, για παράδειγμα, λόγω των νεοφιλελεύθερων εμπορικών πολιτικών που οδηγούν στην εισαγωγή προϊόντων που υπονομεύουν την εγχώρια παραγωγή και υποτιμούν τις τιμές, είτε λόγω της απόσυρσης της κρατικής στήριξης είτε λόγω της εφαρμογής πολιτικών καθαρών μηδενικών εκπομπών που θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους.
 
Το κοινό στοιχείο είναι ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθιστούν σκόπιμα τη γεωργία αδύνατη ή οικονομικά μη βιώσιμη. Ο στόχος είναι να εκδιωχθούν οι περισσότεροι αγρότες από τη γη και να προωθηθεί μια ατζέντα που από τη φύση της είναι πιθανό να προκαλέσει ελλείψεις και να υπονομεύσει την επισιτιστική ασφάλεια.
 
Μια παγκόσμια ατζέντα "μιας παγκόσμιας γεωργίας" προωθείται από οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Gates και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Περιλαμβάνει ένα όραμα για τα τρόφιμα και τη γεωργία που προβλέπει ότι εταιρείες όπως η Bayer, η Corteva, η Syngenta και η Cargill συνεργάζονται με τη Microsoft, τη Google και τους γίγαντες της μεγάλης τεχνολογίας για να διευκολύνουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις χωρίς τεχνητή νοημοσύνη, τα εργαστηριακά κατασκευασμένα "τρόφιμα" και το λιανικό εμπόριο που κυριαρχείται από εταιρείες όπως η Amazon και η Walmart. Ένα καρτέλ από ιδιοκτήτες δεδομένων, ιδιόκτητους προμηθευτές εισροών και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στα ύψη της οικονομίας.
 
Η ατζέντα είναι το πνευματικό παιδί ενός ψηφιακού-εταιρικού-χρηματοοικονομικού συμπλέγματος που θέλει να μεταμορφώσει και να ελέγξει όλες τις πτυχές της ζωής και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αυτό το σύμπλεγμα αποτελεί μέρος μιας αυταρχικής παγκόσμιας ελίτ που έχει τη δυνατότητα να συντονίζει την ατζέντα της σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων υπερεθνικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών σκέψης και των ιδρυμάτων με επιρροή ("Gates", "Rockefeller" κ.λπ.).
 
Η ατζέντα της για τα τρόφιμα και τη γεωργία ονομάζεται κατ' ευφημισμόν "διατροφική μετάβαση". Οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και τα "φιλανθρωπικά" ιδρύματα παρουσιάζονται ως οι σωτήρες της ανθρωπότητας λόγω των πολυδιαφημισμένων σχεδίων τους να "θρέψουν τον κόσμο" με γεωργία υψηλής τεχνολογίας "ακριβείας", γεωργία "βασισμένη στα δεδομένα" και "πράσινη" (καθαρή μηδενική) παραγωγή - με την "αειφορία" να είναι το μάντρα.
 
Αναπόσπαστο μέρος αυτής της "επισιτιστικής μετάβασης" είναι το αφήγημα της "κλιματικής έκτακτης ανάγκης", ένα σχόλιο που έχει κατασκευαστεί και προωθηθεί προσεκτικά (βλ. το έργο του ερευνητή δημοσιογράφου Cory Morningstar), και η ιδεολογία του “καθαρού μηδέν” (Net-Zero) που συνδέεται με τη γεωργία και το εμπόριο άνθρακα.
 
Η "διατροφική μετάβαση" περιλαμβάνει τον εγκλωβισμό των αγροτών (τουλάχιστον εκείνων των αγροτών που θα παραμείνουν στη γεωργία) περαιτέρω σε μια ελεγχόμενη από τις επιχειρήσεις γεωργία που εξάγει πλούτο και εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς των παγκόσμιων επιχειρήσεων, των συστημάτων Πόνζι για την εμπορία άνθρακα και των θεσμικών επενδυτών και κερδοσκόπων χωρίς καμία σχέση με τη γεωργία, οι οποίοι θεωρούν τη γεωργία, τα προϊόντα διατροφής και τη γεωργική γη ως απλά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτοί οι αγρότες θα υποβαθμιστούν σε εταιρικούς παράγοντες εξαγωγής κέρδους που θα φέρουν όλους τους κινδύνους.
 
Αυτή η ληστρική εμπορευματοποίηση της υπαίθρου χρησιμοποιεί λανθασμένες προϋποθέσεις και την κλιματική κινδυνολογία για να νομιμοποιήσει την ανάπτυξη τεχνολογιών που υποτίθεται ότι θα μας απαλλάξουν όλους από την κλιματική κατάρρευση και τη μαλθουσιανή καταστροφή.
,
Στην κοινωνία γενικότερα, βλέπουμε επίσης να αποθαρρύνεται, να λογοκρίνεται και να περιθωριοποιείται η αμφισβήτηση των επίσημων αφηγήσεων. Το είδαμε αυτό με τις πολιτικές και την "επιστήμη" που χρησιμοποιήθηκαν για να νομιμοποιήσουν τις κρατικές δράσεις που σχετίζονται με το COVID. Μια πλούσια ελίτ χρηματοδοτεί ολοένα και περισσότερο την επιστήμη, καθορίζει τι πρέπει να μελετηθεί, πώς πρέπει να μελετηθεί και πώς θα διαδοθούν τα ευρήματα και πώς θα χρησιμοποιηθεί η παραγόμενη τεχνολογία.
 
Αυτή η ελίτ έχει τη δύναμη να διακόπτει τη γνήσια συζήτηση και να συκοφαντεί και να λογοκρίνει άλλους που αμφισβητούν την κυρίαρχη αφήγηση. Η επικρατούσα σκέψη είναι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα πρέπει να λυθούν όλα μέσω της τεχνικής καινοτομίας που καθορίζεται από τους πλουτοκράτες και την κεντρική εξουσία.
 
Αυτή η αλαζονική νοοτροπία (ή η απόλυτη αλαζονεία) οδηγεί και είναι σύμπτωμα ενός αυταρχισμού που επιδιώκει να επιβάλει μια σειρά από τεχνολογίες στην ανθρωπότητα χωρίς δημοκρατική εποπτεία. Αυτό περιλαμβάνει τα εμβόλια που αυτομεταδίδονται, τη γενετική μηχανική των φυτών και των ανθρώπων, τα συνθετικά τρόφιμα, τη γεωμηχανική και τον υπερανθρωπισμό.
 
Αυτό που βλέπουμε είναι ένα λανθασμένο οικολογικο-μοντερνιστικό παράδειγμα που συγκεντρώνει την εξουσία και προκρίνει την τεχνοεπιστημονική εμπειρογνωμοσύνη (μια μορφή τεχνοκρατικού εξαιρετισμού). Ταυτόχρονα, οι ιστορικές σχέσεις εξουσίας (που συχνά έχουν τις ρίζες τους στη γεωργία και την αποικιοκρατία) και τα κληροδοτήματά τους εντός και μεταξύ των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο αγνοούνται και αποπολιτικοποιούνται. Η̲ ̲τ̲ε̲χ̲ν̲ο̲λ̲ο̲γ̲ί̲α̲ ̲δ̲ε̲ν̲ ̲ε̲ί̲ν̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ ̲φ̲ά̲ρ̲μ̲α̲κ̲ο̲ ̲για τις καταστροφικές επιπτώσεις της φτώχειας, της ανισότητας, της στέρησης, του ιμπεριαλισμού ή της ταξικής εκμετάλλευσης.
 
Όταν πρόκειται για τις τεχνολογίες και τις πολιτικές που αναπτύσσονται στον τομέα της γεωργίας, αυτά τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα εδραιωθούν περαιτέρω - και αυτό περιλαμβάνει τις ασθένειες και την κακή υγεία, οι οποίες έχουν αυξηθεί αισθητά ως αποτέλεσμα της σύγχρονης διατροφής που τρώμε και των αγροχημικών και πρακτικών που ήδη χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες που προωθούν τη "διατροφική μετάβαση". Ωστόσο, αυτό στη συνέχεια ανοίγει άλλες ευκαιρίες για τεχνολογικές διορθώσεις που φέρνουν χρήμα στον τομέα των βιοεπιστημών για επενδυτές όπως η BlackRock που επενδύουν τόσο στη γεωργία όσο και στα φαρμακευτικά προϊόντα.
 
Αλλά σε μια νεοφιλελεύθερη ιδιωτικοποιημένη οικονομία που συχνά διευκόλυνε την άνοδο των μελών της ελέγχουσας πλούσιας ελίτ, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα μέλη της κατέχουν ορισμένες παραδοχές για το πώς λειτουργεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ο κόσμος: ένας κόσμος που βασίζεται στην απορρύθμιση με περιορισμένη εποπτεία και την ηγεμονία του ιδιωτικού κεφαλαίου και ένας κόσμος που καθοδηγείται από ιδιώτες όπως ο Bill Gates που νομίζουν ότι γνωρίζουν καλύτερα.
 
Είτε μέσω, για παράδειγμα, της κατοχύρωσης πατεντών σε μορφές ζωής, της εμπορίας άνθρακα, της εδραίωσης της εξάρτησης από την αγορά (των επιχειρήσεων) ή των επενδύσεων σε γη, οι οικομοντέρνες πολιτικές τους χρησιμεύουν ως κάλυψη για τη δημιουργία και συσσώρευση περαιτέρω πλούτου και για την εδραίωση του ελέγχου τους.
 
Έτσι, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ισχυροί άνθρωποι που περιφρονούν τις δημοκρατικές αρχές (και κατ' επέκταση τους απλούς ανθρώπους) πιστεύουν ότι έχουν κάποιο θεϊκό δικαίωμα να υπονομεύουν την επισιτιστική ασφάλεια, να κλείνουν τη συζήτηση, να πλουτίζουν περαιτέρω χάρη στις τεχνολογίες και τις πολιτικές τους και να παίζουν με το μέλλον της ανθρωπότητας.
 
Δικτυογραφία:
The ‘Food Transition’ Is a War on Food, Farmers and the Public – OffGuardian



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.